WM seriál: flashovanie 1/2

Možno sa vám stalo, že vaše (staršie) zariadenie s Windows Mobile nepracuje zrovna najlepšie. Je pomalé, mrzne, reštaruje sa. A ani hard-reset nepomáha. Alebo vidíte na internete obrázky z nového Windows Mobile a tíško závidíte iným. Ak máte zariadenie od HTC, tak nemusíte závidieť, ale aj vy môžete mať nový OS od Microsoftu vo svojom starom prístroji.

Dnes si urobíme prípravu na flashovanie. Pôvodne som to chcel napísať všetko do jedného článku. Ale nechcem nechať nič na náhodu. Keďže príprava je sama o sebe veľmi dôležitá. Postup budem písať v bodoch, aby sa vám v návode lepšie orientovalo.

Začíname:

1. Ako prvé pripojíme zariadenie k PC a necháme zariadenie si spraviť synchronizáciu. Ak si chcete uložiť aj sms je na to vhodný tento program: Jeyo Mobile companion (jeyo.com). Postupujeme podľa obázkov ako sú zobrazené.

wm flashovanie 01Pôjdeme na Inbox a necháme načítať SMS.

wm flashovanie 01

Klikneme na File a vyberieme Backup

wm flashovanie 01

Zvolíme More... a potvrdíme Continue

wm flashovanie 01

Vyberieme si SMS. Aj keď ostatné máme už zálohované cez ActiveSync, ak niekto chce, môže si vybrať všetko.

wm flashovanie 01

Zvolíme si miesto kam chceme uložiť súbor s SMS-kami a pomenujeme ho.

wm flashovanie 01

Počkáme kým nám stiahnu správy.

wm flashovanie 01

Potvrdíme na konci OK a program môžeme zatvoriť, ďalej ho už nebudeme potrebovať.

XDA Developers

Keď máme zálohu hotovú, otvoríme webovú stránku XDA-Developers: xda-developers.com. Je dobré sa tam registrovať. Tým získate možnosť stiahnuť aktuálnu ROM do vášho zariadenia. Berte na vedomie, že ide o upravené ROM. Buď je originálna ROM upravená a doladená, alebo je prebratá z iného typu zariadenia a upravená na dané zariadenie. Prepísaním originálnej ROM inou, teda takou, ktorá nie je od výrobcu, strácate právo na záruku. Ale to často nebýva problém, lebo ľudia z XDA zväčša sprístupňujú aj originálne ROM, takže, ak by sa niečo pokazilo, nahráte si originálnu ROM a môžete ísť do servisu. To však neberte ako zaručený návod. Môže sa stať, že sa vám pokazí displej, vy nestihnete vrátiť do prístroja pôvodnú ROM, displej vám opravia a následne zistia, že ste robili neoprávnené zásahy do prístroja. Preto je tento návod vhodný skôr pre staršie produkty po záruke.

Vo fóre XDA Developers vyberieme sekciu pre naše zariadenie. Klikneme buď na ROM development, "názov_zariadenia upgrading etc." alebo "názov_zariadenia mobile 6".

Vyberieme si ROM aká sa nám pozdáva a stiahneme ju. Väčšinou ide o graficky upravené ROM, ale môžu sa vyskytnúť ROM-ky s pridanými programami naviac.

Teraz príde ťažšia časť. Musíme prepísať SPL. To nájdeme v tej istej sekcii. Býva to väčšinou hneď prvá téma. V tomto kroku si musíte dať veľký pozor na odblokovanie SPL. Ak sa vám to nepodarí, pokiaľ nie je dostupná originálna ROM, ostane vám z telefónu len pekná tehlička. Opravu prístroja potom musí riešiť servis napríklad pomocou HTC Gold Card za nie-práve-najmenší poplatok, alebo si zlatú kartu vytvoríte sami. Postup je však oveľa zložitejší. Ak by bol záujem, napíšem aj ten. Robil som to však len raz.

Ale teraz k samotnému SPL. Ide o ochranu proti prepaľovaniu OS v mobile. Ide o pevne dané číslo, ktoré je v zariadení a v ROM, ktorú idete nahrať do zariadenia. Ak sa nezhodujú a idete si tam nahrať novú ROM bez HardSPL. Pôjde vám to, ale buď to padne na 4 % a telefón sa reštartuje a tvári sa ako keby sa nič nestalo, alebo vám ostane z telefónu pekná dekorácia do poličky. Na XDA Developers našli riešenie ako prepísať SPL a urobili z toho univerzálne číslo. Takže aktuálne nemáte problém problém nahrať akúkoľvek ROM.

Takže, stiahneme si súbor, v ktorom je SPL. Odkázaní budete na RapidShare, keďže Microsoft hrozil XDA-Developers, žek si nestiahnú ROM-ky zo svojho FTP servera, tak ich zažalujú.

wm flashovanie 01

Keď sme si stiahli nové SPL, ideme si odblokovať zariadenie. Ukážem vám to na príklade svojho Orange SPV C100. Pozor, nejedná sa o odblokovanie na SIM kartu operátora. To je na inú tému.

Každá verzia Windows Mobile je chránená voči zásahu do registrov. To znamená, že daný program musí byť certifikovaný. Ak nie je, tak sa vám ho nepodarí nainštalovať. XDA prišlo na to, ako obísť zabezpečenie. Každé zariadenie má svoj vlastný program na odblokovanie. V mojom prípade ide o Orange SPV C100.

wm flashovanie 01wm flashovanie 01

Stiahol som si súbor HTC.Device.Software.Unlock.zip (xda-developers.com). Vidíme tam tri súbory, ktoré sú číselne označené. Prekopírujeme ich do zariadenia a postupne ich budeme spúšťať tak, ako vidíme na obrázkoch:

wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01wm flashovanie 01

Keď to máme, reštartujeme zariadenie.

Všetky diely piatkového WM seriálu nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu