Femtobunka: domáca 3G sieť

Čitateľ s nickom RastislavJ nás upozornil na zaujímavú novinku, ktorú začne od 1. júla 2011 ponúkať český mobilný operátor Vodafone. Nová služba Vlastná 3G zóna umožní cez špeciálne zariadenie - femtobunku zlepšiť pokrytie v miestach s menej kvalitným mobilným signálom. Femtobunka šetrí operátorom kapacitu a náklady na budovanie a správu svojej mobilnej siete.

Vlastnú 3G zónu tvorí malý 3G vysielač a prijímač na podobnom princípe ako Wi-Fi router a komunikuje s mobilnou sieťou cez internetové pripojenie. Poskytuje rovnaké služby ako základňová stanica (BTS). Dosah má až dvadsať metrov a zákazník môže využívať všetky služby 3G siete - hovory, SMS, MMS a dátové služby.

Pre správne fungovanie služby musí mať zákazník pevné vysokorýchlostné pripojenie do internetu a 3G zariadenie, napr. mobilný telefón, tablet alebo USB modem. Vodafone ponúkne službu zatiaľ iba tarifným zákazníkom za cenu 3 377 Kč. Pred aktiváciou je potrebné zaregistrovať telefóne čísla (maximálne 16 čísiel), ktoré budú vo vytvorenej sieti používané a nahlásiť poštovú adresu. Následne sa zaregistrované zariadenia budú pripájať do Zóny automaticky. Súčasne môžu telefonovať až štyri zariadenia.

Alcatel Lucent

V podpísanej licenčnej zmluve sa zákazník zaväzuje používať vytvorenú sieť iba v lokalite, ktorú nahlásil. Preto nie je možné službu využívať v roamingu. Zariadenie vraj zmenu polohy zaregistruje cez vstavané GPS alebo podľa IP adresy, ktorá by bola v roamingu odlišná. V zahraničí ponúkajú podobnú službu viacerí operátori a ostáva veriť, že sa k podobnému kroku rozhodne aj slovenský mobilný operátor.

Zdroj: femtobunka.cz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu