O2: 3G naplno rozbehneme v roku 2011

O2 dnes oficiálne prezentovalo plány so svojou 3G sieťou. Od začiatku októbra 2010 začne jej postupná výstavba.

Už pri výstavbe 2G siete Telefónica O2 Slovakia pripravovala vysielače aj na umiestnenie 3G komponentov. Teraz je preto otázkou len montáž všetkých potrebných prvkov na aktuálne stožiare.

"Táto fáza výstavby vlastnej 3G siete je ďalším dôležitým míľnikom vo vývoji našej spoločnosti. Investícia spojená s výstavbou novej siete je silným signálom zdravia a rastu O2 na Slovensku," uviedol John McGuigan, generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica O2 Slovakia.

Preto spúšťanie 3G siete O2 netreba chápať ako tvrdý konkurenčný boj, ako skôr o uvoľnenie kapacít 2G siete pre hovory, ako aj náznak stability firmy na našom trhu.

Pripravovaná 3G sieť pravdepodobne nebude slúžiť na telefonovanie a videohovory, ale hlavne na dátové prenosy. O2 pri výstavbe 3G siete myslí aj na LTE, ale to je ešte hudbou ďalekej budúcnosti.

Začiatkom roka spustí O2 svoju 3G sieť v mestách Senec a Malacky. To budú prvé pokusné mestá, v ktorých sa operátor bude snažiť doladiť všetky nedostatky. V máji 2011 už bude v rámci Slovenska pokrytých 20 % populácie a koncom júla budúceho roka chce O2 pokrývať svojou 3G sieťou 33 % populácie v 24 mestách Slovenska.

Dodávateľ ešte nie je 100 % istý, obe strany sú však už tesne pred podpisom zmluvy. Očakávame, že sa bude jednať o Nokia Siemens Networks, ktoré vybudovali aj aktuálnu 2G sieť.

Maximálna teoretická rýchlosť downloadu jediného používateľa bude 14,4 Mbps, uploadu 5,7 Mbps. Telefónica O2 Slovakia však nebude komunikovať teoretické rýchlosti, ale reálne dosiahnuteľné.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu