ShoZu

Recenzia aplikácie Odošli fotky z galérie mobilu na web alebo blog...zadarmo!

Po testovaní Sony Ericssonu K800i som ostal v úžase z funkcie Blogger. Tá v spolupráci so službou Google Blogger ponúka jednoduché odoslanie fotky z mobilu do vlastného fotoblogu. Hľadal som niečo podobné pre moju Nokiu N70. Čitateľ niner ma včera upozornil na aplikáciu do Symianov, Windows Mobile aj bežných Java mobilov...ShoZu.

"With just one click your photos and videos are on the Web - while you (and your phone) are still at the beach, the concert or trade show!" - píše sa na ShoZu.com.

Ak ste nerozumeli, budete to mať s používaním ShoZu ťažšie, komunikuje totiž v angličtine. Pre prácu s ním vám však postačia základy tohto jazyka.

Postup

Otvorenie ShoZu účtu

- výber partnera, naríklad Flickr! alebo Buzznet.

Nasleduje vyplnenie jednoduchého formulára s e-mailom, užívateľským menom a heslom.

Potom nasleduje registrácia na www.buzznet.com (nezávislá od ShoZu). Tá je veľmi jednoduchá a po dvoch minútach mám vytvorenú stránku fony.buzznet.com.

Nasleduje návrat do okna ShoZu, v ktorom vyplním registračné údaje vyplnené v Buzznet.com (meno a heslo), ktoré sú ihneď overené.

DOWNLOAD APLIKÁCIE

My Account -> Download ShoZu -> Details:

- Europe

- Not listed (Slovensko na zozname chýba)

- 421 (predvoľba Slovenska bez +)

- 90xyyyyyy (telefónne číslo bez prvej nuly)

-> next -> Phone:

- Nokia (príklad)

- vyznačte (napríklad) Nokiu 6280,

- potvrďte nastavenie prístupu na internet v mobile.

-> next -> Download:

- prijmete bezplatnú SMS s linkom na stiahnutie aplikácie. Ale zrejme postačí zadať do prehliadača v mobile: http://www.shozu.com/d/s60v8/shozu.sis.

Správu s linkom som prijal ihneď. Skúšam nainštalovať Java aplikáciu do Nokie 6233 (vybral som Nokia 6280 z ponuky ShoZu).

Meno: ShoZu

Veľkosť: 222 kB

Verzia: 1.7.18

Predajca: Cognima Ltd.

Certifikát: Áno

Kód krajiny: GB

-> next -> Activate:

Otváram aplikáciu..."Povoliť, aby aplikácia upravila a pridala nové dáta do zložky: Galéria." Moja odpoveď: "Áno."

V nastaveniach Java aplikácie bolo nutné povoliť každý prístup aplikácie na internet. Ani po všetkých povoleniach som však nedokázal aplikáciu sfunkčniť.

Preto som rovnaký postup zopakoval pre Nokiu N70. SMS prišla po pár minútach, aplikáciu som stiahol, nainštaloval, vyplnil meno a heslo (zadané na www.shozu.com) a aplikácia sa automaticky aktivovala.

Tu nájdete všetky inštrukcie potrebné pri prvom spustení aplikácie. Prakticky potvrdíte všetky požiadavky o aktiváciu, vyplníte meno a heslo, zablokovať môžete len synchronizáciu vášho telefónneho zoznamu s webom.

Po spustení aplikácie som vyhľadal v Galérii fotky podľa dňa vytvorenia.

Možnosti:

Páči sa mi možnosť odoslať na web fotku v pôvodnom alebo redukovanom (VGA) rozlíšení. Výbornou funkciou je tiež "Suspend on roaming", teda zablokovanie dátových prenosov aplikácie v roamingu.

Po úprave názvu a napísaní poznámky pod vybranú fotku (edit details) som ju odoslal na web (Save to Buzznet). Fotky s popisom nájdete na fony.buzznet.com.

Priamo z mobilu možete sledovať aj komentáre pod fotkami a reagvať na ne.

Flickr

Skúšal som aj spoluprácu s Flickr, ale Buzznet je jednoznačne jednoduchší a prívetivejší.

Záver

Aplikáciu tohto typu som hľadal naozaj dlho. A pritom je tu už pomerne dlhý čas. Páči sa mi, že je prístupná nielen pre smartfóny, ale aj iné Java telefóny. Aj keď, zoznam kompatibilných prístrojov je zatiaľ pomerne krátky (takmer výhradne Nokie a Sony Ericssony) a na Nokii 6233 som ShoZu nastaviť nedokázal. S Nokiou N70 ale všetko funguje tak, ako má.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.07.2006 - 03:01

k: obdobou je aj www.vizrea.com. su tam aplikacie pre mobil a pcMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

anonymous18.07.2006 - 13:22 Trvalý odkaz

Pan.el: Riso napisal:
... takmer vyhradne Nokie a SonyErricsony ...

takze s mojou S65 som uplne out ?

a funguje to len s fotkami vytvorenymi mobilom ?
vo fone totizto nosim fotoalbum emailovych kopii (640x480 b.) fotiek spachanych digitalom a celkom sa mi ta aplikacia pozdava na nieco ako fotoblog.Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.3920; cs; U; ssr)

anonymous18.07.2006 - 14:38 Trvalý odkaz

riso: [citat]k: obdobou je aj www.vizrea.com. su tam aplikacie pre mobil a pc[/citat]

vdaka za tip. je to sice len pre S60, ale vyzera tiez zaujimavo. ;)

ale, ako to tak studujem, ma to jednu nevyhodu...tie fotoblogy maju podivne nazvy. Napr. http://www.vizrea.com/default.aspx?tabId=4384. Autorom je Dilip Barad (odporucam), tak preco nie je strankou dilip_balad.virea.com? aj z tohto dovodu som zvolil Buzznet...predsa "fony.buzznet.com" vysvetlim kazdemu ovela jednoduchsie nez "buzznet.com/1573936hdh897.asp". :)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous19.07.2006 - 12:52 Trvalý odkaz

mmx: bezi to aj na 6280, treba len nastavit pristupy aplikacie.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 11 príspevkov