LG Optimus L7 (P700)

Recenzia cenovo atraktívneho smartfónu s L-Style dizajnom. OS Adroid 4.0 pomáha 1 GHz procesor, šikovnú nadstavbu môžete vidieť na 4,3'' WVGA displeji. Radosť zo slušnej výbavy potláčajú pomalšie reakcie.

Základné parametre:

OS:

Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

procesor: 1 GHz, Qualcomm MSM7227A

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 126 x 67 x 9 mm,

hmotnosť: 125 gramov overenédisplej: NOVA IPS TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 56 x 94 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie VGA videí

predná kamera: VGA (640 x 480 b.)

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,72 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 700 mAh

SAR: (pri hlave), 0,534 (pri nosení na tele) W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 300 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA, informačná dióda, nahrávanie HD videí

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: neznáme

LG Optimus L7 je najvybavenejší zástupca nového modelového radu L-Style, parametrami zapadá do strednej triedy. Ponúkne elegantný a reprezentatívny dizajn, ktorý čerpá z najnovšej módnej ikony medzi telefónmi, LG Prada.

Na konštrukcii musíme okrem dobrého zhotovenia pochváliť aj zadný kryt s textúrovaným povrchom a strieborný lem po obvode zariadenia, ktorý nezachytáva odtlačky. Potešilo nás aj stredné hardvérové tlačidlo s funkciou rozsvietenia zablokovanej obrazovky. Škoda chýbajúcej hardvérovej spúšte, ktorá by sa v prázdnej pravej stene naozaj zišla. Výhrady smerujú aj k umiestneniu tlačidla napájania. Pri odblokovaní to až tak nevadí, keďže môžeme použiť aj stredné tlačidlo pod displejom, horšie je to už so zablokovaním.

Odstránenie zadného krytu vyčarí úsmev hneď trikrát. Manipulácia s pamäťovou kartou je nezávislá od batérie, prekvapenie v podobe microSIM sa tentokrát nekoná a kapacita už spomínanej batérie je príjemných 1 700 mAh. Nie je to žiaden zázrak, no konkurencia zvyčajne ponúka o dve stovky menej. A prekvapenie nájdeme aj na vnútornej strane zadného krytu, kde si svoje miesto našla NFC anténa.

Na prednej stene na nás čaká displej so 4,3-palcovou uhlopriečkou a technológiou NOVA IPS. Výsledky sú naozaj výborné. Prekvapil najmä pri práci v exteriéri, kde je vďaka maximálnemu jasu čítanie naozaj pohodlné. Na porovnanie som si zvolil Samsung Galaxy Note, ktorého maximálny jas sa na technológiu NOVA od LG ani zďaleka nechytal. Jedinou záhadou ostáva automatická regulácia jasu. V nastaveniach telefónu ju nenájdeme, no v nastaveniach internetového prehliadača prítomná je. Odporúčam navštíviť Google Play a poobzerať sa po aplikáciách a widgetoch regulácie jasu.

O viac-menej dostatočný výkon by sa mal postarať procesor s taktom 1 GHz. Ten by to aj pravdepodobné zvládol, no chyba je inde. Rýchlosť a zasekávanie systému sú mojou jedinou vážnou výhradou voči tomuto LG; určite tento nedostatok neberte na ľahkú váhu. A to je škoda, lebo prostredie je naozaj vydarené. Na zablokovanej obrazovke nájdeme skratky pre rýchle spustenie štyroch vami vybraných aplikácií, informácie o dátume, čase a zobrazenie zmeškaných udalostí. Ak sa vám téma zablokovanej obrazovky nepáči, poobzerajte sa v nastaveniach telefónu. Nájdete tu ďalšie dve. So zablokovanou obrazovkou si rozumie aj výsuvná lišta so skratkami, prepojením do prehrávača hudby i FM rádia a informáciami o zmeškaných udalostiach. A s čistým svedomím môžem povedať, že horná rolovacia lišta je najlepšia s akou som sa kedy stretol. Ponúka až jedenásť skratiek! Ich počet si môžete, samozrejme, zmeniť. Také možnosti nemá ani Samsung Galaxy S III s desiatimi skratkami napevno, nehovoriac o všetkých Xperiách, ktoré s prázdnou rolovacou lištou doslova plytvajú možnosťami.

Po odblokovaní sa stretávame s piatimi domácimi obrazovkami; nechýba tu ani funkcia prechodu z poslednej obrazovky na prvú. Na každej nájdeme aj pole s vyhľadávaním. To najzaujímavejšie nás ale čaká dolu. Panel s aplikáciami na každej obrazovke je samozrejmosťou viacerých prostredí, no v koľkých si môžete zmeniť ich počet? Po pridaní piatich skratiek som sa tak aspoň sčasti priblížil Samsungu Galaxy Note. Ďalším plusom prostredia je oddelenie ponuky aplikácií od ponuky widgetov. Pre niekoho možno maličkosť, no pri viacerých widgetoch je orientácia v Androide 4.0 dosť neprehľadná.

Telefónny zoznam je opäť prepojený so sociálnymi sieťami, po pridaní účtov sa zhodné položky pekne prepoja. Inteligentné vyhľadávanie si poradí s menami, priezviskami. Odporúčame tiež vyskúšať exDialer z Marketu. Jeho umiestnenie do spodnej lišty nebude žiadny problém.

Internetový prehliadač si už tradične poradí s viacerými oknami, záložkami a históriou. Menším nedostatkom je automatické zalamovanie textu, na ktoré som si zvykol na modeloch od HTC, a ktoré by sa hodilo najmä pri čítaní dlhších článkov na webe. Zaujímavou funkciou je čítanie offline, vďaka ktorému si môžete stránky načítať napríklad cez Wi-Fi a neskôr prečítať. Ušetríte tak pár megabajtov prenosov cez dáta od operátora.

Fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom svojimi výsledkami neohúri, no ani nesklame. V slnečnom exteriéri si viedol pomerne dobre. Prostredie fotoaparátu tvoria dve postranné lišty so skratkami a hľadáčik. Najmä tá ľavá nám akosi nesadla. Jej skratky sa nedajú meniť ako na Samsungoch; čo by až tak nevadilo, keby tam boli často využívané funkcie. Nenájdete tam však ani prepínanie blesku. Sklamanie prichádza aj so záznamom videa, keďže LG Optimus L7 si poradí maximálne s VGA rozlíšením. Na zhotovenie autoportrétov využijete prednú VGA kameru, ktorá ponúka zaujímavú funkciu rozmazania.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 19 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 15 fps; celkovo: 5,5 MB / min.)

Prehrávač hudby delí skladby aj podľa priečinkov, čo oceníte pri chýbajúcich tagoch v skladbách. Funkcia automatického vypnutia sa zíde pri nočnom počúvaní a poteší aj zmena hlasitosti v zablokovanom stave bežná pre všetky androidy. S prepracovaným prostredím súvisí aj ovládací panel vo výsuvnej lište, ktorý je podobný tomu v Samsungoch. Na zablokovanej obrazovke ovládanie zdanlivo chýba, no nachádza sa, ako som už spomínal, v hornej lište, ktorú môžete stiahnuť aj na zablokovanej obrazovke. Hlasná reprodukcia je len priemernej kvality, pochváliť môžeme len jej vysokú hlasitosť.

Celý systém je pekne prepracovaný a ponúka viacero zaujímavých funkcií, no na FM rádio sa asi zabudlo. Teda, nie úplne. Ale ono okrem automatického vyhľadávania frekvencií v dosahu neponúka nič navyše. Nečakajte ani RDS!

Prehrávač videí vás už na úvodnej obrazovke informuje o podpore DivX. Videá sa zobrazujú aj s náhľadom a prehrávač si pamätá miesto kde ste skončili.

Na správu položiek v telefóne môžete okrem mass storage použiť aj službu LG PC Suite. Okrem prepojenia pomocou káblu ponúka aj synchronizáciu cez Wi-Fi sieť.

Aplikácia LG Tag+ slúži na nastavenie kominukácie medzi telefónom a tagmi. Do redakcie nám ale došiel iba telefón, a tak sme túto funkciu nemohli vyskúšať. S tagmi od spoločnosti Sony si zariadenie nerozumie.

Prehliadač dokumentov by nemal chýbať v žiadnom smartfóne. V tomto prípade tu však okrem editácie a prehliadania nájdeme aj možnosť pridať konto cloudovej služby Box.net, kde získate 50 GB bezplatný priestor.

Výhody:

+ elegantný, reprezentatívny dizajn, kvalitné spracovanie,

+ NOVA IPS displej

+ stredné tlačidlo pod displejom ho aj rozsvieti

+ ergonomicky prepracovaná nadstavba od LG

+ výsuvná lišta ponúka až 11 skratiek nastavení

+ LG PC Suite - synchronizácia aj cez Wi-Fi, podobne ako Kies Air v Samsungoch

Nevýhody:

- občas prekvapivo pomalé reakcie

- neprakticky umiestnené tlačidlo napájania

- automatická regulácia jasu iba v internetovom prehliadači

- FM rádio bez RDS a RT

Orientačná cena: približne 300 €

Záver

LG Optimus L7 je veľmi sympatický telefón, ktorý hravo pokryje nároky viacerých používateľov. Ponúka pekný NOVA IPS displej, elegantný dizajn a výborné, prepracované prostredie. No všetky tieto pozitíva sú zatienené nevyladeným softvérom. S tak "trhavým" systémom som sa v tejto cenovej kategórii ešte nestretol. Ostáva iba dúfať, že tento dôležitý problém bude odstránený najbližším updatom. Lebo inak sa mi len ťažko verí, že Optimus L7 v sebe neukrýva nejaký slabý 600 MHz procesor. Skrátka, výborný dojem z mobilu za veľmi priaznivú cenu kazia len občas prekvapivo pomalé reakcie.

Diskusia k článku:

slavomir16 08.06.2012 - 17:10

typicky LG, nevyladeny SW, ja neviem ti manageri si toho uz nevsimli davno, ze ich tel. su synonymom nevyladenosti androidu, byt goole tak im normalne zakazem vyrabat telefony s androidom. Jedine co je u nich super je display.

Bobface21.06.2012 - 17:30 Trvalý odkaz

ja len dufam, ze to nebude ako pri inych dotykovych LG. Zivotnost displeja tak max 2 roky, potom uz musi clovek vytacat a brat hovor pastou (viewty, arena)

Martin31.08.2012 - 13:33 Trvalý odkaz

Dá sa na tomto telefóne zmeniť tón budíka ??? dikes

Miťko01.11.2012 - 13:19 Trvalý odkaz

Chcel by som sa opýtať majiteľa tohto telefonu , či mu ide stahovať aplikácie cez google play, lebo mne to len načítava, a potom vyhodí chybu , neviem si s tým poradiť, tak ak by niekto vedel mohol by reagovať na moju správu

Mišo28.11.2012 - 20:04 Trvalý odkaz

neviete kde by som zohnal nejaké púzdro na l7?

Celá diskusia 24 príspevkov