T-Mobile: vianočný prehľad dátových služieb

Na mobilnom trhu sa do popredia čoraz viac dostávajú dátové služby, internet a mobilná zábava. Ich popularita je priamo úmerná technickej vybavenosti mobilných telefónov, ktorá za posledné roky dosiahla významný nárast. A ako je na tom v ponuke dátových služieb T-Mobile?

Hlavné husle v T-Mobile hrá v súčasnosti technológia prenosu dát na báze Flash-OFDM, ktorú operátor ponúka pod veľavravným názvom Rýchly internet, a ktorú ponúkol ako prvý operátor na svete. Vývoj technológie je ukončený, maximum 5,3 Mbps / 1,8 Mbps (download / upload) asi nikdy prekročený nebude, ale dosiahnuť päť megabitov niekde na slovenskej dedine je inou technológiou zatiaľ takmer nemožné (aj keď pokrytie 7,2 Mbps HSDPA stále rastie). Pripojenie je k dispozícii cez špeciálne modemy na väčšine obývaného územia, a tam, kde Rýchlemu internetu dochádza dych, je možné využiť vďaka tzv. zdieľaniu dát na SIM karte pripojenie cez HSDPA, UMTS, EDGE či GPRS. Posledné dve technológie však svojimi prenosovými rýchlosťami veľmi neohúria. Práve zdieľanie dát Rýchleho internetu na vašej SIM karte zmenilo využitie služby k nepoznaniu. Ku RI10 a RI20 získate aj bezplatný neobmedzený prístup na internet prostredníctvom služby T-Mobile HotSpot v rámci SR. Zoznam Wi-Fi HotSpotov nájdete TU.

Tohtoročnej vianočnej akcii dominuje ponuka troch notebookov, pri využití so známym kupónom je ich cena naozaj sympatická – už od 1 Sk, podmienkou je však 36-mesačná viazanosť a štandardná cena paušálu, ktorá je pri základnom Rýchlom internete 2 stanovená na necelych 713 Sk s DPH. Vidina získania podpriemerne vybaveného notebooku za symbolickú korunu je tým mierne naštrbená vysokým poplatkom. Ten je totiž možné pri absencii počítača znížiť na 499 Sk s DPH. Pre náročnejších je určený Rýchly internet 10 (mesačne 1 189 Sk / 39,47 €) a Rýchly internet 20 (mesačne 2 260 Sk / 75,02 €), s voľným objemom dát 10 a 20 GB. Tu majú šancu aj zákazníci bez kupónu, na notebook im bude stačiť 990 Sk, resp. 1 koruna pri RI20.

Najskromnejších možno poteší v októbri opätovne ponúknutý Rýchly internet Štart, s podmienkami podobnými letnej akcii, čize 1 GB voľných dát za 299 Sk. Spoločne s možnosťou zdieľania na SIM karte ide o veľmi zaujímavú ponuku.

Ceny modemov, dátových kariet a Express kariet začínajú už od jednej koruny, aktivačný poplatok je pri všetkých programoch 299 Sk.

Poteší tiež možnosť 7-dňovej nezáväznej skúšobnej doby s voľným objemom dát 100 MB, počas ktorej si môžu tí nerozhodní overiť konkrétnu rýchlosť, pokrytie a využitie Rýchleho Internetu v praxi a v mieste bydliska.

Pre tých, ktorým stačí občasné surfovanie na displeji telefónu, platí bezkonkurenčne najvýhodnejšia akcia (predĺžená do konca roka 2008) na web'n'walk Giga za 99 Sk mesačne, ktorá je však využiteľná len pri novej, alebo predĺženej viazanosti na 12 (bez kúpy telefónu), alebo 24 mesiacov. Jej stabilná cena 99 Sk za 1 GB dátpočas celej viazanosti patrí ku tomu najlepšiemu týchto Vianoc, zľava do výšky 1 500 Sk na vybrané mobily ako bonus tiež poteší. Tá však neplatí s web'n'walk Giga, ale len s ostatnými balíčkami web'n'walk.

Tí, ktorí uvedenú akciu nevyužijú, majú možnosť aktivácie web'n'walk Surf s mesačným voľným objemom dát 10 MB, prípadne web'n'walk Surf & Mail, s 20 MB a neobmedzenými dátami pre e-mail cez APN internet. Cena 237 Sk je oproti "Surfu" dvojnásobná, výhodou je však aj nižšie spoplatňovanie nad voľný objem dát, t.j. 23,70 Sk (0,787 €) / MB oproti bežným 35,60 Sk (1,182 €).

b>Tarifikačný interval pre všetky služby web'n'walk a Rýchly Internet je 1 kB. Vynimku tvorí Rýchly Internet Štart, kde je tarifikácia po 100 kB (0,116 Sk), účtuje sa vždy ako suma prijatých a odoslaných dát.

Postpaidoví zákazníci bez aktivácie niektorej z dátových služieb si musia pripraviť 118 Sk za 1 MB, a to vďaka službe Prístup na Internet, čo je vlastne náhrada za bývalý program Data Basic, pričom cena zostala žiaľ nezmenená. Je na zamyslenie, či súčasnému trendu znižovania ceny a zvyšovania voľného objemu dát, je uvedená suma adekvátna a primeraná. Zákazníkov FIX-u a predplatených kariet EASY stojí totiž 1 MB necelú polovicu - 49 Sk. T-Mobile tak nepriamo zákazníka núti k aktivácii web'n'walk, pri ktorom je cena za 1 MB takmer desatinová.

Veľkú kritiku si určite zaslúži ponuka e-mailových schránok od T-Mobilu - MobilMail. Tá v základnej forme ponúka 10 MB voľného priestoru za mesačný poplatok 18,80 Sk (0,62 €). Komu táto žalostne malá kapacita nestačí, môže využiť službu MobilMail Extra s "až päťnásobnou" kapacitou a cenou 48,60 Sk (1,61 €) mesačne. Otázne je, či v súčasnej dobe veľkokapacitných komerčných mailových schránok, majú uvedené služby plnohodnotné využitie. Možnou výhodou tak zostáva iba SMS notifikácia (po prijatí e-mailu obdržíte SMS). MobilMail Extra je súčasťou balíkou Rýchly internet 2 a vyšších.

V roamingovej "Zóne EU Plus" využijete dátové služby s tarifikačným intervalom 100 kB a cenou 7,90 Sk (0,262 €) / 100 kB, čo na občasnú kontrolu emailov a získavanie informácii postačuje. Odporúčame sa však neodpájať, ale ostať pripojený aj niekoľko hodín. Počas nich môžete napríklad cez WAP alebo vstavaný e-mailový prehliadač kontrolovať prichádzajúcu poštu (hlavičky e-mailov) a zmestíte sa tak aj do dvadsať korún za deň.

Zhrnutie

T-Mobile poskytuje široké a dostatočné portfólium dátových služieb vyhovujúce vačšine bežných zákazníkov, pochváliť musíme akciu na web'n'walk Giga, zdieľanie dát balíkov Rýchly internet na samostatnej SIM karte ako aj pokrytie Slovenska touto službou. Naopak služba Prístup na internet by si zaslúžila výraznejšie zníženie ceny za 1 MB. Aj tarifikácia po 100 kB v roamingu je pomerne čerstvou, a nie najpríjemnejšou, novinkou. Pri desaťnásobnej automatickej kontrole e-mailov mobilným telefónom za deň zaplatíte aj bez prijatia jediného e-mailu hneď 79 korún (2,62 eur).

Prečítajte si:

T-Mobile: vianočný prehľad dátových služieb

Orange: vianočný prehľad dátových služieb

O2: vianočný prehľad dátových služieb

Diskusia k článku:

Začať diskusiu