Android: do auta - aktuálna rýchlosť

Nielen vodičov automobilov by mohli zaujať dnešné tipy na aplikácie pre zariadenia s operačným systémom Android. Využitie nájdu aj cyklisti či motorkári.

Android TIP je naša malá rubrika, ktorej sa venujeme takmer každý piatok poobede. Popularita tohto OS aj na Slovensku významne rastie, a tak vám každý piatok radi predstavíme nejakú aplikáciu alebo skupinu aplikácií, ktoré uľahčujú prácu či zväčšujú zábavu s vašim smartfónom. Nemáte ešte telefón s týmto operačným systémom alebo sa s ním len zoznamujete? Tak si určite pozrite video: Začíname s Androidom.

Ulysse Speedometer

Aplikácia poslúži ako rýchlomer s množstvom doplňujúcich údajov. Pred cestou je potrebné nastaviť, či chceme zobrazovať údaje na výšku alebo na šírku. Spustená aplikácia nedovoľuje samovoľné pretáčanie displeja. Rovnako môže byť výhodou, že displej aktívnej aplikácie nereaguje na dotyk, takže pri manipulácii s mobilným telefónom počas jazdy si pri náhodnom dotyku displeja nič nevypneme. Všetky zmeny riešite až po stlačení tlačidla Menu, ktoré je pre androidy typické. Nachádza sa tu aj ikona batérie s údajom o kapacite percentách.

Ulysse Speedometer

Hlavný displej aplikácie zobrazuje najvýraznejšie aktuálnu rýchlosť. Po stranách veľkého rýchlomera sú údaje o smere jazdy (kompas), počet zachytených satelitov GPS a aktuálna nadmorská výška. Nechýbajú hodiny, dátum, počet odjazdených kilometrov a čas strávený jazdou. Odjazdené kilometre sa zobrazujú oddelene za aktuálnu trasu, celý deň, predchádzajúci deň, posledný týždeň a mesiac.

Ulysse Speedometer

V Menu má používateľ široké možnosti nastavení, ktorými si prispôsobí aplikáciu podľa svojej potreby. Pri nočnej jazde autom sa dá využiť funkcia HUD, ktorá na čelnom skle zobrazí aktuálne údaje z hlavnej obrazovky aplikácie. Farbu zobrazenia si môžete vytvoriť v Nastaveniach.

Ulysse Speedometer

Výhodou Ulysse Speedometer je možnosť nastaviť si rýchlostný limit. Po jeho prekročení sa ozve zvukové znamenie. Nie je preto nutné stále sledovať svoju rýchlosť. Rýchlostný limit sa dá nastaviť od 10 do 185 km / h. Po zvolení limitu má používateľ na výber nastavenie rozpätia maximálnej a minimálnej rýchlosti. Aplikácia vie pracovať aj na pozadí. Aj vtedy vás upozorní napr. na prekročenie nastavenej rýchlosti (zhasnutý displej ešte viac šetrí batériu).

Ulysse Speedometer

Ulysse Speedometer je dostupný bezplatne v Markete pre verzie operačného systému Android 1.6 a vyššej. Existuje aj platená verzia za 1,49 € v ktorej sa nezobrazujú reklamy na spodnej strane obrazovky.

Spotreba energie HUD (head-up displeja) v odraze skla je prijateľná. Na Xperii Arc to je odhadom 10 % kapacity batérie za necelú hodinu. Nočná jazda s head-up displejom v odraze skla je mimoriadne návyková a podstatne bezpečnejšia.

Ulysse SpeedometerLink na stiahnutie: market.android.com

Speedview

Podobne ako aplikácia Speedometer používa vstavané GPS na meranie a zobrazenie aktuálnej rýchlosti. Zobrazuje aj údaje o maximálnej a priemernej rýchlosti, smer, celkovú vzdialenosť a precestovaný čas.

SpeedviewSpeedviewSpeedview

V noci je k dispozícii HUD mód pre farebné zobrazenie informácií na čelnom skle vozidla. V možnostiach nájdeme aj grafické zobrazenie rýchlosti za posledné minúty cesty, nastavenie rýchlostného limitu či export trasy v GPX formáte na pamäťovú kartu alebo jej odoslanie e-mailom. Rovnako beží aj na pozadí a v prípade prekročenia rýchlosti vás na to zvukom upozorní.

SpeedviewSpeedview

Speedview je bezplatne dostupný v Markete od verzie Android 1.5 a vyššej, prípadne je k dispozícii aj platená verzia bez reklám za 1,39 €.

Link na stiahnutie: market.android.com

Ďalšie tipy na aplikácie pre OS Android nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu