T-Mobile: hospodárske výsledky Q1 2011

Spoločnosť Slovak Telekom dosiahla za prvé tri mesiace celkové výnosy vo výške 213,7 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa výnosy znížili o 7%, príčinou pokračujúceho poklesu sú ďalšie vlny regulácie i vysoká saturácia trhu. Prevádzkový zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za prvé tri mesiace dosiahol viac ako 94 miliónov eur. Voľný prevádzkový cash flow za rovnaké obdobie predstavuje 48 miliónov eur, pričom sa medziročne zvýšil takmer o štvrtinu.

Výnosy v mobilnej sieti pod značkou T-Mobile dosiahli za prvé tri mesiace tohto roka vyše 114 miliónov eur a oproti minulému roku sa znížili približne o osem percent. Tento vývoj je ovplyvnený regulačnými efektmi a celkovým poklesom cien. Prevádzkový zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za prvé tri mesiace tohto roka je 53,9 miliónov eur. Hoci jeho výsledná hodnota je v porovnaní s minulým rokom tiež nižšia, podobne ako výnosy z tohto segmentu, spoločnosť udržuje naďalej vysoké investície do trhu.

Aj vďaka nim spoločnosť pod značkou T-Mobile uviedla na trh už 10 nových telefónov počas prvého kvartálu a rozšírila portfólio dátových zariadení. V mobilnom segmente sa spoločnosti podarilo medziročne zvýšiť voľný prevádzkový cash flow takmer o polovicu, z 22 na takmer 32 miliónov eur.

K 31. 3. 2011 využívalo služby T-Mobilu celkovo 2 363 000 zákazníkov. V rovnakom období minulého roka to bolo o 36 tisíc zákazníkov viac. V zákazníckej skladbe pokračuje orientácia na segment zmluvných zákazníkov, kde sa medziročne ich počet zvýšil o 49 tisíc na 1 439 000. Počet zákazníkov predplatenej karty Easy je 698 tisíc. Tu nastal pokles o 141 tisíc SIM kariet. V zákazníckej báze využívajúcich mýtny systém spoločnosti SkyToll sa počet SIM kariet zvýšil zo 170 tisíc v prvom kvartáli 2010, na 225 tisíc v prvom kvartáli roku 2011.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu