Sony Ericsson K660i

Prvý kontakt s mid-endom Nástupca obúbenej K610i s QVGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom, QVGA videami, HSDPA aj FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 47 x 15 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 96 g),

hlavný displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: ??? MB + 256 MB karta MS Micro (M2),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline; prenos médií online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: minializácia Java aplikácií, multitasking, WAP 2.0, xHTML, videohovor, Google Maps,

batéria: BST-33, Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 330 h pohotovosti v GSM sieti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BST-38, nabíjačka CST-70, kábel USB DCU-60, stereo slúchadlá (HPM-62), pamäťová karta 256 MB Memory Stick Micro, CD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson K660i je ideálny nástupca úspešného modelu K610i. Ponúka modernejší dizajn, ale zachováva si klasickú konštrukciu, a tiež ostáva zameraný na väčšinu užívateľov.

Dizajn telefónu je modernejší, výrobca tu použil aj pokovované plasty po celom

- K660i je teda naozaj elegantný. V hornej stene tlačidlo pre zapnutie umožňuje aj prepínať profily. Nechýba ani dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti - žiaľ ťažko nahmatateľné. Zamerajme sa však na klávesnicu. Tá je úplne zmenená. Najprv pochválim alfanumerickú časť s okrúhlymi tlačidlami, ktorá je naozaj pohodlná a dobre sa na nej píšu správy. Podobne ako na Sony Ericssone T650i. Horšie je to však s . Na to si budú "sonyericssoňáci" musieť zvykať. Stredové potvrdzovacie tlačidlo je dobré, aj štvorsmerové tlačidlo okolo neho. Na ňom sa mi páči, že smeru doľava sú nielen priradené napevno správy, ale je to aj naznačené obálkou na tlačidle. Zemeguľa zase znači, že stlačením tlačidla doprava v pohotovostnom stave aktivujete webový prehliadač NetFront. Okrem stredových ovládacích prvkov sa tu nachádza ešte 6 ďalších tlačidiel, medzi nimi však nevidím tlačidlo späť! To chýba na viacerých nových modeloch, naposledy som sa s ním bližšie stretol na W890i. Naopak, pribudli "zelené" a "červené" tlačidlo. Teda, farebné nie sú, ale majú rovnakú funkciu ako tlačidlá týchto farieb na iných telefónoch - prijatie a ukončenie hovoru. ďalšia dvojica tlačidiel, tesne pod displejom, je typická - jedná sa o polyfunkčné tlačidlá, ktorých funkciu vidíte napísanú v spodnej časti obrazovky. Posledná dvojica tlačidiel je typická pre Sony Ericssony - Menu činností a C. Prvé zobrazuje zoznam spustených aplikácií, rýchlu cestu ku vami určeným funkciám alebo záložky webového prehliadača. Pre tlačidlo "späť" tak už neostalo na K660i miesto.

K660i ponúka na výber z piatich veľmi pekných a rôznorodých grafických tém a amethyst pasuje ku čierno-červenému prístroju presne na mieru. Hlavnou zmenou oproti K610i je nový QVGA displej.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson K660i obsahuje nové mediálne menu, s ktorým sme sa mohli stretnúť napríklad v modeli W910i. To môže byť celé orientované na šírku, čo zatraktívňuje prezeranie fotografií a videa aj prehrávač hudby. Mediálne funkcie dopĺňa FM rádio s RDS.

Fotoaparát je priemerný, ale záznam videí sa zlepšil - na QVGA rozlíšenie. Minúta videa spotrebuje asi 3 MB dát, to je veľmi dobrá hodnota.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1 MB)

Internetový prehliadač je moderný, plnohodnotný a prepojený po štvoricou tlačidiel so

, ktoré sa rozsvieti v prípade potreby.

Po spojení s PC cez kábel sa objavili štyri možnosti: Režim telefónu, Prenos médií (online), Tlačiť, Veľkokapacitný prenos (offline, teda s vypnutou rádiovou časťou, t.j. bez možnosti s mobilom pracovať). Káblom funguje aj spracovanie. Keď už píšem o prenose dát, potešilo ma umiestnenie Fast portu v spodnej časti telefónu.

Ostatné funkcie sú pre K660i štandardné. Ponúka aj špeciality Sony Ericssonov: diaľkové ovládanie PC cez Bluetooth, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ alebo výborná aplikácia TrackID. Majitelia Sony Ericssonov určite oceňujú aj Pamäť kódov. K660i ponúka aj možnosť videotelefonovania, ktorá je u nás akosi zanedbávaná, a pritom sa za ňu nijako špeciálne neplatí. Spoľahnúť sa môžete aj na spustenie viacerých Java aplikácií súčasne - tak môžete byť stále online na ICQ, popri tom prezerať web cez výbornú Operu Mini a do toho počúvať hudbu z prehrávača hudby. A to všetko v jednom zariadení.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výhody:

- masovka s pekným dizajnom a primeranou funkčnou výbavou,

- pohodlné písanie textov, nové tlačidlá,

- podpora UMTS i HSDPA.

Nevýhody:

- chýba tlačidlo "naspäť",

- slabý fotoaparát bez blesku,

- chýba kalendár na domácej obrazovke.

Orientačná cena: 6 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson K660i je veľmi vydarený mobil. Ak zabudneme na slabší fotoaparát, môžeme ho pasovať za jeden z horúcich adeptov akciových ponúk mobilných operátorov. Ak chcete podobný mobil s lepším fotoaparátom, investujte do K770i. Najväčšími konkurentmi K660-ky sú lacná a úspešná Nokia 6300 alebo tenká hudobná Nokia 5310 XpressMusic. Samsung mu konkuruje starším modelom D900i. Vyzerá to tak, že K660i si na skutočných konkurentov bude musieť počkať. A to je výhoda pre Sony Ericsson.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.04.2008 - 03:07

rr: mne to pripada ako uplne zbytocny SE.. ani design neni terno, hlavne tlacidla na mna posobia strasne..

anonymous07.11.2007 - 10:34 Trvalý odkaz

mato: edge,hsdpa,radio je urcite pokrok
za 7tisic by mohlo byt

anonymous07.11.2007 - 14:33 Trvalý odkaz

7wcsnurka: oproti k610 je aj ten disp..fajn fonik

anonymous07.11.2007 - 16:58 Trvalý odkaz

dj-karci: Uvidime ci ho niektory operator hodi do ponuky...

anonymous07.11.2007 - 19:18 Trvalý odkaz

Dura-Ace: pekny fonik farebne osviezenie je prijemne

vylepsenia oproti K610i: QVGA displej, radio s RDS, edge, hsdpa, nova platforma A200 nove ovladanie, tensi o 2mm, stereo reproduktori, 256 MB karta v baleni.

len som zvedavy na natacanie videa ci bude 240x320 nova platforma by to mala zaistit no uvidime.

Celá diskusia 55 príspevkov