O2: vianočný prehľad dátových služieb

Po krátkom zhodnotení dátových služieb Orangeu a T-Mobilu, prišiel rad na najmladšieho operátora na slovenskom trhu - O2.

Ten zatiaľ vlastnú dátovú sieť novšej generácie nemá, ponúka teda pripojenie na web a WAP len prostredníctvom GPRS / EDGE, čo v súčasnej dobe uspokojí iba menej náročných zákazníkov, ktorí internet neplánujú využívať plnohodnotne. Pokrytie O2 rastie, ale stále môžeme povedať, že je takmer identické s T-Mobile, kedže O2 stále popri budovaní vlastných vysielačov využíva aj národný roaming, ktorý do dnešného dňa vypol len v niekoľkých mestách. Napríklad v Banskej Bystrici už pár mesiacov so SIM kartou O2 sieť T-Mobilu nenájdete.

Dve základňové UMTS stanice umiestnené v Bratislave slúžia len na prenos hlasu a ich vybudovanie vyplývalo najmä z licenčných povinností. Budúcnosť dátových prenosov v O2 je zatiaľ nejasná, zrejme dostane prednosť technológia LTE.

Ponuka je po novom v rámci programov Fér veľmi jednoduchá a nekomplikovaná, čo však nemusí vyhovovať každému. Nové aktivácie pôvodných programov O2 Data sú pozastavené.

Základné spoplatnenie je 29 Sk (0,963 €) za 1 MB dátových prenosov, bez rozdielu medzi predplatenými a paušálnymi službami. Komu nestačia 1 - 3 MB mesačne, má možnosť aktivácie Extra balíčka s objemom 10 MB dát za 95 Sk (3,15 €). Tarifikácia po 1 kB a opätovná aktivácia balíčka v rámci jedného mesiaca je logickým krokom operátora, pokiaľ chce svojou jednoduchou ponukou zaujať. Tu však stráca cenovú výhodu oproti konkurencii, ktorá pri väčšom objeme predplatených dát zároveň znižuje pomernú cenu.

Od 1. 1. 2009 operátor O2 pri príležitosti zavedenia novej meny, eura, mierne zlacňuje aj uvedené ceny za dáta. Pri štandardnom prenose bude cena 28,62 Sk (0,95 €), pri 10 MB Extra balíčku klesne na 90,38 Sk (3 €).

V GPRS roamingu umožňuje O2 surfovať zatiaľ vo vybraných sieťach 21 štátov, cenu za 1 MB má oproti konkurencii najvyššiu - okrúhlych 300 Sk (9,958 €). Kompenzovať ju v určitých prípadoch môže iba tarifikačný interval 10 kB, čo je oproti 100 kB intervalu výhodnejšie hlavne pri častejších krátkych spojeniach (napr. automatická kontrola e-mailov).

Zhrnutie

Ponuka O2 je spomedzi ostatných operátorov najskromnejšia a najprehľadnejšia, to všetko v rámci O2 Fér filozofie. Momentálne ponuke O2 jednoznačne chýbajú vyššie prenosové rýchlosti a väčšie dátové balíky, neuškodilo by tiež rozšírenie roamingových partnerov o ďalšie štáty. Naopak, na občasné využívanie internetu / WAP-u prostredníctvom mobilného telefónu, je ponuka O2 výhodná.

Prečítajte si:

T-Mobile: vianočný prehľad dátových služieb

Orange: vianočný prehľad dátových služieb

O2: vianočný prehľad dátových služieb

Diskusia k článku:

Začať diskusiu