TÚ SR: predaj rušičiek a ich používanie sú zakázané

Tlačová správa:

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) v súvislosti s informáciami, ktoré sa objavili v médiách upozorňuje, že uvádzanie akýchkoľvek rušičiek na trh, ich distribúcia, predaj a prevádzka sú v členských štátoch Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenskej republiky zakázané. Za porušenie zákonov hrozia vysoké pokuty. V prípade rušičiek v autách TÚ SR môže kontrolovať distribúciu a predaj rušičiek, ale nemá v kompetencii zastavovať a kontrolovať motorové vozidlá, to je v kompetencii iných orgánov.

Minulý týždeň sa konalo medzinárodné zasadnutie orgánov, ktoré kontrolujú uvádzanie rádiových a koncových telekomunikačných zariadení na trh, kde sa zúčastnil aj zástupca TÚ SR. Z predložených dokumentov a príspevkov zúčastnených vyplynulo, že rušičky GPS signálov sú dostupné na trhu všetkých členských štátov EÚ a boli zistené aj prípady nelegálnej prevádzky týchto rušičiek.

Uvádzanie rušičiek GSM, GPS signálov, ako aj rušičiek iných signálov na trh, ich distribúcia, predaj a prevádzka sú v členských štátoch EÚ zakázané. Tieto zariadenia vzhľadom na ich princíp činnosti nespĺňajú požiadavky R&TTE smernice – smernica 1999/5/EC, ktorá je na území Slovenskej republiky implementovaná v podobe nariadenia vlády č. 443/2001 Z.z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na rádiové zariadenia a koncové telekomunikačné zariadenia. Za predaj takýchto zariadení môžu TÚ SR a Slovenská obchodná inšpekcia podľa zákona č. 264/1999 Z.z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody a doplnení niektorých zákonov uložiť ochranné opatrenie a uložiť pokutu až do výšky 165 969 EUR. TÚ SR podľa zákona o elektronických komunikáciách za prevádzku alebo distribúciu takýchto zariadení uloží pokutu až do výšky 232 357 EUR.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu