60-eurová tarifikácia

Dni hojnosti, pohody a kaprích kostičiek sú za nami. Ešte si sem tam podáme ruku so starým známym a odrecitujeme mu tie staré a otrepané slová o množstve zdravia, peňazí a úspechov v pohlavnom živote. A to je asi tak všetko. Začína opäť holý boj o prežitie - dopoludnia v práci telom aj duchom a popoludní už s hlavou v akciových letákoch, nech sa vykompenzujú vianočné straty.

"Na Tri krále o krok dále", tak hovorili naši predkovia, a tak hovorí aj súčasnosť. V ten deň sa totiž začal veľtrh najmodernejších produktov zo sveta spotrebnej elektroniky, počítačov či mobilných komunikácií - International Consumer Electronics Show, alebo ak chcete - CES. Nekoná sa na výstavisku v Nitre, ale toť kúsok ďalej, v meste kasín, hotelov a nočného života - v Las Vegas. Vedúcemu narástol pracovný fond o 169 % a vám o 100 % dôvody tešiť sa na tohtoročnú mobilnú úrodu. A platí už roky osvedčená taktika, že bude lepšia ako tá minuloročná a zároveň horšia ako tá budúca.

Ale odbočme ešte na rodné lúky a háje. Nie, GGG nepribudlo nikde, iba boli zverejnené cenniky so zvýšenou DPH. Sľuby zostali sľubmi a okrem poctivého ou-tú siahli na svoje posvätné zákony džungle obaja farební giganti. Téčko uviedlo, že ceny bez DPH zvyšovať nebude. Na prvý pohľad to znie dobre, ale na ten druhý je to to isté, ako keby ste tvrdili, že vonku nie je zima, veď predsa iba trochu mrzne. Chápeme sa... Takže nám končia baťovské cenovky typu 9,99, ktoré nám vždy pohladili dušu a peňaženku, lebo sme vedeli, že tú desinu predsa len neminieme celú.

Inak máme nového kolegu. Ak ste si doteraz mysleli, že ľudia od Jadranu fónom nerozumejú a zaujíma ich iba letná sezóna, tak sa mýlite. Nie je totiž Chorvát ako Chorvát. Zvlášť, keď je Tomáš a píše o Nokii C6-01. A celkom mu to ide, to bude tým, že má odjazdených minimálne 15 kilometrov palcom po displeji. Pre zmenu ďalšia Nokia mala šancu sa dotknúť Michala, hoci podľa jej kolektívnej prezývky tač-end-tajp, musel omacávať skôr on ju. Nebolo to až také zlé, len škoda toho autofókusu.

Vyše 30 miliónov kusov fínskej cé-trojky sa podľa mňa určite nepredá, to by to musela byť iná hviezda, a najlepšie z Kórei. O podobnom čísle ticho sníva aj en-osmička, ktorá dosiahla štyri milióny predaných kusov. Na druhej strane, jej cenovka je štyrikrát vyššia, takže sa nemá veľmi za čo hanbiť.

Pribudla nám aj nová retro rubrika - Pred5rokmi. To boli časy...menej peňazí, starostí, rozumu, ale viac sebavedomia aj vyrážiek na tvári. V prvej časti spomíname na novoročné akcie, predraženého "róma s titulom" a okrem iného aj na Siemens CX75. Česť jeho pamiatke. Priznajte sa, koľko ste za mobil dali vtedy? A s akými funkciami? Dnes váhate, či za najlepší high-end vyvaliť štyri stovky, a kde sa len dá ohovárate ajFón, že je predražený. Žgrloši.

Ale vráťme sa do Las Vegas. Boduje Sony Ericsson, ktorý predstavil vydarenú arctickú ikspériu s hrúbkou iba 8,7 milimetra. Lenže v tom najtenšom mieste. Marketing dnes hľadá všetky cestičky, ako zaujať. Akoby nám na tom, či má mobil 9,2 alebo 9,0 mm záležalo. Haló, ja chcem hlavne poriadnu výdrž na jedno nabitie a nie úsporu takmer nebadateľných 0,3 mm, ktorú nemám ani ako zmerať a nieto pocítiť.

Podobne je na tom aj LG Optimus Black. Hlavne, že je tenší než štvrtý jonatán! Nič nie je na svete dôležitejšie než prekonať ajFón. To je jedno ako, napríklad desatinou milimetra hrúbky. Ako bonus vám vo vrecku nohavíc s čiernym el-dží oproti bielemu ajfónu zostane priestor aj pre lístok na autobus. Hej, len žiadne rasistické poznámky.

Akoby sa revolúcia v mobilnom trhu už asi skončila. Všetko je vynájdené, všetko je implementované. Zostáva iba stenčovanie. Pekne po desatinách milimetra. A keď sa nedarí ani telefón stenčiť, ani fotoaparátu pridať ďalšie milióny nezmyselných pixelov, ostáva na rade displej. Musí byť lepší, väčší, jasnejší, uspornejší. Marketing si vyberá svoju daň a vy si vyberte: Sony Bravia Mobile Engine, NOVA displej či nebodaj Super AMOLED Plus?

Motorola je v Las Vegas na domácej pôde a dala to aj najavo. Atrix 4G je vraj najlepším smarfónom na svete a jej prvý tablet Xoom bude určite najlepším tabletom na severnej pologuli. No čo, skromnosť a výstavy nejdú dohromady.

Uskromňovať sa našťastie nemusíme ani my. Telefonický hovor s tarifikáciou 60 eur umožní jedine operátor PZ SR. Biele blúzky operátoriek vystriedali zelené rovnošaty a vy si najlacnejšie v jeho sieti zavoláte s použitím handsfree. Tak veľa šťastných kilometrov fóňaci. Samozrejme hlavne tých displejových.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu