Daň za otvorenosť

Slovensko žije tureckými telenovelami, dôkazom je čerstvá mamička Šeherezády a už aj Onura. My žijeme telefónmi, tak sa skúste vcítiť do pocitov nevinného dieťaťa, ktoré bude pravidelne v škole počúvať "Samsung Gajdošík, k tabuli!" V takom prípade je meno Ladislav vhodnejšie. Aspoň jeho iniciály vám pripomenú milovanú značku.

Podnikatelia to majú zase o čosi ľahšie. Dostávajú ponuky o ktorých sa plebejcom nesníva ani vo vlhkých snoch a popritom podaktorí štát ojekabátia na daniach trebárs aj o 29 miliónov eur. Ružovým biznismenom ponúkol ich rodný operátor benefit v podobe minimálne polroka trvajúcich bezplatných hovorov v domovskom košiari, a aj nejaké tie internety k tomu. Podnikateľ 600 a 1200 má jeden z balíčkov nekonečných volaní za hubičku na celé dva roky, ale mesačne ho to bude stáť minimálne superbaťovských 99,99 eur. Nehovoriac o tarifikácii. Nemôžeme sa tiež vyhnúť porovnaniu s konkurenčným produktom Moja firma, kde je vrcholom cena 55 eur. Takže výhodnosť je naozaj relatívny pojem. Ale to vedel už Einstein. Magenta má však liek na všetko. Taká modrá tabletka. Jej nový paušál Biznis Flexi veľkoryso ponúka cenu 10 centov za minútu volania do slovenských a českých sietí. Cenový strop je asi iba zhodou náhod tiež 55 eur, ale uplatňuje sa tu obľúbený pojem FUP. Tentokrát vo výške 2000 minút. A navyše iba k západným susedom. Plagiáty produktov ou-tú sú už teda bežnou praktikou oboch zvyšných operátorov, no ako vidíme, niekedy sa podobajú trojpásikovým teniskám z tržnice. Niečo ako tlač desaťeuroviek na ihličkovej tlačiarni.

To, že v orindži občas pribudnú nejaké tie kúsky elektroniky s GSM modulom pripomíname dosť často, ale tentokrát sú obdarené aj prednosťou v podobe dobrej ceny. Samozrejme adekvátnej výške vašich mesačných útrat za telefonické radovánky. A ozaj, toto všetko ide iba cez í-šop, keďže sme v 21. storočí. Noví majitelia smartfónov HTC série dizajr získajú navyše ako benefit navigáciu Sygic Aura zdarma, ktorá je echt slovenská. Podobne budú obdarení kupujúci Samsungu Galaxy S a Galaxy Tab u ružového pantera. Pardon, operátora.

Po 15 miliónoch kusov predaných ajpedov si Apple povedalo "a dosť!". Chce to niečo tenšie a výkonnejšie. Dvojjadrový procesor, schudnutie o nejakých 100 gramov a rovnaké rozlíšenie displeja ako u predchodcu. Nový miláčik publika to však bude mať určite ťažšie. Kým "jednotka" tabletový boom rozbiehala, tak dvojka už musí iba premyslene nastúpiť do rozbehnutého vlaku, v ktorom sa vezie naozaj veľa cestujúcich. Niektoré čínske modely navyše asi načierno. Stačí si spomenúť na vedúceho spomaleného kamaráta značky MID.

Topmodel kanadského výrobcu Research In Motion alias RIM sa volá BlackBerry 9800 Torch a nedávno mal možnosť dotknúť sa posvätných testerských rúk Michala. Ten mu dal palec hore, hoci 600-eurová cenovka trochu zabolí. Vedúci je občas iný a je to tak aj v tomto prípade. Dáva palec dole. Mišo stihol vyvenčiť ešte 80 gramovú Nokiu C1-01. Tá neurobí dojem, ale ani veľkú dieru v rozpočte. Mišo sa do tretice skrýva pod rubrikou Pred5rokmi. V tom období už Japonci testovali GGGG siete, takže ich dobehneme iba v prípade, ak šikmooký vývoj zaradí spiatočku. Dobu predbehla aj lyžiarska bunda s reproduktormi v golieri a Bluetooth prijímačom. Slovenskí murári používajú integrovanú kelňu v modrých montérkach už zopár desiatok rokov a nikto o nich nepíše.

Kto si brúsi zuby na Samsung S5830, tak by určite nemal vynechať šéfov prvý kontakt so Samsungom Galaxy Ace. Ide samozrejme o jeden model s dvoma názvami, ktorý má potenciál uspieť.

Pri hraní sa s androidom však buďte opatrní ako ježko pri milovaní. V Android Markete sa nachádzalo viac ako päťdesiat aplikácií infikovaných škodlivým kódom a odosielajúcich informácie útočníkom. Väčšinou išlo o kópie originálnych aplikácií, do ktorých títo lapaji vložili škodlivý kód. To je daň za otvorenosť Android Marketu, ktorý, na rozdiel od Apple AppStore, podlieha menšej kontrole aplikácii.

Angry birds naživo:

A počuli ste o tom, že istý suverénny americký zlodej svoju bohatú kariéru ukončil značne detinským spôsobom? Pri úteku z domu svojej ďalšej obete si zabudol zobrať maličkosť, ktorá sa mu stala osudnou. Svoj mobil z nabíjačky.

Vedúceho denníček

- Z telefónov a podobných srandičiek ma tento týždeň zaujal hlavne Samsung Galaxy Ace.

- No dobre, aj nový iPad 2, ale čakal som od neho trochu viac.

- microUSB alebo klasický USB konektor, podporu Flashu, správcu súborov...

- Ronn vo fóre: "A vieme co ma priniest iOS 5? Potesil by som sa flashu, vytvaraniu priecinkov vo fotoalbume, plnohodnotnému Bluetooth..."

- Fakt sa píše rok 2011?

- Cena prvého iPadu aj Galaxy Tabu klesá celkom zaujímavo; dal by som si povedať.

- Prečo Samsung stále obmedzuje používateľov so slabou batériou (ne)používať fotoaparát či prehrávač hudby a videa?

- Mám dva telefóny, Samsung sa naozaj nemusí obávať, že by som po vybití jedného mobilu nemal ako zavolať pomoc.

- Prečo kupovať drahý Sonim XP3300 Force, keď je tu Samsung B2710 za 130 eur?

- Sklamanie týždňa? Kvalita prichytenia Sony Ericsson LiveView k remienku na ruku či spone na opasok.

- A tiež výdrž tejto srandy na jedno nabitie maximálne jeden deň.

- Prekonal som sa a uverejnil som Prvý kontakt s Galaxy Ace v sobotu, keďže v piatok nevyšiel žiaden článok v sekcii Recenzie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu