V znamení eura

Silvester je za nami, bublinky vyprchali, lacné petardy sa bezmocne váľajú po zemi, a aj keď vám väčšina z nich nevybuchla, o rok ich kúpite znovu. Ale pozor, za koruny to už nebude! Aj promile alkoholu v krvi kleslo na nulovú hodnotu, sýtená minerálka a kurací vývar chutí najlepšie a svet je znovu farebný...aj oranžový, aj ružový, aj modrý.

Mobilné predsavzatia o znížení výšky faktúr, zrušení dvoch paušálov naviac, prípadne záväzok o prežití roku 2009 aj so starým telefónom v ruke mnohým vydrží zrejme kratšie než januárový sneh.

Nový rok sa však nesie hlavne v znamení toho, o čom sa diskutuje už mesiace a čo stálo nás, daňových poplatníkov, už celkom pekné peniaze. Zavedenie eura ako novej meny sa dotklo všetkých z nás. Slovenskej korune sme dali po rokoch zbohom a po dlhej dobe sledujeme na cenovkách opäť aj zvyšné dve desatinné miesta. Pre istotu, rok trvajúce úvahy o zdražení všetkého, čo sa zdražiť dá, zanechali v každom trošku podozrievavosti.

Spása pre ekonomiku a horor pre dôchodcov pravidelne obiehajúcich diskonty a porovnávajúcich ceny s modrými eurokalkulačkami v ich rukách. No nie je to krása? Všetky špičkové telefóny budú stáť najviac "litrík", paušál za "pajdu" a SMS správa za nula celých nula niečo... Fantastické! Tento obraz dokonalého roku 2009 pokazí akurát kilogram vážiaca europeňaženka s piatimi stovkami za januárovú výplatu. Bum, návrat z krajiny snov späť na Slovensko.

Novú menu využili aj naši trojfarební operátori. Napríklad na 40-percentnú zľavu pôvodne korunových telefónov na výsledné dva eurocenty je tiež posun vpred a zaslúži si minimálne uznanie v tomto riadku. A to stačí.

V decembri rozbehnuté zdražovanie telefónov nezastavilo ani dvojčíslo 09 a tak na nich nižšie cenovky nehľadajte ani tentokrát. Širšiu ponuku tiež nie. Vlastne, radšej nehľadajte nič, kompetentným ešte v rukách dohorievajú prskavky a začiatok roka nie je ideálny čas na prevraty v mobilnej ponuke. Najviac sa tak potešili majitelia predplatených služieb, pretože s veľkou slávou sa dozvedeli napríklad aj to, že na najnižšie dobitie karty im postačí o pár drobných menej. Malá útecha, ktorú nezachráni ani "uvítací tón" na úrovni hračkárskeho klavíru zadarmo.

Nový rok začal naozaj odlišne. Je iný, priniesol veľkú zmenu, ktorej pozitíva a negatíva pocíti každý z nás. Nám nezostáva nič iné, len popriať čitateľom Fony.sk veľa síl a zdaru pri prekonávaní prekážkovej dráhy s názvom ROK 2009. Mobilný doping vo forme telefonátov, správ a dátových prenosov je, samozrejme, povolený.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu