Pred5rokmi: ME75, W300i a ZadaCOM

pred5rokmiZatiaľ čo sme z rádií neustále počúvali "Spomaľ" od Pehy, Fony.sk spomaliť nemienili. Týždňu spred piatich rokov dominovali novinky týkajúce sa Sony Ericssonu. Nezabúdalo sa ani na (vtedy) aktuálnu tému 3G, pričom slovenský výrobca Zadako predstavil dva nové modemy. Spolu s uvedením siete tretej generácie sa čoraz aktuálnejšie stávali aj hovory z mobilu na mobil prostredníctvom Skype a ďalších podobných aplikácií. K slovu sa dostali aj prepojovacie poplatky, ktoré ale cenami hovorov nezamávali tak, ako počas minulého roka.

obrazokSúhrn noviniek spred piatich rokov začneme článkami, ktoré sa týkajú Sony Ericssonu. Ten v tento týždeň prišiel s niekoľkými zásadnými informáciami. Objavila sa fotografia pripravovaného hudobného véčka, z ktorého sa neskôr vykľul model W300i. Novinka sa neskôr objavila v ponuke oboch operátorov, v T-Mobile dokonca v špeciálnej Robbie Williams edícii. Okrem nového véčka sme očakávali aj nástupcu fotomobilu K750i, nedočkavosť podporila ďalšia uniknutá snímka. Vtedy boli aktuálne aj naše aukcie - Sony Ericsson W800i od jednej koruny bola zaujímavou ponukou. Vtedy sme Sony Ericssonom mnohí žili, a tešili sa aj takým maličkostiam, akými boli kódové označenia vtedajších modelov.

Motorola prišla s ružovou edíciou SLVR L6, Nokia s vylepšeným audioadaptérom AD-46, Bluetrek zasa s vodeodolným Bluetooth handsfree a americká spoločnosť USModular s externým diskom využívajúcim slot pre microSD kartu. Cena za 4 či 8 GB verziu však bola mierne premrštená. Za štyri gigabajty ste zaplatili 149 $, za osem gigabajtov 199 $. Najzaujímavejšou novinkou však boli pripravované slovenské modemy od spoločnosti Zadako. ZadaCOM 2G bol GPRS/EDGE modem triedy 10, ZadaCOM 3G+ si poradil už aj s UMTS a nadstavbou HSDPA. Oba modemy sa neskôr dostali do ponúk Orangeu.

Kým my sme sa v roku 2006 tešili zo spustenia 3G siete, v Japonsku už prebiehali testy 4G siete. Predstavte si, že už pred piatimi rokmi dosahovali Japonci v ideálnych podmienkach a pri rýchlosti 20 km/h dátové prenosy na úrovni 2,5 Gbps (okolo 320 MB/s). Ako však vidíte, svet sa v tomto smere trochu zastavil a tri roky reálne prenosové rýchlosti našich mobilných sietí akosi stagnujú. Spolu s rozrastajúcim sa pokrytím 3G, sa aktuálnymi stali i hovory cez internet. Okrem chystanej verzie Skype pre Symbian ste mohli využiť aj služby Barablu.com. Tá ponúkla majiteľom Nokie 9500 a Qteku 8310 hovory prostredníctvom Wi-Fi zadarmo.

Operátori sa po februárových akciách snažili osloviť zákazníkov zaradením nových modelov do akciových ponúk. Orange od 1. marca 2006 zaradil do svojho portfólia Nokiu 7360, T-Mobile zasa manažérsky Siemens S75.

obrazokV sekcii Recenzie sme sa venovali najmä príslušenstvu. Podarilo sa nám získať na test očakávanú zimnú bundu Burton Audex Jacket, ktorá zaujala iPod ovládačom, reproduktormi a Bluetooth prijímačom. Cena tohto zázraku sa pohybovala okolo 21 500 Sk. Ďalšie príslušenstvo, ktoré sa nám podarilo koncom februára otestovať, bolo Bluetooth handsfree Siemens HHB-600. Išlo o jedno z najmenších a najľahších BT handsfree na trhu. Redakčnými rukami prešiel aj posledný model odolného radu ME od Siemensu. Model s označením ME75 bol jednoduchší, no sympatický telefón pre aktívneho človeka s nižšími nárokmi.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu