Apple iPhone - platené aplikácie môžete ľahko získať zadarmo

Server Mobil.cz dnes upozornil na jednu veľmi zaujímavú skutočnosť.

Ide o spôsob, ako dostať do iPhonu platené aplikácie z AppStore zadarmo. Niekdajší komplikovaný postup nelegálneho nahrávania aplikácií bezplatne je vďaka novým programom tak ľahký, že ho zvládne aj laik.

Pôvodné inštalovanie platených aplikácií z AppStoru prebiehalo nahratím Jailbreaku (= odblokovanie pre nahrávanie nepodpísaných aplikácií) a obídením DRM zložitou operáciou. Dnes je úprava telefónu pre takto upravené aplikácie úplne jednoduchá. Mobil.cz píše o neznámom jednoduchom programe, ktorý stačí nainštalovať a následne reštartovať telefón. Potom už len treba nájsť aplikácie, ktoré sú DRM nechránené. Tie sa nachádzajú všade po internete a rozširujú sa vďaka stránkam na voľné zdieľanie súborov ako RapidShare, Ulozto, Megaupload... Napríklad aplikácia Crackulous jednoducho premení chránenú zakúpenú aplikáciu na nechránenú, ktorú potom môžete voľne šíriť.

AppStore ponúka cez 15 000 aplikácií a z každej predanej si berie podiel 30 % z jej ceny. AppStore je jedinou oficiálnou možnosťou, ako do Apple iPhone dostať aplikáciu. Vývojári aj samotný Apple tak prichádzajú o nemalé financie.

Softvérovým zásahom do iPhonu (Jailbreak a pod.), samozrejme, prichádzate o jeho záruku.

Zdroj a ďalšie info: Mobil.cz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu