Ericsson a Mobilkom austria spustili HSPA Evolution

Mobilkom austria v spolupráci s Ericssonom, ako prvý poskytovateľ v Európe, komerčne spustil vysokorýchlostné mobilné pripojenie HSPA Evolution. Táto nadstavba siete, známa aj pod názvom HSPA+, rozširuje kapacitu siete a umožňuje prenos dát až do výšky 21 Mbit/s, čo výrazne zvýši zážitok zo surfovania. Mobilkom plánuje zvýšiť rýchlosť v priebehu roka až na 28 Mbit/s.

Tlačová správa:

Mobilkom austria, jeden z najväčších európskych operátorov, ako prvý poskytovateľ v Európe komerčne spustil moderné mobilné širokopásmové služby, ktoré sú podporované najnovšou vysokorýchlostnou technológiou s prístupom na širokopásmové služby od spoločnosti Ericsson (NASDAQ:ERIC). HSPA Evolution, komerčne prezentovaný firmou mobilkom austria ako HSPA+, rozširuje kapacitu siete a umožňuje prenos dát v objeme až 21 Mb/s, čím sa výrazne skvalitní zážitok užívateľov širokopásmových mobilných služieb.

Modernizácia siete umožňuje, aby si zákazníci spoločnosti mobilkom austria – mobilného operátora s vedúcim postavením na rakúskom trhu so 400 000 širokopásmovými zákazníkmi – užili lepšiu kvalitu mobilnej širokopásmovej siete, ktorej rýchlosť je najvyššia v Rakúsku. Ericsson a mobilkom austria potvrdili touto spoluprácou, že stoja na špičke zavádzania širokopásmových technológií.

Prenos dát v objeme 21Mb/s pripája k zážitku z užívania širokopásmovej siete novú dimenziu. Browsovanie na internete a sťahovanie súborov je výrazne rýchlejšie. Zvyšuje sa kapacita siete a rastie počet zákazníkov, ktorí môžu využívať zvýšenú rýchlosť mobilnej širokopásmovej siete, predovšetkým na preťažených miestach internetu.

Ericsson je hlavným dodávateľom modernizácie WCDMA/HSPA rádiovej prístupovej siete spoločnosti mobilkom austria. V rámci tohto procesu Ericsson zavádza HSPA Evolution so špičkovou rýchlosťou 21 Mb/s a je zodpovedný aj za budovanie siete a integračných služieb. Prenosová rýchlosť do 28 Mb-s bude dosiahnutá v priebehu roka.

Hannes Ametsreiter, CMO mobilkom austria AG a CEO Telekom Austria TA AG, povedal: „Technológia HSPA Evolution poskytuje najrýchlejšiu a najmodernejšiu mobilnú širokopásmovú sieť v krajine a umožňuje nám výrazne skvalitniť zážitok našich zákazníkov z využívania skutočnej mobilnej širokopásmovej siete.“

Roland Nordgren, riaditeľ spoločnosti Ericsson Central Europe a president Ericsson Austria, dodáva: „Spustenie tejto služby je významným míľnikom v poskytovaní mobilných širokopásmových služieb v Rakúsku. Sme hrdí na to, že môžeme spoločnosti mobilkom austria poskytnúť najnovšiu mobilnú širokopásmovú technológiu a podporiť tak jej pozíciu lídra v oblasti inovácií.“

O HSPA Evolution s rýchlosťou 21Mb/s

Dané skvalitnenie je prvým krokom technológie HSPA Evolution, ktorá sa zvykne označovať aj ako HSPA+. Použitie modernizácií, ktoré sú štandardizované projektom 3rd Generation Partnership (3GPP – Projekt partnerstva 3.generácie), prináša pre HSPA maximálnu rýchlosť pre sťahovanie – 21 Mb/s, čo je oveľa viac ako dnešné maximum 14 Mb/s. Krok k 21 Mb/s sa dosiahol použitím modulácie vyššieho rádu 64QAM, ktorý umožňuje systémom HSPA posielať dátové bity rýchlejšie. Pre základňové stanice Ericssonu je táto zmena iba softvérovou modernizáciou. Zákaznícke terminály podporujúce vyššiu rýchlosť prenosu sú už na trhu. Ďalšími krokmi pri vývine technológie HSPA Evolution bude pridanie technológií, akými sú anténové technológie Multiple-Input/Multiple-Output (MIMO) a funkcia viacnásobného prenosu. Kombinovaním týchto skvalitnení bude možné dosiahnuť rýchlosť sťahovania 168 Mb/s a odosielania dát viac ako 20 Mb/s. Takéto objemy dát sú špičkové v rámci prenosových sietí. Skutočné objemy prenesených zákazníckych dát však môžu byť nižšie a budú sa líšiť z rôznych dôvodov, napr.: preťažený web link, vzdialenosť od základňovej stanice, miestne podmienky, použitý hardware, software a iné faktory.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu