České O2 spúšťa služby NFC v Plzni

Obyvatelia a návštevníci mesta Plzeň majú možnosť využívať služby NFC (Near Field Communication) pomocou Plzeňskej karty na účely zakúpenia cestovných lístkov MHD, vstupeniek na kultúrne podujatia a iných bezhotovostných platieb so zmluvnými partnermi. Táto služba je plne funkčná od roku 2004 a od tej doby ju využíva cez 200 000 používateľov.

Česká Telefónica O2 si myslí, že využitie bezkontaktnej a bezhotovostnej platby má veľkú budúcnosť, a preto sa rozhodla integrovať služby Plzeňskej karty do mobilných telefónov. Pre majiteľov to bude znamenať, okrem zvýšenia komfortu, aj možnosť kontrolovať si zostatok svojej elektronickej peňaženky a jej posledné transakcie priamo na displeji svojho mobilného telefónu. Testovacia fáza projektu integrovania Plzeňskej karty beží od 1. 4. 2009 a potrvá do 30. 6. 2009, kedy 50 účastníkov testuje výhody a nevýhody služby v teréne. V druhej polovici roku plánuje Telefónica O2 testovať využitie služieb NFC aj mimo dopravných prostriedkov, a to v ostatných zariadeniach zmluvných partnerov (kiná, reštaurácie, kultúrne zariadenia). Zároveň bude spustené využitie karty v mobile aj pre zákazníkov operátora.

Pre využívanie služieb NFC v mobile je potrebné mať telefón s podporou tejto funkcie. U nás je zatiaľ dostupný len model Nokia 6216 classic. Využívanie kariet s funkciou NFC funguje vo väčších mestách aj u nás, no na integrovanie služby do mobilných telefónov si zrejme ešte nejakú dobu počkáme.

Prečítajte si:

Základné info: Nokia 6216 classic + NFC.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu