MWC 2009 denník: deň druhý - všetko naraz

Pondelok ráno...hotelové raňajky...taxík...vystupujeme na Plaza de Espana...a konečne vchádzame do toho magického areálu, o ktorom sa každému prítomnému odborníkovi či nadšencovi snáď aj sníva. O desiatej sa niekde v meste v neznámej hale konala tlačová konferencia Nokie. Síce som sa jej nezúčastnil, ale vďaka Romanovi Calíkovi z magazínu BCMOBIL & TECHBOX vám prinášam aspoň fotografie z miesta činu.

Ja som sa už v tom čase nachádzal na výstavisku a užíval si halu 8. V tej sa nachádzajú stánky väčšiny najväčších spoločností. Sony Ericsson takmer v úvode, Motorola ďalej, Nokia a LG vzadu.

V stánku Sony Ericsson som sa stihol zastaviť ešte pred tlačovou konferenciou Samsungu. Vystavené tu boli produkty predstavené pred pár mesiacmi aj pár hodinami...až na lákadlo Sony Ericsson Idou, ktoré ste mohli vidieť na fotografiách z predchádzajúceho dňa. Zaujal ma fotorámik aj handsfree do auta.

V blízkosti stánku Sony Ericssonu bol umiestnený aj stánok Texas Instruments. Tu je najväčším lákadlom projektor do mobilného telefónu. Mini projektor Samsung MBP200 už z Fony.sk poznáte.

O dvanástej bola plánovaná tlačová konferencia Samsungu, novinky sme však už večer videli na plagáte a od rána aj v stánku Samsungu. Takýto postup je špecialitou Samsungu, ostatné značky držia nové modely v tajnosti až do ich oficiálneho predstavenia.

MWC

Nové Samsungy sú tri, z toho prvý už poznáme. O UltraTOUCH sme už dokonca informovali už v Prvom kontakte. BEAT_DJ je úplnou novinkou, ktorú Samsung vyvinul s Bang & Olufsen. Pekný zvuk nahlas aj v slúchadlách. Samsung sľubuje aj veľmi bohaté balenie s kvalitnými slúchadlami. Veľkým lákadlom je mixovanie hudby. V priebehu pár sekúnd telefón načíta BPM skladby a môžete sa vyšantiť. Všetky prítomné funkcie sú na veľmi dobrej úrovni (v rámci možností), čakal som podstatne horšie zvládnuté spomalenie či zrýchlenie skladby, aj zvyšovanie/znižovanie tóniny, rôzne scatche, atď. Do hudby môžete púšťať zvukové efekty. Ak sa radi hráte s hudbou, máte sa na čo tešiť. Samsung Omnia HD už neponúkne otvorený operačný systém ponúkne operačný systém Symbian S60 piatej generácie. Do stánku Samsungu sa naplno pozriem až dnes, v tretí deň.

Po návrate z tlačovej konferencie Samsungu som sa zdržal v pavilónoch s menšími, ale o to zaujímavejšími značkami. Jednou z nich je český JABLOCOM (dcéra Jablotronu). Okrem známeho maximobilu GDP-02 a GDP-04 sme tu objavili aj bezpečnostnú kameru pripojiteľnú vďaka SIM karte ku sieti mobilného operátora. JABLOCOM EYE-02 odošle v prípade rozbitého skla či registrovaného pohybu snímky prostredníctvom e-mailu, MMS alebo na zvolené FTP. Podporuje aj nočné videnie a obsahuje 1 300 mAh batériu.

Chýbať nemohla ani firma Jabra s Bluetooth slúchadlami. Nám sa podarilo nafotiť zatiaľ oficiálne nepredstavené Bluetooth slúchadlá BT650s aj oficiálne oznámené handsfree do auta SP200. Model SP200 je zaujímavý veľkým kruhovým ovládačom hlasitosti. Pri používaní SP700 mám práve často problém rýchlo nahmatať ovládač hlasitosti v bočnej stene.

Sú dve hodiny poobede a ja už sedím na tlačovej konferencii LG. Tu Kórejci predstavili prelomový model LG Arena. Pekný, výborne vybavený a hlavne rýchly mobil s takmer výhradne dotykovým ovládaním. Najväčším prekvapením však boli hodinkový 3G mobil LG G910. Snímky hodiniek aj Areny nájdete v príslušných článkoch venovaných týmto produktom.

Po tlačovej konferencii LG som ostal ešte v príslušnom pavilóne a poobzeral sa po ďalších, menej známych, firmách. Napríklad austrálska firma orientovaná na Bluetooth príslušenstvo sa konečne pokúša o vstup na európsky trh. Uvidíme, aké úspechy ju čakajú.

Firma kensington, známa najmä zámkami na notebooky, prichádza s rôznymi záložnými batériami (zdrojmi) a ďalším prisllušenstvom pre notebooky, netbooky, ale ajmobilné telefóny a iPhone.

Firma Parrot je známa výrobou handsfree do auta, orientuje sa však aj na iné Bluetooth príslušenstvo. Nás zaujali najmä Bluetooth stereo reproduktory s veľmi pekným zvukom. K dispozícii je aj verzia pre iPhone. A cena? Asi 1 200 eur!

Navteq v spolupráci s rôznymi menšími firmami pripravuje vylepšené navigačné aplikácie pre chodcov. Vidieť sme mohli aj prípravu navigačného softvéru pre iPhone či Windows Mobile. Mapy Navteq používajú Nokia Mapy aj Route 66. Ten bol pribalený napríklad ku Samsungu Omnia a údajne bude aj v Omnii HD.

Stánok Microsoftu bol nesmierne bohatý a zaujímavý. Nazrite doň s nami aspoň prostredníctvom fotografií. Niektoré modely mobilných telefónov nebolo možné inde vidieť. Určite sa tam pojdem dôkladne pozrieť aj počas druhého dňa výstavy.

Hneď vedľa Microsoftu sídlili počas týchto dní aj HTC. Tam nás zaujal len nový HTC Diamond 2.

Nakoniec som sa zastavil v Nokii. Základné info sú už na Fony.sk zverejnené, tak ideme hneď na fotografie.

Cestu a pobyt redaktora na MWC 2009 hradí spoločnosť LG.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu