Pred5rokmi: konkurenčné paušály, RI 2 a 20

pred5rokmiZačiatok marca roku 2006 patril novinkám dvoch operátorov, ktorí medzi sebou viedli neustály boj o zákazníka. V piatom kole druhej série SuperStar vypadla Petra Kepeňová a v rádiách už nejaký ten týždeň znel superstárovský hit So mnou môžeš rátať. To už je pekne, dávno, čo? Aj na množstvo vecí zo sveta mobilných telefónov sme už pekne pozabúdali. Kým päť rokov dozadu sme sa takmer každý mesiac dočkali novej a často i atraktívnej ponuky zo strany operátorov, dnes tak maximálne pridajú nejaký ten telefón do ponuky. Ľudia si na to akosi zvykli zvykli; dnes už stačí zaradiť novinku do širokého portfólia ponúkaných telefónov a sem-tam predĺžiť akciu z vianoc či leta. Treba však priznať, že nižšie minútové ceny za hovory a pokles cien za dátové prenosy ponúkajú operátorom relatívne úzke mantinely na marketingové hry. A my sme radi. Kategória recenzií ostala pomerne prázdna, venovali sme sa testu aplikácie FExplorer a hudobnému príslušenstvu AD-46 od Nokie.

Začneme tradične operátorskými novinkami. Orange v úvode mesiaca predstavil marcovú akciovú ponuku. Tá umožňovala novým zákazníkom a tým, čo si kreditný paušál 299 Sk, 399 Sk a 499 Sk predĺžili, telefonovať tri fakturačné obdobia do siete Orange za víkendové ceny (tj. 4,50 Sk/min.). Biznis ponuka umožňovala získať dva mobilné telefóny za jednu korunu. Balíky obsahovali tieto dvojice telefónov: Siemens CX75 a CF75, Nokia 6230i a Nokia 6020, Nokia N70 a Nokia 6020. To boli časy...6230i, N70, CX75, hmm...

T-Mobile prišiel s viacerými akciami. Marcová pozostávala zo zaradenia niekoľkých telefónov do ponuky. Hneď na to operátor zaútočil zaujímavou ponukou - aktivovať ste si mohli ktorýkoľvek konkurenčný paušál. Ak sa vám teda páčila ponuka Orangeu, no chceli ste ostať verný svojmu madžentovému operátorovi, od 1. marca ste si s tým už lámať hlavu nemuseli. Zmien sa dočkali i používatelia Rýchleho internetu. T-Mobile totiž predstavil dve nové tarify s predplateným objemom dát 2 a 20 GB. Najnižší program stál 599 Sk (bez DPH) mesačne a najvyšší 1 899 Sk mesačne. Nemenej dôležitá bola informácia o spojení všetkých Easy infoliniek do jednej základnej, ktorá je dodnes známa pod číslom 12350. Sériu noviniek zakončil T-Mobile predstavením hospodárskych výsledkov za rok 2005. Tie hovorili o dvoch miliónoch zákazníkov, 6 % raste aktívnych SIM kariet a celkovom výnose 14,59 mld. korún.

pred5rokmiV priebehu týždňa sme vás informovali aj o novinkách z tlačovej konferencie Sony Ericssonu, kde výrobca predstavil, na čo sa môžeme v budúcnosti tešiť a aké sú odporúčané ceny chystaných noviniek. Nokia zasa uviedla exkluzívny Music Pack Rafťáci Edition, ktorý obsahoval Nokiu 6230i, 512 MB pamäťovú kartu s exkluzívnym obsahom, slúchadlá Koss, redukciu na 3,5 mm jack a USB čítačku pamäťových kariet. Pokiaľ ste mali o tento kúsok záujem, museli ste si prichystať takmer 14 000 korún. V roku 2006 sme Japoncom tiež závideli Sharp V904SH, ktorý bol výnimočný 2,4-palcovým displejom s VGA rozlíšením. Pche, stačilo si pár rokov počkať a už im novinku z roku 2006 nezávidíme ani náhodou.

pred5rokmiAko som už v úvode spomínal, počas prvého marcového týždňa sme nepriniesli žiadnu recenziu telefónu. Dočkali ste sa však testu aplikácie FExplorer pre Symbian. Išlo o jednoduchý program pripomínajúci windowsácky Total Commander. Nokia AD-46 bol dlhší hudobný káblik s diaľkovým ovládaním hlasitosti a hovoru, ktorý majiteľom Nokií umožnil pripojiť akékoľvek slúchadlá prostredníctvom 3,5 mm jacku. Ešte pred piatimi rokmi totiž Nokie používali Pop-Port aj na pripojenie slúchadiel.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu