Symbian a WM: Slick, jednoduchý a prehľadný instant messenger pre smartfóny

Slick je aplikácia pre operačné systémy Symbian aj Windows Mobile, ktorá slúži ako klient pre rôzne druhy instant messengerov. Stiahnuť sa dá priamo z domácej stránky výrobcov – www.lonelycatgames.com, kde ju aktuálne ako beta verziu ponúkajú zdarma.

Po stiahnutí a nainštalovaní v Nokii E71 zaberá Slick 795 kB, z pamäte RAM si ukrojí až 2 MB.

Spúšťanie aplikácie je rýchle a svižné, pred pripojením sa aplikácia vždy opýta či chcete aktualizovať program na najnovšiu verziu (pokiaľ máte nainštalovanú staršiu). Pri prvom spustení si vyberiete, ktorých klientov budete využívať. Na výber máte 6 druhov – ICQ, Yahoo, AIM, MSN, Google Talk a Jabber. Osobne som používal v Slickovi iba ICQ a GTalk klienta.

fotkafotka

Ešte pred samotným pripojením vám odporúčam prebehnúť nastavenia a nástroje aplikácie. V nich nájdete možnosť zvoliť si skrývanie offline kontaktov, zobrazovanie skupín, zvuky, vibrácie, typ aj veľkosť písma, či sa má aplikácia po zapnutí sama pripojiť k povoleným klientom, alebo až po vašom potvrdení a mnoho iného.

Pod položkou Tools (nástroje) sa skrýva počítadlo prenesených dát (ukazuje poslané aj prijaté dáta zvlášť), informácie o aplikácii, nastavenia farieb prostredia a odkaz na manuálny update aplikácie.

Po pripojení na ICQ sa načíta kompletný zoznam užívateľov, ktorí sú online (pokiaľ máte deaktivované zobrazovanie offline kontaktov). Ikony a grafika vám bude ihneď známa zo staršej verzie ICQ 5.1. Statusy sa dajú nastaviť klasické, grafické z počítačovej verzie budete hľadať márne. Chýba aj mnou často využívaný IFA (invisible for all) status. Zoznam užívateľov sa dá zoradiť podľa mena alebo podľa posledných aktívnych kontaktov.

fotkafotkafotka

V aktívnom okne kontaktu vidíte históriu posledných správ (možnosť nastaviť počet 1 - 50). História môže byť podľa nastavení uchovávaná až 16 týždňov. Písať môžete klasickým zadávaním znakov alebo pomocou slovníka T9. V novších verziách programu funguje aj dotykové ovládanie. Čo ma však prekvapilo, je funkčné posielanie súborov a fotografií. Ak zvolíte možnosť poslať fotografiu, na displeji sa objaví hľadáčik fotoaparátu a vy môžete odfotografovať daný objekt. Pred vytvorením záberu si môžete zvoliť rozlíšenie a kvalitu výslednej fotografie. Do správ môžete taktiež vkladať smajlíkov.Vybrať si môžete z 28 predpripravených.

fotkafotkafotka

Slick je výborná aplikácia, ktorá mi plnohodnotne nahrádza ICQ v prípade núdze alebo keď nemám pri sebe svoj netbook. Preto by určite nemala chýbať ani vo vašom mobilnom telefóne.

Download: www.lonelycatgames.com (ZIP súbory)

Diskusia k článku:

Začať diskusiu