zatopené muškáty

Dnes začneme niečím, čo na prvý aj druhý pohľad vyzerá ako mobilná apokalypsa. Od júla zaniká spoločnosť T-Mobile Slovensko. Ende, bum, tma a ticho. Ale nebojte sa decká. Nemcom to stále u nás sype, len sa transformujú. Bude existovať iba jedna spoločnosť – Slovak Telekom, á es. Tá ponúkne všetko. Možno aj čerstvé pečivo. Vytvára tak koalíciu so značným ľavicovým sociálnym cítením, ktoré pociťujem "dvadsiateho" v mesiaci na faktúre napríklad aj ja. Služby pevnej siete budú ponúkané pod značkou T-Com a služby mobilnej siete pod značkou T-Mobile. Vidíte, všetko po starom. Bohužiaľ. Spoločná firma sa vraj stane najuniverzálnejším telekomunikačným operátorom na Slovensku. Niečo ako "miesi, šľahá, krája, odšťavuje, popritom posilňuje brušné svalstvo a plne nahrádza Kosmodisk". Tým nám diplomaticky oznamujú, že za všetkým stoja vlastne iba úspory, škrty, čistky a potrebná efektivita. Téčko ale dovtedy stihlo zareagovať na chytrý ťah konkurencie a medzinárodným surferom ponúklo nové baličky európskeho Data rómingu. Čím viac, tým menej. Poznáme to.

Ou-tú nemá nové nič. Iba najmodernejší zákaznícky portál na Slovensku. Ten pomocou technológie jednotného prihlásenia unifikuje všetky doteraz samostatné webové aplikácie a tvorí novú on-line tvár spoločnosti. Zákaznícka on-line zóna sa tak zjednodušila a obsluhu zvládne aj úplný oný ... politik? A ozaj, službu Mojím trom ocenia odteraz aj malí podnikatelia a živnostníci. Malí sú zvyčajne tí, ktorí figurujú v ôsmych akciovkách so sídlom na Cypruse a občas im vyhorí bavorák. Mafstory. Za 6 éčiek mesačne si zavolajú trom obchodným partnerom. Ak odporučia kyslíku ďalších troch, majú službu na trištvrte roka grátis. Taktika poisťovacích agentov.

Pomarančovníci prihodili do ponuky tri nové smartfóny. Zaujal model Boston, ktorý nesie krstné meno svojho materského operátora. Solídne funkcie podčiarkuje mňamky cena, veštíme mu úspech. Občas nám však zlyháva guľa. Zeleň pre mesto - to je názov nového orindžového environmentálneho projektu. Mesto, ktorého obyvatelia sa od 1. júna do 31. augusta preukážu ako najaktívnejší a odovzdajú v predajni Orangeu najviac použitých telefónov, alebo si aktivujú najviac elektronických faktúr, získa od Orangeu 3 300 eur na nákup zelene pre skrášlenie verejných priestorov. Palec hore, pekná myšlienka. Orange na tento účel celkovo prerozdelí 19 800 eur a 9900 muškátov. Pri pohľade na spravodajstvo by si však podporu určite zaslúžili aj vodou skúšané osudy bezmocných ľudí...

Nevieme čo sa deje s Michalom, ale v poslednej dobe inklinuje k malým mobilom, ktoré majú veľkých súrodencov. V prípade HTC HD mini doslova. Ale je to smartfón a tie, ako vidíme, letia. Minimálne v prvom štvrťroku 2010. Počet modelov dodaných na svetový trh zaznamenal nárast o 66,9 %, čo v reči čísel znamená 55,2 milióna kusov. Najobľúbenejším ovládacím prvkom smartfónov sa stali omakávacie displeje. A nebude prekvapením ani to, že medzi najdynamickejšie rastúcich dodávateľov patrila spoločnosť HTC Corporation. Slovenské hátecéčko navyše odmení bubákmi a deviatimi modelmi Desire všetkých talentovaných programátorov, ktorí po nociach splodia nejakú tú rozumnú androidovú aplikáciu. Pozor, Kamasutris tu už bol! Ak si pod pojmom "programátor" predstavíte ryšavého mužíka s piatimi dioptriami, chovajúceho škrečka Gregora, pijúceho popradský čaj a túžiaceho po staršej žene, stornujte svoju predstavu. Doba sa zmenila.

Pokiaľ ste doteraz ani omylom netušili, kde ležia obce Bojničky a Hranovnica a pojem Ovi Maps vám niečo hovorí, súťažte s nami. Rozdiel medzi najkratšou a najrýchlejšou trasou z týchto dvoch lokalít môže byť zároveň aj najrýchlejšou trasou k novej Nokii 5230. Ak blúdite iba počas piatkových nocí a popri tom pravidelne strácate milované high-endy, skúste štyri nové Nokie z rady Cseries. Všetky sa zmestia pod ľudových 50 eur a polovica z nich nepohrdne ani dvoma SIM-kami. Nokia sa nám po rokoch zobudila.

Tak a ďalší upršaný mobilný týždeň máme z krku. Tentokrát bol poučný, suchopárny a dlhý. Preventívne sa teda uvidíme za 14 dní. Prajeme príjemný a konečne aj oskarom zaliaty víkend.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu