Bude Google od marca sledovať svojich používateľov?

Ak používate nejakú Google službu, dostali ste už upozornenie na zmeny v Pravidlách ochrany osobných údajov. Spoločnosť chce staré pravidlá nahradiť zrozumiteľnejšími pravidlami zahŕňajúcimi viac služieb a funkcií.

Nové pravidlá nadobúdajú účinnosť od 1. marca 2012. Na internete sa objavili negatívne ohlasy na tento krok a tvrdia, že od marca bude Google sledovať a zjednocovať identitu používateľa cez všetky služby: Gmail, Google+, Google Maps, Google, YouTube, OS Android a bude tak vedieť o všetkých vašich aktivitách.

Všetky vaše dáta sa budú údajne zhromažďovať na jednom mieste, takže Google bude vedieť nielen s kým si píšete, čo vyhľadávate, čo pozeráte, ale vďaka povolenej lokalizácii v OS Android aj kde sa pohybujete či kde sa práve nachádzate. Stačí, keď aspoň v jednej službe uvediete svoju pravú identitu a obavy zo straty súkromia môžu byť na mieste.

Google tvrdí, že chce priniesť používateľom kvalitnejšie služby, no pravdepodobne bude za touto aktivitou na základe získaných údajov lepšie cielenie reklamy. Niektoré zahraničné weby (napr. gizmodo.com) odporúčajú používateľom bojkotovať Google a prejsť na iné, menej sporné platformy, napr. Windows Phone, prípadne začať používať iné, alternatívne služby.

Aký je váš názor? Ide skôr o paranoju a obavy sú zbytočné? Podeľte sa o svoj názor v diskusii pod článkom.

Zdroj: windowsphonesk.wordpress.com

Diskusia k článku:

tomas1 30.01.2012 - 20:28

podla mna to nebude az taka pravda pretoze tymto krokom google bude porusovat prava na ochranu osobnych udajov a to je trestne

DJ Pepe30.01.2012 - 21:42 Trvalý odkaz

sopa, acta a pipa tie prava kusok pomenia...

BeJay31.01.2012 - 11:10 Trvalý odkaz

...už aj tak prechádzam na iný OS, nie Android. Tak či tak - či ma budú sledovať je jedno, nemám čo skývať =))) zatiaľ =)

Fastyx31.01.2012 - 18:58 Trvalý odkaz

A nech si sleduje.. povedzme si otvorene kto nás nesleduje? Len Google sa k tomu otvorene priznal. Nemá význam prechádzať na iné platformy, teda ak váýs k tomu nevedie iný dôvod. Mne osobne to je jedno, ak by som sa mal báť s strachovať takýchto hlúpostí, asi by som zošalel. Pre mňa sú podstatné úplne iné veci...

Celá diskusia 8 príspevkov