WM seriál: história

Vitajte v prvom vydaní pravidelného seriálu venovaného OS Windows Mobile, resp. zariadeniam zvaným Windows Phone.

Všetko začalo v roku 2000, ktorý bol nielen prelomový pre Microsoft corp. na poli stolných PC (MS Windows 2000/Milenium), ale v tom istom roku vstúpil Microsoft aj na pole mobilných telefónov - so značkou Microsoft Windows Mobile. V tom čase mala Nokia už pár zariadení s OS Symbian, aj Palm vtedy ešte prekvital. Už je tomu desať rokov, čo sa Microsoftu darí na poli inteligentných zariadení, a zatiaľ úspešne. A to aj vďaka serveru xda-developers.com, ktorý sa zaslúžil o jeho doladenie na každé zariadenie. Akoby tu bola tichá dohoda medzi "MS", "XDA" a výrobcami zariadení. XDA môže robiť upravené ROM a MS a výrobcovia ich nebudú žalovať, nakoľko práve oni ich držia nad vodou a robia im nepriamu popularizáciu. Čo nedokázal urobiť Microsoft, HTC, PALM a ďalší, to dokázali oni. Či už išlo o odblokovanie wi-fi modulu na HTC P3300, podporu microSDHC kariet na HTC TyTN, portovanie Google Android na HTC Touch Pro 2 či vytvorenie WM 6.5 ROM pre HTC Typhoon / Feeler / Sonata, kde je len 32 MB RAM. Preto sme si nemohli hneď v úvode dovoliť ignorovať popri pojme Windows mobile aj pojem XDA Developers.

Ale teraz už k samotnej histórii Windows Mobile.

Windows Mobile 2000

wm historia

Ako prvý systém bol práve WM 2000. Z obrázku vidno, že oproti dnešným obrazovkám je im táto na kilometre vzdialená. Ale, už vtedy verzia 2000 obsahovala Windows Media Player, Internet Explorer, MS Reader (ten sa v dnešných verziách už nenachádza). Z komunikácie medzi zariadeniami bola jediná voľba len cez IrDA rozhranie. Toto bol začiatok Windows Mobile.

Windows Mobile 2002

wm historia

Oproti verzii 2000, prišla 2002-ka s hneď niekoľkými zmenami. Personalizácia Domácej obrazovky, krajšia grafika, pribudol Word Mobile, Windows Media Player bol vylepšený na verziu 8, Internet Explorer dokázal trošku viac toho než predtým - napríklad vypnutie načítavania obrázkov. Ale ako vieme, ani teraz to nie je žiadna sláva a radšej siahneme po prehliadačoch od iných výrobcov ako napr.: Opera Mobile, Opera Mini, SkyFire a iné.

Windows Mobile 2003 / 2003 SE

wm historia

Išlo o prelomovú verziu. Bola vylepšená stabilita, pridaná podpora pre Bluetooh a Wi-Fi technológiu a hlavne pribudla podpora až do VGA rozlíšenia a landscape režim. A taktiež nastavenie veľkosti fontov kvôli VGA rozlíšeniu, písmená totiž boli veľmi malé. Do príchodu vyššej verzie MS používal len RAM ako hlavné úložisko, takže keď sa vám úplne vybila batéria, prišli ste o všetko.

Windows Mobile 5

wm historia

V roku 2005 nastalo masívnejšie používanie Windows Mobile aj širokou verejnosťou, a nie len profesionálmi, technoidmi či fajnšmekrami.

Bola prerobená grafika, nový Internet Explorer (ktorý aj tak nestál za nič a väčšina z nás siahla aj tak po Opera Mobile). Microsoft pravdaže zmenil aj prístup k RAM a ROM. Takže sa už Pocket PC začalo viac podobať na klasické PC.

Pravdaže s príchodom Windows Mobile 5, sa zvýšili aj nároky na samotný hardvér. Už nestačilo 32 MB RAM, na plynulejší beh systému bolo potrebných aspoň 64 MB. Bolo tiež treba osadiť matičnú dosku novými procesormi s rýchlejším taktom. Už nestačilo 200 MHz na to, aby ste chce mohli ísť na web cez wi-fi, počúvať hudbu a chatovať. Zároveň sa musela zvýšiť kapacita batérie. Pribudla podpora pre štandard microSDHC karty.

Windows Mobile 6/6.1

wm historia

O dva roky neskôr, s príchodom Apple iPhone, Microsoft zareagoval ďalšou verziou Windows Mobile 6. S príchodom novej verzie pribudol nový Windows Media Player a Internet Explorer. Po hard-resete, alebo prvom spustení, vám bola hneď ponúknuta voľba Getting Started, čím ste sa čiastočne odbremenili od preklikávania v položkách menu a dlhého hľadania nastavení v zložkách. Na jednom mieste ste si nastavili časové pásmo, e-mail atď. Ikony boli inovované, pribudla podpora väčších rozlíšení (do 480 x 800 pixelov).

wm historiawm historiaWindows Mobile 6 Professional s nadstavbou HTC TouchFLO

Windows Mobile 6.5

wm historia

Dňa 22. októbra 2009 vyšla najnovšia verzia Windows Mobile 6.5 – oficiálne, aj keď už na XDA-Developers bola pre vybrané zariadenia niekoľko týždňov k stiahnutiu. Najväčšie zmeny nastali v domácej obrazovke - stala sa viac "finger friendly". Pomaly odpadla možnosť použitia stylusu, aj keď vo vnorenom menu ho ešte občas treba vytiahnuť. Zmena nastala aj v usporiadaní, nie je už v klasickej mriežke aké sme poznali dovtedy. Ikony sú už radené ako vo včelom pláste. Pribudla pravdaže podpora sociálnych sietí ako napr. Facebook.

Windows Mobile 6.5.x

wm historia

Lišta, ako ju vidíte na obrázku, bude vo verzii 6.5.x, ktorá je už viac prispôsobená na prsty. Zmena nastala aj v rozlíšovaní medzi SmartPhone a Pocket PC, Microsoft sa to rozhodol zjednotiť pod názov Windows Phone.

Windows Phone 7 Series

wm historia

Ďaľším systémom je Windows Mobile 7, ktorý bol predstavený vo februári 2010 na MWC v Barcelone. Zahrnie multitouch podporu, kompletnú zmenu správ, mailov, nový Outlook, Windows Media Player, Internet Explorer. O tomto novom OS pripravujeme samostatný článok.

Zdroje obrázkov:

wiki.verkata.com

Zdroje informácií:

wiki.verkata.com

palmare.idnes.cz

palmare.idnes.cz

en.wikipedia.org

brightclub.com

hpcfactor.com

ce4you.cz

thebestdigital.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu