TÚ SR chce znížiť prepojovacie poplatky

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) zverejnil návrh rozhodnutia, ktorým plánuje znížiť prepojovacie poplatky, ktoré si účtujú mobilní operátori o 33,4 % na 0,0367 € / min.

Na základe tohto rozhodnutia budú všetci traja mobilní operátori povinní účtovať od 31. mája 2012 maximálnu cenu za ukončenie volania vo svojej sieti vo výške 0,0367 € za minútu.

V súčasnosti mobilní operátori môžu účtovať cenu maximálne vo výške 0,0551 € za minútu. Od roku 2009 TÚ SR už tri krát rozhodnutím znížil ceny. Na základe regulácie sú už súčasné ceny nižšie o 44,2 %, resp. o 46,5 % oproti neregulovaným cenám z roku 2009.

Od nižších prepojovacích poplatkov si TÚ SR sľubuje súťaž medzi operátormi, čo môže priniesť nielen širšiu ponuku služieb, ale aj znižovanie cien pre používateľov. TÚ SR týmto spôsobom každoročne určuje rozhodnutím maximálnu cenu.

Prečítajte si: TÚ SR potvrdil zníženie prepojovacích poplatkov (1. 6. 2011)

Návrh cenového rozhodnutia a výzva na podávanie pripomienok k návrhu sú zverejnené na konzultačnom mieste TÚ SR www.teleoff.gov.sk.

Výška maximálnej ceny je určená na základe jednoduchého aritmetického priemeru z priemerných cien za službu ukončenia volania v štátoch Európskej únie, ktoré uplatňujú metodiky kalkulácie cien založené na nákladoch, v ktorých je zohľadnená otázka efektívnosti (LRIC).

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu