iPhone 4S v mraze zlyháva

Čitateľ Martin nás upozornil na zaujímavý a veľmi aktuálny test odolnosti telefónov proti mrazu. Majitelia iPhonu 4S by mali svoj mobil držať hlavne v teple. V mrazoch víťazia low-endové mobily.

V dnešných dňoch zažívame veľmi studené a mrazivé dni, ktoré môžu našim mobilom pri používaní v takých podmienkach aj uškodiť. Častým problémom je rýchlejšie vybíjanie batérie, nefunkčný fotoaparát či neskoré reakcie dotykového displeja, prípadne displej nereaguje vôbec.

Z výsledkov testu vyplýva, že Apple iPhone 4S nemá zimu a chlad rád. I teploty tesne pod nulou môžu spôsobovať pri používaní problémy. Pri - 5 °C občas nerozpozná poskytovateľa služieb a nevie sa prihlásiť do siete. Pri - 10 °C hlási vybitú batériu a vypne displej. Apple o problémoch pravdepodobne vie, pretože, rovnako ako pri predchádzajúcom modeli iPhone 4, udáva teplotný rozsah od 0 °C do 35 °C.

Samsung Galaxy S II má podľa testov vyššiu odolnosť v chladnom počasí, keď vypovedal službu až pri arktických - 35 °C. Nedala sa zahanbiť ani Nokia N9. Tá mala prvé menšie problémy s funkčnosťou už pri - 5 °C, no pracovať sa s ňou dalo aj pri - 10 °C.

Lacné a nedotykové "hlúpe" telefóny boli v teste odolnosti proti mrazivému počasiu víťazmi. Niektoré nemali problém ani pri teplote - 40 °C.

Kto chce svoj mobil aspoň ako-tak v zime chrániť proti poškodeniu, mal by ho nosiť blízko pri tele. Vhodné sú vnútorné vrecka na bunde alebo košeli. Alebo aspoň vo vrecku bundy či kabáta. V dámskej kabelke telefón trpí.

V mraze sa telefón oveľa rýchlejšie vybíja, takisto prechod z tepla do zimy mu nerobí dobre. Nesnažte sa ohrievať zmrznutý telefón sušičom na vlasy ani ho nepokladajte na radiátor. Hrozí vznik kondenzátu vo vnútri telefónu a to je prvý krok k oxidácii, ktorá vedie k úplnej nefunkčnosti zariadenia. A práve oxidácia je častým dôvodom zamietnutia reklamácie poškodeného telefónu.

Kondenzácia vzniká napríklad na chladnom predmete v teplom vlhkom prostredí. Tento jav sa prejavuje zarosením skiel či zrkadiel.

Aj keď existujú špeciálne rukavice na prácu s dotykovým telefónom v zimnom období, neodporúčame s mobilom dlhodobo v mraze manipulovať.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: www.oe24.at

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 03.02.2012 - 21:31

Nokia N95 mi zlyhávala jan mile sa dostala teplota pod 0

Martin04.02.2012 - 10:46 Trvalý odkaz

Mám Iphone 4s od oktobra ale naozaj som si nevsimol, ze by mi teraz vonku nejak blbol... Jedine bateria sa trosku rychlejsie vybija ale to je pochopitelne pri takom mraze...

matko19378204.02.2012 - 10:56 Trvalý odkaz

Ja som na mojej Nokií N900 spozoroval len rýchlejšie vybíjanie batérie a občas spomalené reakcie, ale nikdy ma ešte nenechala v štichu :D

Lenka Ivančíková04.02.2012 - 12:02 Trvalý odkaz

Ja som sa vcera vecer vratila domov, mobil som mala v kabelke, na skusku a pri pokuse vytocit cislo moj iPhone 3 GS vypol displej a koniec. Nedal sa pouzivat. trvalo to, kym sa neohrial. Tak 15 min.

Jaso04.02.2012 - 12:38 Trvalý odkaz

Pekný článok Lenka. Na mojom SGS II jedine včera prestala hrať hudba, keď som ho mal vo vrecku. Proste si sám dal pauzu. Po stlačení Play hral ale ďalej.

Celá diskusia 11 príspevkov