Espaňola

Štrnásť dní je dosť dlhá doba na to, aby sa udialo niečo revolučné. Alebo aspoň zaujímavé. Nemyslíme tým iba Nastenkine medaily s príchuťou azbuky a hokejové prebudenie partie nestarnúcich veteránov, ale hlavne oblasť, ktorá je nášmu srdcu, mozgu a dvanástorníku najbližšia - čiže mobilná. A tá prudko súvisela s rovnomenným kongresom v Barcelone, kde sme samozrejme aj my mali svojho vlajkonosiča - vedúceho.

Téčko s veľkou slávou podhodilo plnohodnotný internet aj pre zaFIXovaných a EASYčkárov. Stačí si zakúpiť ďalšiu SIM-ku, tú šupnúť do zakúpeného modemu a chutné, do zlatista opečené megabajty za 0,019 éčka sú len a len vaše. Ale pozor, koláčik pri spotrebe v rádovo stovkách MB prestáva chutiť, magenta doň navyše zámerne prihodila štipku soli v podobe 100 kB tarifikácie. Ak si však v rámci hesla "pomaly ďalej zájdeš" nepotrpíte na rýchlosť, obráťte sa radšej na dátový program modrej konkurencie. A ak je pre vás rýchle aj EDGE, dostali ste pri narodení do vienka jedinečnú skromnosť.

Orindž pre zmenu hádže hrach pod nohy T-Comu. Jánošík sa síce nestrepal na polovičných cenníkoch konkurenčných zbojníkov z vedľajšieho chotára, ale Telekomu to hrozí. Minúta v prepočte za 0,075€ všade, kam ružové oko dovidí, sa len tak nevidí. Napadá nám myšlienka, ako je potom možné, že ceny mobilných liniek, sú na rozdiel od tých "pevných", z trochu inej cenovej dimenzie. Minimálne tie prepaidové by sa mohli hanbiť ako Jágr s orbitkou pri zahájení olympiády.

Okrem toho si citrus vzal na mušku roaming. Európsky. A dátový. Na Slovensko možno zavíta služba založená na rovnici 2 € = 2 MB = 2 864 správ na Facebooku = superspokojný zákazník. Ešte viac sa teda môžete vybúriť s veľavravným programom Ahoj Maďarsko Dáta na Balatonskej pláži alebo v Hajdúszoboszló. Žilinskému exprimátorovi sa otvára nacionalistický nožík vo vrecku a dátachtivým nové obzory, kedy surfujú v cudzine lacnejšie než na rodnej hrudi. Logické? Nem!

Aby oranžových správ nebolo dosť, tak sa skúša pochváliť aj barcelonským ocenením za hlasové inovácie. Kvalita zvuku rovnajúca sa večernému hrkútaniu s partnerkou pod perinou, a pritom vaša stará bude v Hlohovci na stanici. No, presne tak suprovo sa možno počuť po rozšírení hlasu v HD kvalite aj na Slovensko. Vtedy si však už hrkútať určite nebudete.

Vedúci sa vrátil neopálený z Barcelony a okrem zárodkov španielskej chrípky, fotiek hostesiek a čokolády pre nás - internistov, doviezol vám - externistom, aj veľa njúzov. Pri pohľade na rozsiahly súhrn hviezd mobilného kongresu, je aj pochopiteľné, prečo Michal dostal čokoládu najväčšiu. A s orieškami, nenažranec jeden. LG síce hrdinsky odignorovalo účasť na výstavisku, ale na vavrínoch nezaspalo. Akurát tie nezapamätateľné názvy fónov... HTC-čko si s nimi naopak starosti nerobí a meno Desire určite evokuje u mnohých viac než len nevlastného brata Nexusu One. Zaujímavým dodatkom sa stáva aj slovíčko "mini". Nie každy chce predsa nosiť v zadnom vrecku nohavíc okrem centoviek a cameliek aj lopatku. Neodpustíme si ani skúšobnú otázku: Čo takmer všetky nové fóny spája? Ak ste po krátkom zamyslení odpovedali, že Android a dotykový displej, vyhrávate zostatkové oriešky od Michala a postup do ďalšieho levelu. Takže pomaly pá pá všetky ostatné OS, konštrukcie a klávesnice, evolúcia si vyžiadala túto cestu. Možno ale zablúdime a "zacapkané" displeje budú za pár rokov na smiech.

Zamútiť vody na slovenskom trhu chce aj rakúska Emporia, ktorej fóny sú jednoduché, praktické a drahé. Opantať slovenských seniorov s dvestoeurovými dôchodkami bude teda problém, tí si na rozdiel od rakúskych vystačia aj so starými Nokiami od vnukov, prípadne aligátorom za pajdu.

Nás, mladú a perspektívnu krv, momentálne ale minimum funkcií, tlačidlá SOS a veľké znaky na displeji netrápia. Švédske kvapky striedajú namakané fínske mobily a francúzske barly zase španielske mušky.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu