Netcom priniesol NFC čip v microSD karte

Technológia pre bezkontaktné platby NFC má predpoklady na to, aby sa stala obľúbenou službou budúcnosti. Brzdou v rozvoji nielen na našom trhu je okrem dostupnosti hardvérového vybavenia na predajniach aj málo mobilných zariadení, ktoré obsahujú NFC čip.

Nie každý záujemca o platenie za tovar pomocou bezkontaktnej platby je ochotný kupovať nový mobilný telefón s NFC čipom v prípade, že ho jeho momentálne zariadenie nepodporuje. Riešením by mohla byť microSD karta s integrovaným NFC čipom. Projekt predstavilo v minulosti už niekoľko spoločností, napr. Visa alebo Tyfone.

Čínska spoločnosť Netcom predviedla tento nový spôsob na svetovom veľtrhu Computex 2011 v Tajpej. Použila na to 8 GB microSD pamäťovú kartu s integrovaným čipom a anténou. Výhodou je, že pridaný čip neobmedzuje kapacitu karty. Nedostatkom môže byť podmienka, aby slot pamäťovej karty a zadný kryt telefónu nebol z kovu. Vzhľadom k veľkosti antény, ktorá je malá, môžu nastať aj určité problémy pri skenovaní. Používateľ musí nájsť to správne miesto na snímanie.

Pre komunikáciu telefónu s čipom je podmienkou nainštalovaná špeciálna Java aplikácia. Na videu je demonštrácia platby na čínskom "dumbphone". Podľa plánov by operačný systém Android mal byť ďalší na rade, pre ktorý bude vyvinutá potrebná aplikácia.

Zdroj: engadget.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu