Brusel chce zlacnenie roamingových SMS i dát

Pravidelný čitateľ Mikullas nám poslal tip na novinku: Brusel chce SMS za 0,11 €. Nielen o tom sa dočítate na serveri ihned.cz.

V článku Brusel chce SMS jednotně za 2,70 Kč v celé EU sa jasne píše, na akú ďalšiu reguláciu poplatkov mobilných operátorov z dielne komisárky Viviane Redingovej sa môžeme tešiť.

Začalo to maximálnou cenou roamingových hovorov. Pravdu povediac, na hovoroch v Českej republike som ako bežný slovenský zákazník pár korún na hovor stratil, ale v ostatných krajinách EÚ podstatne získal - ušetril. A na cenách hovorov v rámci Slovenska sa nás to, očividne, výraznejšie nedotklo.

Nový návrh musí prijať Európska komisia (EK), čo sa môže stať začiatkom októbra. Potom musí novelu schváliť 27 krajín EÚ aj Európsky parlament.

Návrh komisárky Redingovej hovorí o:

- znížení ceny roamingovej SMS na maximálne 0,11 € (3,31 Sk),

- predĺžiť reguláciu ceny roamingových hovorov do roku 2013,

- zmeniť minútovú tarifikáciu hovorov na polminútovú,

- 1 MB dát za maximálne 1 euro.

V juli 2007 bola stanovená maximálna cena odchádzajúceho roamingového hovoru, platná od septembra 2008, na 16,50 Sk/min. (0,548 €/min.) a prijatého hovoru na 7,90 Sk/min. (0,262 € / min.). Od septembra roku 2009 budeme v roamingu telefonovať za maximálne 0,512 € / min. a prijímať hovory za maximálne 0,226 € / min.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu