Siemens S75

Skúsenosti majiteľa Cenovo veľmi výhodný, už v balení dobre vybavený mid-end.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Galéria: Siemens S75

Recenzia: Siemens S75

Siemens S75 ma zaujal na prvý pohľad, nie len dizajnom, ale i cenou. Jeho uvádzacia cena bola nižšia než uvádzacia cena mid-endu cx65. Po dlhšom neúspešnom čakaní, či ho Orange zaradí do akcie, som tento telefónik v marci kúpil za hotové. Súčasná cena je niečo cez 8 000sk.

Popisovať parametre je myslím úplne zbytočné, hlavne keď sa tu nachádza výborná recenzia z februára. Snáď len vyzdvihnem prítomnosť EDGE, S75 je prvý Siemens s podporou tejto funkcie.

No, ale poďme už k plusom a mínusom tohto high-endu.

Menu

Hlavné menu je usporiadané do 12-tich zložiek. Nové rozloženie 4x3 ikony hodnotím ako plus. Teraz v hlavnom menu nájdeme napríklad aj ikonu budíka, čo výrazne urýchľuje prácu s nim.

Telefónny zoznam

V tel. zozname došlo tiež ku viacerým zmenám. Kapacita sa rozšírila na 5 000 kontaktov. Ku jednému kontaktu je možné priradiť viac ako 40 údajov, ako tón zvonenia, tón zvonenia videa, obraz a tón zvonenia správy. Zoznam obsahuje aj filter, ktorý uľahčuje prácu pri vyhľadávaní. S75-ka umožňuje zobraziť kontakty zo SIM naraz s kontaktmi z telefónu. Tel. zoznam hodnotím ako plus.

Zoznamy volaní

V zoznamoch nastala len jedna zmena, a to negatívna. Pri zmeškaných hovoroch sa už nezobrazuje dĺžka zvonenia, tak sa už nedá zistiť, či mi niekto volal, alebo len prezváňal. Túto zmenu hodnotím ako mínus.

Internet

V zložke internet som nezaznamenal žiadnu zmenu, snáď len, že keď som vo WAP-e a príde mi SMS-ka, dá sa prečítať aj bez opustenia prehliadača, aj keď iba do asi troch sekúnd od doručenia. Za to ma u mňa S75-tka ďalšie plus.

Fotoaparát/kamera

Fotky sú kvalitné, ostré, jasné, bol som milo prekvapený, najmä keď používam aj cx75 so zhodným rozlíšením foťáku. S tým naopak nie som spokojný vôbec. Pri FW31 už nie je obmedzená dĺžka nahrávania videa na minútu a pol, obmedzená je len veľkosťou pamäte.

Funkcie kamery sp teda pre mňa ďalším plusom.

Správy

Tu došlo tiež ku zmenám. Prijaté správy sa delia len na dve skupiny, maily a ostatné. Je to dosť neprehľadné. Chýba mi tu aj možnosť nastaviť automatické sťahovanie e-mailov. Taktiež editor MMS-iek postihla zmena, teraz to ma taký Nokia nádych, ale to je spomenuté v recenzii. V správach má u mňa Siemens mínus.

Organizér

Nepostrehol som žiadne zmeny, výborne prepracovaný už od modelu S65.

Hry

Keďže rozlíšenie displeja je také ako u CX, M, a S65, tieto hry fungujú aj na s75.

Media player

Obsahuje štyri zložky, hudbu, zoznamy skladieb (play listy), obrázky a videá. Obsah zložiek je roztriedený abecedne a nachádzajú sa tu všetky pesničky, obrázky a videá z celej pamäte telefónu a pamäťovej karty. Viac krát sa mi stalo, že ak som nemohol niečo nájsť, našiel som to práve pomocou media playeru. Ďalšie plus.

Budík

Myslím, že nie je potrebné ho popisovať, je už dlhšiu dobu nezmenený. I keď tu sa mi nepáči, že sa dá nastaviť len jeden budík (resp. čas).

Extra

V položke extra sa okrem iného nachádza aj kalkulačka, moje aplikácie, jednotka prepočtov, nahrávanie tónov, stopky, odpočítavanie a novinkou je výpočet dátumu. Táto aplikácia vypočíta počet dní od jedného zadaného dátumu po druhý.

Zmenou prešlo aj odpočítavanie, milým prekvapením sú predefinované doby, ktoré je možné zmeniť, ako napríklad vajíčka 5minút, ryža 20minút, cestoviny 10minút. Zmenu v odpočítavaní a výpočet dátumu hodnotím ako plus.

Vlastné súbory

Negatívnou zmenou vo vlastných súboroch je nemožnosť posielania java hier cez infra, či Bluetoth.

Nastavenia

Nepríjemnými zmenami prešli aj nastavenia. Nás, ktorý sme zvyknutí na Siemens, určite zmätie napríklad zmena vibrácii, ktorá sa už nevykonáva v zložke zvuky, ale má samostatnú zložku. Kladne hodnotím možnosť nastavenia zvlášť druhu vibrácii pri hovore a zvlášť pri SMS. Ako aj možnosť vypnúť vibrácie pri hovore a ponechať vibrovanie pri sms, alebo naopak.

Za najväčšie plusy považujem:

+ rozpracovaný telefónny zoznam

+ prítomnosť EDGE

+ LED blesk

+ kvalitný fotoaparát, neobmedzené nahrávanie videa (asi až od fw31)

+ kvalitná reprodukcia MP3

+ minimalizácia MP3

+ prehrávanie videa na celej ploche displeja

+ možnosť patchovania

+ prílohy v mailoch (s takmer neobmedzenou veľkosťou)

Hlavne mínusy:

- nestabilný firmware

- neprítomnosť FM rádia

- nemožnosť minimalizácie Javy

- pri podržaní hviezdičky nedochádza ku vypnutiu zvonení, ale ku vypnutiu servisných tónov, signalizácie upomienky a budíka

- nezobrazenie dĺžky zvonenia pri zmeškanom hovore

- nemožnosť nastaviť automatické sťahovanie mailov

Záver

Pokiaľ bude uvedený nejaký stabilný firmware, tipujem že to bude firmware s označením aspoň 50 bude tento telefón konkurencie schopný a možno aj viac rozšírený ako je tomu v súčasnosti (k rozšíreniu predaja by výrazne pomohla aj dotácia od operátora, zaradenie do akcie). Funkčne je to telefón na úrovni, plný skvelých funkcií, za výbornú cenu, vhodný pre mladých, ale aj pre manažérov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.05.2006 - 02:00

Joker2: Musím pochváli? autora za ve?mi objektívne zhodnotenie plusov a mínusov s75.Potešila ma kvalita foto a kopu ?alších vylepšeni ale ten soft :-(.Aké problémy sú pri soft 31?SonyEricssonK750i/R1AA Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous03.05.2006 - 11:10 Trvalý odkaz

Fizzy: Pekne napisane, strucne a vystizne. Ja len k tej SMS pri wapovani, neviem ci aj na wape ale pri spustenej jave sa to dalo robit aj na rade x65. Tiez som si velmi pochvaloval tuto funkciu na S65ke. Mohol by si niekde hodit link na fotku urobenu s S75 a cx75?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous03.05.2006 - 14:00 Trvalý odkaz

Skic: Vdaka za pochvalu, snazik som sa to objektivne popisat...
Co sa fotiek tyka, fotky robene s Cx75 su v recenzii +/- z januara, ale do konca tyzdna nejake este spravim, aj s S75tkou a hodim ich do diskusie.
Vratil som sa spat na fw26, tento este zobrazuje dlzku zvonenia pri zmeskanom hovore, to je pre mna dost dolezite...
Joker, co sa tyka stability fw, tak napr.pri plnej pamati smsiek mi vypol mt aj 5x za hod, je dost pomaly, zamrza pri opere mini. Fizzy, urcite pri x65 nejdu citat smsky pri prehliadani wapu, mam cx65 uz 18mesiacov, tak viem o com hovorim :)SIE-S75/26 UP.Browser/7.1.0.e.14(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Browser/UP.Browser/7.1.0.e.14 (GUI) MMP/2.0

anonymous03.05.2006 - 15:07 Trvalý odkaz

Fizzy: Skic, neviem ci aj na wape ale pri Jave to islo aj na x65-keMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous03.05.2006 - 15:49 Trvalý odkaz

Kriak24: Skicko, dobre a vystizne hodnotenie.
Kedze S75 ma konecne EDGE, mohol si sa zmienit aj spravani sa S75 co sa prenosu dat tyka.
Myslim ohladom stability (fonu aj spojenia) pri pripojeni na net.Opera/8.52 (Windows NT 5.0; U; en)

Celá diskusia 10 príspevkov