Od januára musia operátori informovať podrobnejšie

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) zverejnil 19. decembra 2011 vo svojom vestníku a na stránke www.teleoff.gov.sk nové všeobecné povolenie na poskytovanie elektronických komunikačných sietí a služieb. TÚ SR uložil operátorom povinnosť od 1. januára 2012 zverejňovať informácie pre koncových používateľov v zrozumiteľnej a ľahko dostupnej podobe, a to najmä na svojej webovej stránke. Informácie musia byť transparentné, primerané a aktuálne. V rovnakom vestníku boli v ten istý deň zverejnené aj nové pravidlá pri prenášaní čísla.

Prečítajte si: Nové pravidlá prenositeľnosti čísla (20. 12. 2011)

Telekomunikační operátori budú povinní okrem iného zverejňovať zmluvné podmienky, vrátane minimálneho trvania zmluvy a jej ukončenia, postupy súvisiace s prenosom čísel, štandardné ceny s informáciou o poskytovaných službách a všetkých cenových položkách služieb, vrátane všetkých druhov poplatkov za služby a servisných poplatkov.

Podrobnosti o uplatňovaných štandardných zľavách, osobitných a cielených systémoch taríf, poplatky alebo náklady účastníka súvisiace s koncovými zariadeniami, priame poplatky súvisiace s prenosom čísel alebo iných identifikátorov.

Nesmie chýbať reklamačný poriadok, vrátane podrobností o ponúkaných spôsoboch odškodnenia v prípade uznania reklamácie, druhy ponúkaných servisných služieb, mechanizmy na urovnanie sporov, informácie o zmenách podmienok týkajúcich sa prístupu k službám a aplikáciám alebo ich používania, informácie o postupoch zameraných na meranie a riadenie prevádzky, s cieľom predchádzať tomu, aby sa naplnila alebo presiahla kapacita sieťového pripojenia, a o tom, ako by tieto postupy mohli vplývať na kvalitu služieb.

Operátori budú zverejňovať informácie pre účastníkov so zdravotným postihnutím o podrobnostiach produktov a služieb, ktoré sú im určené a o opatreniach prijatých na zabezpečenie rovnocenného prístupu k službám pre koncových používateľov so zdravotným postihnutím.

Bez poplatku budú prístupné informácie o kontrole nákladov za poskytnutú verejnú službu používateľovi so zdravotným postihnutím formou SMS a hlasovej správy alebo formou elektronickej pošty v prípade služby pripojenia k internetu.

Od 1. apríla 2012 budú poskytovatelia prístupu k sieti internet povinní zverejňovať maximálnu prenosovú rýchlosť smerom k používateľovi a od neho, informovať o pravidlách férového využívania, agregácii, blokovaní, filtrovaní, ako aj o vplyve týchto pravidiel na možnosť využívania služby používateľom, ak sa takéto pravidlá a opatrenia uplatňujú.

Od rovnakého termínu budú operátori povinní poskytovať informácie o primeraných a nediskriminačných postupoch v prípade neplatenia faktúr, ktoré umožnia, aby po náležitom a včasnom upozornení mohlo dôjsť k prerušeniu alebo odpojeniu účastníka, okrem podvodu, trvalého oneskorenia platenia alebo neplatenia.

Telekomunikační operátori budú ďalej povinní poskytovať bez poplatku základnú úroveň rozpísaných faktúr, ktorú určil TÚ SR, ktorá umožní účastníkovi sledovať jeho výdavky a pravidelne overiť výšku podnikom účtovanej sumy za využívanie verejnej siete alebo verejnej služby.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu