O2: podporujeme reguláciu prepojovacích poplatkov

TÚ SR:

6. máj 2009 -Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) oznámil spoločnostiam Orange Slovensko, T–Mobile Slovensko a Telefónica O2 Slovakia, že s nimi začína správne konanie vo veci určenia významného podniku na veľkoobchodnom trhu ukončenia volania v jednotlivých verejných mobilných telefónnych sieťach a uložení povinností. TÚ SR im v správnom konaní plánuje uložiť povinnosti, ktorých cieľom je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu. Operátorom Orange a T - Mobile k pôvodným povinnostiam pribudne aj regulácia cien za ukončenie volania v sieti a operátor Telefónica O2 by mal mať rovnaké povinnosti, ako jeho konkurenti.

TÚ SR na základe analýzy veľkoobchodného trhu ukončenia volania v jednotlivých verejných mobilných telefónnych sieťach dospel k záveru, že na trhu nie je súťaž a spoločnosti Orange Slovensko, T–Mobile Slovensko a Telefónica O2 Slovakia sú významné podniky na tomto trhu. TÚ SR plánuje uložiť všetkým trom operátorom povinnosť nákladovej orientácie cien za ukončenie volania vo verejnej mobilnej telefónnej sieti, t.j. reguláciu cien. Ďalej plánuje ponechať operátorom Orange a T-Mobile povinnosti: nediskriminácie prístupu, transparentnosti prístupu, povinnosť viesť oddelenú evidenciu a povinnosť včas a za primeraných a objektívnych podmienok splniť odôvodnenú a opodstatnenú žiadosť o používanie určitých prvkov siete a pridružených prostriedkov a o prepojenie sietí. Tieto povinnosti plánuje uložiť aj operátorovi Telefónica O2.

TÚ SR počas analýzy, či je na trhu efektívna súťaž musel vyhodnotiť stav súťaže podľa kritérií stanovených v zákone. Pred začatím správneho konania o uložení povinností prebehli tzv. národné a nadnárodné konzultácie a na záver sa k výsledkom a k navrhovaným povinnostiam vyjadrila aj Európska komisia (EK). Úrad na základe výsledkov analýzy a vyjadrení EK začal správne konanie a následne rozhodnutiami operátorom uloží povinnosti s cieľom podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu.

Ukončenie volania v jednotlivých verejných mobilných telefónnych sieťach je služba, ktorá spočíva v prenose volania smerovaného ku koncovému užívateľovi mobilnej telefónnej služby z bodu prepojenia medzi mobilnými sieťami alebo medzi mobilnou sieťou a pevnou sieťou do koncového bodu v mobilnej telefónnej sieti určeného špecifickou sieťovou adresou.

Telefónica O2 Slovakia:

6. máj 2009 - Telefónica O2 Slovakia podporuje kroky TÚ SR vedúce k zavedeniu nákladovej orientácie pri stanovovaní výšky prepojovacích poplatkov. Slovensko patrí výškou prepojovacích poplatkov medzi tretinu najdrahších štátov Európskej únie. Už od roku 2008 preto Telefónica O2 Slovakia požaduje zníženie týchto poplatkov, z ktorého by mal prospech v prvom rade koncový zákazník. Za primeranú považuje O2 cenu zhruba 0,07 € za minútu. Európska komisia je znepokojená tým, že na Slovensku ešte stále neexistuje cenová regulácia prepojovacích poplatkov. Výsledkom sú neprimerane vysoké prepojovacie poplatky a právna neistota na trhu. Konštatuje sa to v oficiálnom vyjadrení komisie adresovanom predsedovi TÚ SR zo dňa 24.04.2009, ktorý Európska komisia zverejnila aj na svojej internetovej stránke.

„Veľmi vítame aktivity Telekomunikačného úradu SR smerujúce k regulácii prepojovacích poplatkov. Európska komisia vo vyjadrení k analýze k trhu mobilnej terminácie na Slovensku potvrdila, že znižovanie prepojovacích poplatkov je európskym trendom, pretože vytvára priestor na znižovanie cien pre koncového zákazníka. Najnovší vývoj v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku i Rumunsku dokazuje, že je najvyšší čas rázne konať,“ uviedol René Parák, hovorca O2 a manažér pre styk s médiami.

Ako sa píše vo vyjadrení k analýze k trhu mobilnej terminácie: „Komisia je znepokojená neprítomnosťou cenovej regulácie na trhoch služieb ukončenia mobilného volania na Slovensku. Hoci Komisia víta zámer TÚSR zaviesť v súčasnom návrhu opatrenia povinnosť nákladovej orientácie, všíma si aj skutočnosť, že proces určovania podrobností navrhovanej metodiky účtovania nákladov bude predmetom ďalších konzultácií. Preto, keďže navrhovaná povinnosť cenovej kontroly by sa nemusela zaviesť v blízkej budúcnosti, Komisia naliehavo vyzýva TÚSR, aby pred definitívnym zavedením povinnosti nákladovej orientácie zvážil vhodné prechodné opatrenia cenovej kontroly, ako je porovnávanie s medzinárodnými referenčnými údajmi, ktoré by sa dalo zaviesť pomerne rýchlo.“

V priebehu apríla 2009 znížili národné regulačné úrady prepojovacie poplatky až v troch európskych štátoch - Nemecku, Rakúsku a Rumunsku. Viac informácií o týchto rozhodnutiach nájdete v prílohe.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu