Akcie pod lupou

Uplynulý týždeň bol zaujímavý, veď ďalšia celebrita dostala novú obuv. Daru však nečakali sandále od Gucciho, ale kopačky od Matěja. Aby sme však úplne nezapadli do lepkavého bahna bulváru, venujme sa radšej GSMUMTSLTEFlashOFDMGPSWiFiDLNA problematike. Kľudne aj v štrikovaných papučiach.

Ak vám retenčné oddelenie za 20 eur fakt nechce dať tých vysnívaných 350 minút všade, dva terabajty dát, Desire za éčko a žiadnu viazanosť, kľudne dajte aj vy kopačky tomu svojmu...operátorovi. Ideálne by bolo mu nasadiť zároveň parohy, napríklad vášnivým flirtom s Tesco mobile. Čiže vlastne s ou-tú. Ak bývate v horách a kyslíku máte až až, tak potom je možné smilnenie aj s magentou. Tá pomaly ale isto pritvrdzuje. Dvojbalíček s miliónom minút a miliónom SMS už môžu dostať aj tí, ktorí chcú k paušálu mobil. Kto ho nechce, dostane zľavu 20 %. Niečo ako pokusy s DPH - asi tiež občas nakupujete "bez bločku". A ten kto nechce tráviť dni telefonovaním, môže dostať bonus - tým je další balík. Najviac teda paradoxne dostanú tí, ktorí chcú najmenej. Kam to speje?

Tímobajl navyše znovu začal kalkulovať. Ak si surfovaniachtivý plebejec k vybraným paušálom zakúpi 1500-megové Internety za baťovských 4,99 €, získava zľavu na telefón vo výške 50 €. Hurá! Téčku sa investícia vráti do septembra a vám po morálnej stránke už po aktivácii. Aby toho nebolo málo, tak vylepšil aj jeden svoj balíček z programov Podľa seba. Previazal ho gýčovou mašlou modrej farby, pretože logicky si nevieme vysvetliť pôvod hovorov za 12 centov do zahraničia nikde inde, než u kysličníka. Ten je inšpiratívny viac, než by si prial.

Orindž nespí, iba drieme. Okresal cenu za Galaxy Tab pre nový dátový program Internet na Doma Exkluziv+, takže 149 eur už hádam naškrábete. Aj tých 50 mesačne. Aby vám zostalo aj na stravu, poistky, nájom a piatkové pivo, tak si dokúpte príma Prima balík. Dostanete krédo 10 €, Prima variant Extra na pol roka grátis, low-end a lukratívnu službičku Calling Line ID Presentation na 30 dní bezplatne. Úplne zadara až na 30 dní! Nekecám! Ponúkané mobily začínajú už na dvacke, nemajú bluetooth, ale dokážu posielať SMS.

Na druhej strane, zohnať lacný mobil nie je v dnešnej dobe problém. Vo Veľkej Británii to platí určite. Dostanete ho za cenu piva v staničnom bufete a s príplatkom za 10 librovú predplatenú kartu bez akejkoľvek viazanosti. Vyrába ho Alcatel a nemá nič nóbl, iba rádio a hry. Na jedno nabitie zvládne 400 hodín pohotovostnej prevádzky. Rozmýšľame nad výrobnými nákladmi, ale akosi nám to nevychádza ani delením, ani odmocňovaním. Kde je potom ten pes zakopaný?

Nemusíme sa teda čudovať holému faktu, že globálny predaj mobilných telefónov v treťom štvrťroku tohto roka dosiahol to, čo dosahujeme radi aj my. Vrchol. Konkrétne vzrástol o 35 % na 417 mil. kusov. Predaj smartfónov šiel nahor o 96 % a na celkových dodávkach sa podieľal 19,3 percentami. V prvej trojke je Nokia, Samsung a LG. Však ako inak.

Mišo sa pripravil na časy, keď nebude mladý a potentný. Otestoval seniorský Zio Lupus L1. Fascinovala ho najmä lupa, s ktorou dôkladne preskúmal krídla muchy a s nadšením zapálil suchý mach. Pevne verím, že upaľovanie chudáčikov mravčekov ho už nebaví. Návratom z roku 2060 bola však recenzia HTC Desire HD, ktoré je tak namakané, že jediným jeho nedostatkom je konštrukcia zadného krytu. No nič, prelepíme lepiacou páskou. Vy ste vari ešte nevideli na sedmičkovom bavoráku puklice?!

Malý Android, synček rodiny Gúglovcov, oslávil nedávno tretie narodeniny. Rastie ako z vody, zvláda takmer všetky úkony, akurát ho trošku mrzí, že starká ho najnovšie posmešne nazýva Perníček. Podobne sa voči nemu správal aj malý Symbian od Nokiovcov z horného konca, ale posledný rok si začal uvedomovať, že na miestnom pieskovisku už akosi klesá záujem o jeho formičky. Rodičia ho preto radšej opätovne stiahli z open source režimu a na používanie jeho formičiek vydali licenciu. Paradoxom je, že Symbian Foundation získala nedávno dotáciu 22 miliónov euro na vývoj tohto systému, hoci momentálne bude mať na starosť iba jeho samotné licencovanie.

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky v tomto predvianočnom čase klasicky upozorňuje plebejcov, aby neuzatvárali zmluvy pod nátlakom predavačkinej rozopnutej blúzky ani v časovom strese. Pred uzavretím zmluvy si ju dôkladne prečítali a oboznámili sa so všeobecnými podmienkami služby a tarifou. Tak znie slovo Božie, ktoré v preklade znamená, aby ste čítali aj texty písané štvorkou písmom. Vy vari stále nemáte na mobile lupu? Tak šup, návrat do siedmeho odseku tohto upratovania.

Na záver si necháme zopár pozitívnych čísiel. Ou-tú dosiahla v 3. štvrťroku 2010 výnosy vo výške 30,1 mil. €, čo oproti porovnateľnému obdobiu predchádzajúceho roka predstavuje ich 59 % nárast. Aj výnosy stúpli medziročne viac o 54,1 %. Ku koncu septembra vzrástol počet zákazníkov spoločnosti o 69 % na 781 tisíc. O2 zároveň dosiahlo v uvedenom období kladný prevádzkový zisk. Vyzerá to tak, že telefónika ou-tú slovakia bude odteraz v čiernych číslach. Asi sa im vo firme minul červený atrament, tak začali rozmýšľať, ako to poriešiť. No predsa ziskom!

Ja vám prajem aspoň ziskový tento víkend. Dovi.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu