O2, Orange, T-Mobile: zmeny cien kvôli vyššej sadzbe DPH (aktualizované)

Od januára budúceho roka sa bude zvyšovať daň z pridanej hodnoty z pôvodných 19 % na 20 %. Táto zmena zasiahne aj našich operátorov, ktorí sa k zvyšovaniu DPH vyjadrili nasledovne:

O2

Telefónica O2 Slovakia nezvýši od januára budúceho roka ceny poskytovaných mobilných služieb kvôli zvýšenej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH). Pre zákazníkov O2 tak bude naďalej v platnosti aktuálny cenník služieb.

„Našich zákazníkov sa snažíme uchrániť od zvyšovania cien za mobilné služby, preto sa ich zvýšená sadzba DPH nedotkne. Nechceme rozlišovať medzi našimi zákazníkmi ako to robí naša konkurencia. Dlhodobo presadzujeme transparentné a jednoznačné ceny, s ktorými sú naši zákazníci spokojní. Zvýšená sadzba DPH sa teda dotkne len našej marže,“ uviedol René Parák, hovorca O2 a senior manažér pre styk s médiami.

Ceny sa teda v prípade O2 nebudú zvyšovať. Operátora za tento krok chválime.

Orange

Za spoločnosť Orange sa vyjadril Richard Fides:

Orange svoje ceny nebude zvyšovať. Od 1. januára 2011 sa zvyšuje sadzba DPH, ktorá je v plnom rozsahu príjmom štátu. Orange, naopak, upraví niektoré svoje ceny tak, aby zvýšenie DPH nemuseli v plnom rozsahu znášať jeho zákazníci.

Rozhodnutie operátora nemôžeme pochváliť, no ani kritizovať.

T-Mobile (aktualizované)

Stanovisko spoločnosti Slovak Telekom k zmene sadzby DPH od 1. januára 2011 je nasledovné:

Slovak Telekom nebude zvyšovať ceny bez DPH. Zvýšenie DPH spoločnosť premietne do cien pre zákazníkov iba čiastočne a priamo pokryje zvyšok finančného dopadu vyššej DPH. Na základe nedávnej analýzy a prieskumu medzi zákazníkmi sa spoločnosť rozhodla zmeniť iba vybrané ceny služieb, ako mesačné poplatky alebo niektoré ceny na pre-paid kartách. Mnohé ceny služieb ostanú nezmenené: vybrané jednorazové poplatky, obsahové služby, ceny požičovného za filmy v Magio požičovni, prenájom set-top-boxu a dokonca aj akciové ceny dotovaných zariadení pre fixné i mobilné služby.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu