Dvetisícjedenásť

Je dosť možné, že toto Upratovanie si čítate v polohe ležmo, vedľa vás ležia prázdne Huberty, Kelti, Jelínkovia, v kuchyni chrápe kamarát a vy v duchu rozmýšľate v akom byte to vlastne ste? Veď minulý rok ste stáli s prskavkou na námestí! Vitajte v roku 2011!

Vytiahnite svoju peňaženku a medzi štyrmi očami jej potichu povedzte, že tento rok bude musieť schudnúť. Zdražovanie plynu, elektriny, vodného, stočného, cestovného, oného. A ešte aj tá prekliata dépeháčka ide hore. My vás ale potešíme, všetci naši traja operátori svorne vyhlásili, že zvyšenie dane sa plebejcov príliš nedotkne. Oni si totiž radšej aj hnáty odrežú, len nech neublížia svojím milovaným ovečkám, ktoré by sa mohli nenápadne rozutekať. Ale aspoň sa neinšpirovali obchodnými reťazcami, ktoré ceny nenápadne navýšili v decembri, aby ich potom mohli s veľkou pompou v januári nepatrne znížiť.

Máme aspoň jednu pozitívnu správu. Nie, oravská slanina nezlacnie, iba microUSB konektor sa reálne stane štandardným nabíjacím konektorom pre väčšinu mobilných zariadení. Tento krok vítame, ideálne by bolo, keby sa aj mobilné telefóny dali zakúpiť bez nabíjačky. Nehovorte, že sa vám doma nepovaľujú. Aj to je ústretový krok voči prírode, hoci pár rokov potrvá, kým sa trh zjednotí a prečistí. Už žiadne nosenie nabíjačky, odteraz na návštevy budete nosiť len Mrvu so Stankom.

Inak sa toho vo vianočnom čase veľa nedialo. Na Slovensku pribudlo niekoľko Aligátorov, naposledy boli videné vo vážskych kaskádach a v dome dôchodcov v Hornej Preliačine. Konkurenciou im budú lacné seniorské modely ZIO, ktoré majú tak trochu slovenský pôvod, hoci aj tie za misku ryže montoval nejaký ten Chung Fung Ciao.

Lepšiu mašinku bude mať teta Božena, ktorej šťastie a generátor náhodných čísel priniesol v našej súťaži čačaný HTC Desire HD. Ako sme sa z diskusie dozvedeli, tak na Ježiška ho darovala svojmu synovcovi. Ten jej za odmenu bude celé leto polievať petržlen na záhradke.

Magenta Ježiška stihla predbehnúť a Skaličanom, Holíčanom, Seničanom a Komárňancom naježila vysokorýchlostné GGG. Na dolniakoch to teda frčí, ale ružové fliačiky pribúdajú našťastie aj severnejšie.

Inak si operátori s vianočnými štatistikami tento rok švihli. Musia ale uznať, že hlavným konkurentom sa im stal fejsbúk, pokec a všetky tie novodobé komunikačné potvory. Kultovú veršovačku "Oheň v krbe tíško praská, v očiach vládne pokoj, láska. Už sa stromček ligoce, želám krásne Vianoce" ste teda mohli buchnúť bez výčitiek na "nástenku" alebo poslať rp-čkou či e-mailom. Operátorovi zostali iba oči pre plač a o päť ojro menšie tržby. V porovnaní s minulým rokom to však nebolo až také zlé. Okysličení zákazníci tento rok výrazne viac písali a menej volali. Asi preto, že vo svojej sieti mali opäť znaky a obrázky grátis. Ružovkasté ovečky menej volali, menej písali, ale zato poslali viac MMS-iek s jedličkou a rozkošným černošským chlapcom. No, a nakoniec vianočkári. Tí menej písali, obrázkovali, ale viac volali. To bude zase tým, že citrus dáva dôraz a výhody na volania vo svojej lepkavej sieti. Navyše bol jasný nárast dátových prenosov, veď kto by odolal možnosti aktualizovať svoj status pred a po rozbalení darčekov.

Vedúci sa cez sviatky nepretŕhal, na Vianoce si doprial zaslúžený oddych a aspoň si užil novú autodráhu od Ježiška a kozmetický balíček Pitralon for Men. Ale ešte viac než červené Ferrari v cieli, ho potešila rekordná bilancia roku 2010 stránok www.fony.sk. Áno, aj vy tvoríte počet návštev vyjadrených číslom 4 200 000 a tiež patríte medzi 1,4 milióna unikátnych návštevníkov. Takže stručne: Ďakujeme!

Čo si zaprajeme takto na záver, ktorý je vlastne úvodom? Aspoň do nového roka. Viaceré zdroje od numerológie po čínsky zverokruh sa našťastie zhodnú v tom, že rok 2011 by mal byť rokom pokoja a harmónie. Vážne nebudú bláznivé farmárky, infarktové góly v Afrike, či servírovanie televíznych talentov každý večer? Pomôžeme si teda textom od skupiny Vidiek a budeme veriť, že sa vyplní. "Žiadne zóny a fóny, zlámané stromy, ischias, infarkt, smog, vresk či stres...tu nieeeet".

PS: S tými "fónmi" to neberte úplne vážne. :)

Diskusia k článku:

Začať diskusiu