O vstup na mobilný trh prejavil záujem operátor z Ázie

O prospešnosti vstupu ďalšieho mobilného operátora na slovenský trh sa debatuje už dlhší čas. Podľa správy Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR) má vážny záujem o uvoľnené frekvencie veľký mobilný operátor z Ázie pôsobiaci na troch kontinentoch, ktorého zástupcovia navštívili 4. augusta 2011 TÚ SR. Tento operátor má záujem o vstup na náš trh a postupne chce preniknúť do Európy. Internetový denník hovorí o vietnamskej spoločnosti, ktorá prevádzkuje svoju sieť pod názvom MobiFone.

Podľa uverejnenej správy kontaktovalo Telekomunikačný úrad v poslednom období niekoľko záujemcov o vstup na trh elektronických komunikácií. Záujem prejavili hlavne o frekvencie v pásmach 800 MHz (tzv. digitálna dividenda) a 2600 MHz, ktoré TÚ SR bude prideľovať vo výberovom konaní. Na túto tému TÚ SR uskutočnil verejné konzultácie a nedávno aj odborný seminár.

Frekvencie v pásme 2600 MHz využívajú do konca roku 2011 operátori na poskytovanie služby retransmisie nezmenených TV programov (MMDS), frekvencie v pásme 800 MHz boli pôvodne pridelené pre tzv. prechodový multiplex DVB-T. TÚ SR intenzívne pracuje na tom, aby frekvencie v oboch pásmach mohli byť operátormi využívané už v roku 2012.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu