Predaj telefónov vo svete rastie, Nokia stále vedie

Podľa najnovších údajov analytickej spoločnosti Strategy Analytics vzrástol celosvetový predaj mobilných zariadení v Q4 2011 o 11 % a dosiahol 445 miliónov kusov. V minulom roku sa predaj zvýšil o 16 % a celkovo sa predalo 1,6 miliardy mobilných telefónov.

Aj napriek celosvetovej kríze si zákazníci neodopierajú potešenie z nového mobilu. Strategy Analytics zostavila rebríček troch najväčších výrobcov telefónov roku 2011 na globálnom trhu. O prvé tri miesta sa podelili Nokia, Samsung a Apple. Spolu predali 837,5 mil. prístrojov, čo predstavuje 54 % podiel na trhu.

Hviezdou štvrtého kvartálu 2011 bol Apple, ktorý predal viac než 37 miliónov kusov svojho modelu iPhone. Apple za celý predchádzajúci rok spolu predal 93 miliónov iPhonov. Oproti roku 2010 ide o takmer dvojnásobný nárast. Dosiahol tak 6 % celosvetový podiel na trhu. Dá sa očakávať, že aj vďaka expanzii na čínskom trhu prekoná v roku 2012 métu sto miliónov predaných smartfónov.

Prečítajte si: Apple oznámil rekordné predaje (25. 1. 2011)

Nokii klesli v Q4 2011 globálne dodávky medziročne o 8 % na 113,5 miliónov zariadení. Objem bol podporený predajom low-endových a dual SIM telefónov na rozvíjajúcich sa trhoch. Napriek poklesu ostáva Nokia najväčším celosvetovým predajcom mobilných telefónov. V minulom roku predala 417,1 mil. kusov a na trhu má 26,9 % podiel.

Prečítajte si: Nokia: koniec s výraznou stratou (26. 1. 2011)

Na päty jej šliape Samsung. S 95 miliónmi predaných telefónov zaznamenal 18 % medziročný nárast. Za celý predchádzajúci rok predal 327,4 mil. telefónov, čo znamená 21,1 % podiel na globálnom trhu. K dobrým výsledkom pomohli aj vlajkové lode Samsung Galaxy S II a Galaxy Note.

Prečítajte si: Hospodárske výsledky Samsungu za Q4 2011 (27. 1. 2011)

predaj telefonovobrázok: Strategy Analytics

Zdroj: strategyanalytics.com

Diskusia k článku:

kenvele 30.01.2012 - 17:39

Aj ked sa veci menia, musim povedat za seba..stale fandim nokii, je to vyrobca telefonov s dlhorocnou tradiciou a ma stale cim trh prekvapit.Vyrastal som na nokiach a ericsonoch(neskor sony ericsonoch)...mam rad blackberry a iphone(od apple), mal som aj samsungy a htc...ale za seba vravim...dost bolo tych dravych bielych tigrov( co pridu pozru, vylepsia a zahltia trh)! u mna samsung a uz aj htc nie!(nie preto, zeby nemali fajn vyrobky, ale preto ake su to firmy!Cakam ako sa budu zakaznici spravat, ked na trh hodia svoje smartfony sony a panasonic?:) p.s. mam rad os ,ktore nezahlcuju a neoblbuju tym, ze su free a neskutocne otvorene(otvoreny znamena zranitelny) android rob so sebou nieco:)))

Pavol Pavučko30.01.2012 - 19:07 Trvalý odkaz

no to je pravda mam htc ale mas pravdu ze nechcu davat aktualizacie ale ked tak beriem tak nokia uz onedlho da nokia belle do napr. nokie n8 a to je uz stary mobil nokia forever a este gratulujem v tom ze su vynimocny nechu byt ako ostatny same androidy hoci mam htc :) ale to je dobre ze investuju do Windows Phone a ako aj myslim i ze ich nikto neporazi v pocte predanych mobvilov

AdoP30.01.2012 - 19:08 Trvalý odkaz

tiež by som rád podotkol že symbian by nemal ostať bokom. Aj na nových trhoch si nájde fanúšikov. Lacnejšie mobily zabodovali čo je trend väčšiny ľudstva. Neskôr budú zrejme aj oni prechádzať na zložitejšie systémy no zatiaľ... Gratulujem Nokii. Zlepšite výkon baterií a určite sa zvýši záujem. To však len myslím. Dizajny mobilov sú fajn no a niekde som písal aj o anténe. Niekedy by ju bolo treba a nejakú vkusnú atraktívnu by nebolo na škodu mať. Veď keď nie je treba, nemusí sa vytiahnuť. :)

AdoP30.01.2012 - 19:20 Trvalý odkaz

ešte chcem doplniť o odolnosti. Viac chladu a napr moja c5 pri nejakej teplote vypne automaticky. Asi pri nule či piatich stupňoch. Všetky typy rad radom by podľa mňa mali vydržať do nejakých asi mínus 5 či 10 stupňov. Možno zla predstava aj vzhľadom na náročnosť elektroniky.

Celá diskusia 4 príspevky