iPhone 4: problémy s kolísavým signálom

Už dlhšiu dobu sa rôzne po internete rozoberá problém nového iPhonu 4. Užívatelia sa sťažujú na problém s kolísavým signálom pri držaní telefónu v ruke. Voľne položený telefón však žiadne problémy nemá.

Prečítajte si: iPhone 4

Apple sa totiž pri výrobe nového iPhonu 4 snažil vylepšiť kvalitu hovoru pridaním antén po obvode telefónu. Namiesto zvýšenej kvality sme sa však dočkali skôr fiaska v podobe padajúceho signálu. Neskôr sa Apple vyjadril, že nejde o hardvérovú chybu, ale o zlý softvér, ktorý zabezpečuje výpočet a zobrazovanie sily signálu. Ten údajne nefunguje správne a nesprávne zobrazuje jednotlivé dieliky signálu. Preto si používatelia v oblastiach so slabším signálom mohli všimnúť výrazného poklesu signálu. Tento problém sa vyskytuje aj v starších zariadeniach iPhone 3G a 3GS.

Apple prisľúbil skoré odstránenie problému formou aktualizácie softvéru. Tá by sa mala objaviť behom pár týždňov. Kým teda iPhone 4 dorazí na Slovensko, mal by byť problém definitívne odstránený.

Zdroj: Gsmarena.com

Za tip ďakujeme Andie.

-----------------

Testovacia novinka:

Počas minulého týždňa ma oslovil čitateľ Samo s ponukou vyskúšať si nový iPhone 4 naživo. Ako správny fanúšik mobilných telefónov som samozrejme ponuku ihneď prijal, a tak vám exkluzívne ako prvý na Slovensku prinášame používateľské postrehy.

Prečítajte si: iPhone 4

Nový iPhone 4 bol predstavený začiatkom júna a opäť, ako inak, vyvolal rozruch - či už pozitívneho alebo negatívneho charakteru. Priznám sa, z papierových údajov a všetkých tých afér okolo som si utvoril o novinke aj ja skreslený pohľad. Veď oproti môjmu iPhonu 3GS s iOS4 predsa neprináša toľko podstatných zmien... Avšak, mýlil som sa. Výhody štvrtej verzie iPhonu si všimnete a oceníte až pri priamom porovnaní s predchádzajúcou verziou.

Na stretnutí so Samom sme mali pri sebe dva iPhony 3GS, iPhone 4 a obal Bumper, ktorý aktuálne Apple dáva k novinke zadarmo. Porovnanie teda mohlo začať.

Pri prvom kontakte s iPhonom 4 ma ihneď zaujal dizajn. Z produktových fotografií či videí rôzne na internete sú rozdiely medzi iPhonom 3GS a 4 jasne viditeľné, iné je však držať obe zariadenia v rukách. Novinka je užšia i tenšia o celé tri milimetre, čo som si okamžite všimol. Telefón sa tak zdá byť na pohľad užší a vyšší, no mohol to byť len môj subjektívny pocit. Rozdiely sú cítiť nielen v rozmeroch prístroja, ale aj hmotnosti. Nový iPhone 4 sa mi zdal pocitovo ťažší než 3GS, hoci podľa Applu váži iba o štyri gramy viac. Mnohých v mojom okolí taktiež zaujímalo, či sa iPhone 4 bude v ruke držať rovnako dobre ako 3G/3GS. Zadná strana totiž prešla miernymi estetickými úpravami. Jej zaoblenie mi však vôbec nechýbalo. Telefón sa v rukách drží rovnako pohodlne ako jeho predchodca. Páčilo sa mi efektné tvrdené sklo, ktoré pokrýva celú zadnú stenu. Tá tak bude menej náchylná na poškrabanie. Zmenou prešlo aj umiestnenie (micro)SIM karty, po novom sa vkladá do pravej steny mobilu.

Najväčšou a najpodstatnejšou zmenou prešiel displej. Pôvodný kapacitný displej s rozlíšením 320 x 480 bodov vystriedal nový typ Retina s rovnakou uhlopriečkou (3,5''), no rozlíšením až 640 x 960 bodov. A rozdiel v zobrazovaní? Ten si okamžite všimnete. Písmo, ikony i fotografie sú podstatne jemnejšie a krajšie. Čo ma však prekvapilo, je zobrazovanie farieb. Tie na novom Retina displeji pri plnom jase vyzerajú oveľa reálnejšie než na starom 3GS. Modrá je skutočne modrou, biela bielou, čierna čiernou a tak ďalej. Pri porovnaní s iPhonom 3GS je rozdiel viditeľný najlepšie. Starší typ displeja totiž farby zobrazuje vyblednuté, biela má jemne šedý nádych a naopak, čierna nie je skutočne čiernou. Kvalitou by som displej iPhonu 4 prirovnal k aktuálnemu top Android smartfónu Galaxy S od Samsungu. Zlepšil sa aj pozorovací uhol. Farby nemenia svoj tón ani pri pozorovaní z väčších uhlov. Viditeľnosť na priamom slnku ostala na rovnako výbornej úrovni, ako v starom iPhone.

Prostredie nového iPhonu 4 je už viacerým fanúšikom výrobkov od Applu istotne známe, nový iOS 4 máte možnosť nahrať do svojich zariadení už vyše mesiaca. Novinkám v operačnom systéme sme sa venovali už dávnejšie v samostatnom článku. Za najpodstatnejšie novinky považujem multitasking a skvelú aplikáciu iBooks, slúžiacu na čítanie elektronických kníh. Za pozitívnu správu pre náruživých hráčov považujem aj podporu Bluetooth klávesníc.

Zmenou prešla aj aplikácia Fotoaparát. Po novom môžete na fotografovanie využiť aj prednú kameru, ktorá sa nachádza hneď vedľa reproduktora. Kvalitu výsledných fotografií päťmegapixelového fotoaparátu môžete posúdiť nižšie. Pripravili sme pre vás niekoľko snímok, ktoré sú pri rovnakých podmienkach odfotografované iPhonom 3GS a iPhonom 4.

iPhone 3GS:

iPhone 4:

Ostatné testovacie fotografie:

UKÁŽKA VIDEA (súbor 17,4 MB, MOV; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps)

Mnoho používateľov bude taktiež zaujímať ako je to s kvalitou signálu pri hovore. Začiatkom minulého mesiaca sme totiž informovali o problémoch s kolísavým signálom. Ten sa však vyskytol iba v Amerike, kde nemajú tak kvalitné pokrytie ako my. Pokles signálu sme testovali bez ochranného obalu Bumper. Sila signálu klesla maximálne o jeden dielik, čo je, myslím si, skutočne zanedbateľné. Pri nasadenom Bumpery signál nekolísal vôbec. Mal som možnosť vyskúšať si aj videohovor medzi iPhonom 4 a iPhonom 3GS prostredníctvom aplikácie Fring. Táto funkcia však neprináša nič odlišné od klasických videohovorov, aké poznáme z obyčajných telefónov.

Za zapožičanie iPhonu 4 ďakujeme Samovi.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu