160 Mbps naživo - LTE na chvíľu v Bratislave

20. októbra 2009 sme sa stali svedkami mobilnej prezentácie Ericsson. V špeciálnom kamióne sme mohli vidieť, ako si predstavuje Ericsson blízku budúcnosť.

Ericsson bol založený v roku 1876 v Štokholme, dnes má necelých 80 000 zamestnancov. Siete dodáva firmám ako Vodafone, Deutche Telekom, France Telecom, Telecom Italia, Telefonica, China Mobile, NTT DoCoMo, AT&T, Verizon. Najväčším pôsobiskom Ericssonu sú krajiny ako India, Čína, USA (po 7 %), Taliansko (5 %), Indonézia, Švédsko, Brazília, Španielsko (po 4 %), UK, Japonsko...

Staffan Henriksson, konateľ a prezident spoločnosti Ericsson Slovakia

Na prezentácii sme sa okrem histórie a plánov dozvedeli aj o veľmi zaujímavom prepočte:

Fungovanie mobilného telefónu vyprodukuje za rok asi 23 kg CO2, t.j. toľko, ako normálny automobil za hodinu diaľničnej jazdy.

Ericsson sa preto snaží o ekologické správanie nielen úsporami pri výstavbe sietí a využívaní slnečnej či veternej energie na základňových staniciach, ale aj vysvetlením, že konferenčný hovor ušetrí množstvo vyprodukovaného oxidu uhličitého. A nám sa táto teória páči.

Mobilná komunikácia dokáže ušetriť množstvo energie odosielaním údajov z rôznych vzdialených zariadení cez satelitné a mobilné siete, vzdialenou kontrolou prístrojov, virtuálnymi prezentáciami, videohovormi...

Zaujímavé boli niektoré vízie, ale ešte zaujímavejšie niektoré reálne služby založené na sieťach a riešeniach od Ericssonu.

Reklama namiesto zvonenia

Predstavte si, že vášmu operátorovi povolíte príjem reklamy. Tá vám však nepríde formou "suchej" SMS-ky. Volacie tóny, ktoré vyhrávajú namiesto klasického túút-túút v slúchadle poznáme vďaka T-Mobilu aj O2 všetci. Zabudnite však na koncert od Vivaldiho, ale pripravte sa na song Coca-Cola.

Tu a teraz zľava 20 %

Ešte zaujímavejšou službou je zľava v danom čase na danom mieste. Jednoducho vám príde SMS-ka, že odteraz máte v lokalite, kde sa nachádzate, hovory o 20 % lacnejšie. Operátor tak ideálne využije kapacitu siete a vy môžete telefonovať lacnejšie. Táto služba funguje v niektorých rozvojových krajinách a teší sa veľkej obľube.

U nás by mohla zaujať napríklad Telefónicu O2, ktorá svojimi vyrovnanými férovými cenami nevyužíva stále kapacitu svojej siete naplno - zrejme sú výkyvy vyťaženia siete u takéoto operátora vyššie než je bežné. A práve takto by aj bez výhovoriek operátor jednoducho občas ponúkol zľavu ľuďom v lokalite, ktorá je práve telefonátmi nevyužitá, pričom najprehľadnejší cenník ani férová komunikácia by sa meniť nemuseli.

Marián Bezák, konateľ a viceprezident spoločnosti Ericsson Slovakia

To najzaujímavejšie sú však mobilné dáta.

LTE 160 Mbps naživo

V kamióne Ericsson bola vybudovaná aj základňová stanica a terminál na komunikáciu s ňou. Na nasledujúcich obrazovkách vidíte upload súborov rýchlosťou asi 40 Mbps (5 MB/s) a download rýchlosťou asi 160 Mbps (20 MB/s). Ide o teoretické maximá v praxi, ktoré dokazujú, že sa ešte máme na čo tešiť.

terminál Ericsson

download 160 Mbps, upload 40 Mbps

A čo nás čaká v roku 2020?

Navštívte adresu ericsson.com a klikajte na virtuálne postavy, ktorých osud v roku 2020 Ericsson odhaduje.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu