Orange: LTE v praxi

Zariadenia a sieť pre využívanie LTE postupne Orange inštaloval začiatkom tohto roka v Banskej Bystrici a odvtedy v praxi testuje možnosti, ktoré nová technológia prináša. Koncom apríla prebehla v spolupráci so spoločnosťou Alcatel-Lucent Slovakia prvá demonštrácia možností LTE pre širší okruh odborníkov. V priebehu nasledujúcich dní plánuje Orange uskutočniť niekoľko ďalších ukážok toho, čo znamená LTE v praxi. Prezentácie pripravil nielen pre obchodných partnerov či médiá, ale aj pre svojich zamestnancov, či dokonca vybraných záujemcov z radov verejnosti.

Návštevníci si budú môcť pozrieť a vyskúšať rôzne interaktívne aplikácie a aktivity, ktoré sú spojené s praktickým dennodenným využívaním služieb ako je napríklad on-line prenos video obsahu v HD kvalite alebo v 3D. Chýbať nebude ani živé televízne vysielanie vo vysokej kvalite dostupné okamžite cez mobilné pripojenie, či video konferencia medzi vyslaným automobilom a statickým stanovišťom, a sledovania videa na vyžiadanie na LCD televízore vo vysokej kvalite v pohybe. Výhody nízkej latencie si záujemcovia budú môcť vyskúšať hraním hier po sieti. Možnosti, ktoré predstavuje LTE bude navyše možné preveriť nielen staticky, ale aj v pohybe počas pripravenej okružnej jazdy.

Počas meraní prenosových rýchlostí s využitím LTE technológie zaznamenal Orange v Banskej Bystrici rýchlosť viac než 100 Mbit/s pri sťahovaní dát a takmer 40 Mbit/s pri odosielaní. Spoločnosť Orange Slovensko má oprávnenie na testovanie technológie LTE na obdobie od januára do konca júna 2011.

Čo je LTE?

Technológia LTE (Long Term Evolution) je považovaná za najmodernejšiu technológiu pre mobilné internetové pripojenie. Vďaka vysokým dosahovaným rýchlostiam a nízkemu oneskoreniu (latencii) umožňujú LTE siete napríklad bezproblémový prenos videa v reálnom čase, on-line prenos obsahu vo vysokej HD kvalite či 3D video obsahu. Odhady hovoria, že do roku 2015 dosiahne počet používateľov širokopásmových služieb číslo 3,8 miliardy, pričom 95% z nich bude používať HSPA, CDMA a LTE siete.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu