Nový OS Windows Mobile 6.5

Na Mobile World Congress 2009 v Barcelone bol predstavený aj nový operačný systém Windows Mobile 6.5.

Históriu Windows Mobile aj predpoveď do budúcnosti nájdete v článku:

Microsoft Windows Mobile 7 v roku 2009?

Windows Mobile 6.5 sa v polovici roku objaví najprv v LG GM730, HTC Touch Diamond 2 a HTC Touch Pro 2. Tie sa budú najprv predávať s WM 6.1, bezplatná aktualizácia bude nasledovať o pár mesiacov neskôr.

Nový operačný systém je len grafickým vylepšením starého, aktuálneho Windows Mobile 6.1.

Najväčšou zmenou je prispôsobenie ovládania prstami, no malý štart, krížik a ďalšie prvky v stavovom riadku ostali zachované. Ikony vo forme včelieho plástu by tiež mali zlepšiť ovládanie prstami.

Zakmnutá obrazovka bude informovať aj o zmeškaných udalostiach. Odomknutie nastane pohybom prsta po ikone zámku do strany.

Microsoft sľubuje aj lepší internetový prehliadač s podporou Adobe Flash Lite a JavaScript. Mali by sme sa dočkať priblíženia stránky dvojitým ťuknutím po obrazovke ako je tomu pri Opere.

Spolu s novým operačným systémom sme boli oboznámení aj o nových službách My Phone a Windows Marketplace. Ak bude My phone prostredníctvom internetu zálohovať vaše údaje bezplatne, budem touto službou viac než potešený. Uvidíme, aká bude prax. Už dnes je však samozrejmosťou bezplatná online záloha kontaktov a kalendára vďaka Google Sync.

Novinkou bude označovanie telefónov s týmto operačným systémom - od polovice roka si už nekúpite smartfón s Windows Mobile, ale oficiálne to bude Windows Phone.

Pre mňa osobne Windows Mobile 6.5 veľa zmien neprináša. Už dnes existuje množstvo freeware aplikácií, ktoré dokážu Windows Mobile 6.1 zmeniť k nepozaniu. Aj taký Samsung Omnia s dvoma Samsung Today obrazovkami, prepracovaným menu a internetovým prehliadačom Opera 9.5 vlastne dokazuje, že Microsoft skôr vyrovnáva úder firiem ako Samsung a HTC, ktoré radšej na Windows Mobile 6 spravili vlastné nadstavby.

- -

REKLAMA: Aj táto novinka bola vytvorená na mobilnom zariadení HP 2230s.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu