Android a iPhone TIP: Instagram - sympatická foto sieť

Facebook pred pár dňami kúpil malú firmu Instagram za miliardu dolárov. Čo to ten Istagram vlastne je? Oplatí sa ho nainštalovať do iPhonu či nejakého androidu?

Kúpa dvojročnej služby Instagram veľkým Facebookom za obrovskú sumu mnohých prekvapila, ba - dokonca - pobúrila. Ja vidím v kúpe sociálnej foto siete trochu iný význam. Po prvé, Facebook za Instagram zaplatil iba 2 % svojej hodnoty, pričom časť z toho je v akciách spoločnosti. Takže z pohľadu Marka Zuckerberga nemusí ísť o žiadnu veľkolepú investíciu. Tiež sa domnievam, že tu ide aj o osobný záujem Marka Z., resp. presvedčenie vedenia Facebooku, že Instagram je tak vydarená služba, že by mala byť zahrnutá do portfólia najväčšej sociálnej siete na svete. A súhlasím s tým.

Na svete je len zopár tak sympatických projektov, z ktorých nesrší túžba zarobiť na ich používateľoch za každú cenu. Facebook ňou nie je, už kultová hra Angry Birds sa tak stále aspoň tvári, ale Instagram tu je od spustenia až dodnes bez akejkoľvek reklamy a s neustále pribúdajúcimi vylepšeniami aj používateľmi, celý čas čakajúc na svojho kupcu. Podobne sympaticky na mňa dlhoročne pôsobí Opera Mini, Dropbox, Evernote, Shazam, Foursquare či produkty Googlu ako Chrome, Google Maps alebo Picasa, ktorá bola podobným startupom ako Instagram. Ten však svojim používateľom ponúka oproti spomínaným službám navyše pocit, že sú umelecky hodnotnejší. Spraviť nejaký záber dokáže predsa hocikto, ale pridaním rámika, HDR efektu a nejakého filtra vykúzlite z klasickej snímky niečo viac. Čo vás po tom, že mnohé takto filtrom prebehnuté snímky sa zrazu podobajú ako vajce vajcu; ste jedinečným autorom jedinečného štvorcového výtvoru a basta! A navyše vám váš experiment "lajklo" dvadsať ľudí. Paráda!

Instagram je foto služba dostupná pre iOS a Android. Aplikácia je ľahko dostupná pre oba mainstreamové operačné systémy, stačí ju pohľadať v App Store alebo Google Play. Hlavnou úlohou Instagramu je (po registrácii a prihlásení) snímať štvorcové zábery, následne ich viac či menej upraviť do štýlovej podoby a zdieľať so známymi i neznámymi followermi, či už iba v rámci siete Instagram, alebo aj sociálnych sietí typu Facebook.

Prečo štvorec?

Nezáleží mu na orientácii displeja, lepšie sa s ním pracuje v podobe miniatúr a v nemalej miere odlišuje Instagram od ostatných aplikácií. Keď vidím niekde štvorcovú snímku, automaticky predpokladám, že bola vytvorená či upravená Instagramom. S kompozíciou je to už horšie, niektoré zábery s bežným pomerom strán stratili v prípade 1:1 pôvodný význam. Ale občas našli nový. Navyše, centrálna kompozícia s Instagramom dostáva nový rozmer, lepší.

instagrampixlr-o-maticRovnaká situácia - dva tematicky úplne odlišné zábery (Instagram vs. pixlr-o-matic).

Možnosti aplikácie

Instagram má v spodnej časti skratky smerujúce do štyroch sekcií a funkciu fotoaparátu v strede. Ten ponúka ovládanie blesku, použitie prednej kamery či vstup do galérie a výber staršej snímky pre úpravu v Instagrame. Môžete ísť na to aj opačne: šup do galérie, vybrať snímku, "Zdieľať cez" a vybrať Instagram.

V rámci úprav máte v spodnom riadku k dispozícii 17 filtrov, v hornom ovládanie zobrazenia rámika, umelého HDR efektu a zmenu orientácie záberu. Pred finálnym odoslaním snímky môžete zapnúť zaznamenanie vašich aktuálnych súradníc (tzv. geotag; vyčítanie GPS súradníc zo záberu akosi chýba) a súčasné zdieľanie snímky cez Twitter, Facebook, Foursquare a Tumblr.

Ako zástanca vypnutej 3G siete na mobilnom telefóne oceňujem malú dátovú náročnosť. Skrátka, pomer príjemnosti zážitku k množstvu použitých dát je neporovnateľný s akoukoľvek inou službou. Za to má Instagram odo mňa malé plus.

Hlavná sekcia Home obsahuje pod-sebou-zoradené snímky od vami sledovaných ľudí. Môžete ich označiť za obľúbené i komentovať. Škoda len, že medzi komentármi sa už šíri aj spam. Sekcia Popular zobrazuje aktuálne najpopulárnejšie zábery z celého sveta. O hodinu tam už budú iné, pričom práve sekcia Popular ponúka možnosť dostať sa k najšikovnejším používateľom Instagramu, a príjemne tak zabiť pár minút pri raňajkách či v emhádéčke. Ak chcete mať pestrejšiu úvodnú obrazovku, pridajte si niektorých šikovných autorov do sledovaných osôb (following) a je to.

Tretia sekcia News ponúka všetky aktuality týkajúce sa vás (kto vám čo ohodnotil, okomentoval a pod.) a vami sledovaných ľudí. Posledná sekcia je venovaná vášmu profilu, vašim snímkam, vyhľadávaniu používateľov či úprave vášho profilu. Môžete si tiež nechať vyhľadať známych z facebooku či kontaktov.

Verdikt

Aký je konečný verdikt fanúšika konkurenčnej aplikácie pixlr-o-matic, z ktorej snímky odosiela raz cez Gmail, inokedy cez Facebook a občas si ich len tak uloží do pamäte mobilu? Štvorcový pomer strán je občas obmedzujúci, nevyužíva možnosti ani fotoaparátu, ani displeja mobilu. Slovenských fanúšikov je na Instagrame málo a sledovanie výtvorov neznámych ľudí ma neoslovilo. Potenciál Instagramu je však veľký. Aplikáciu dokáže ovládať aj úplný amatér, a to aj bez chýbajúcej lokalizácie do slovenčiny. Mnohým foto-amatérom dokonca môže pozdvihnúť sebavedomie, keďže štvorcový formát vás netlačí do hry s kompozíciou a efekty aj z nudnej snímky spravia viac či menej netradičný záber s umeleckým nádychom. Tak prečo to neskúsiť? Stačí vám minimum šikovnosti, k tomu najzákladnejší smartfón s Androidom či kľudne najstarší iPhone a môžete byť súčasťou družiny kvázi-umelcov z celého sveta. Možno sa vám to zapáči. A keď na Instagram pridá nejaký záber váš kamarát, smartfón s aktívnym dátovým programom vás na to upozorní ako na nový e-mail.

Stručne povedané, Instagram je milá služba, ktorú odporúčam vyskúšať každému majiteľovi smartfónu. Zdieľanie každodenných postrehov smartfónom tak môže byť oveľa väčšou zábavou než len s nudným fotoaparátom. Navyše, vďaka štvorcovému formátu si dobre rozumie aj s časovou osou Facebooku.

Diskusia k článku:

docertabum 13.04.2012 - 15:28

http://appdroid.cz/2012/04/10/instagram-vs-lightbox-souboj-aplikaci-na-sdileni-fotografii/

BeJay13.04.2012 - 15:49 Trvalý odkaz

No aby sme sa z tej aplikácie nepototo...

ivica14.04.2012 - 18:25 Trvalý odkaz

stratil sa mi nejako význam onej aplikácie, display mobilu, PC či TV je už teraz len obdĺžnikový takže štvorec okráda veľkosť záberu. A tie funkcie, ktoré má, tie poskytne každý trocha lepšie vybavený smartfón + zdieľanie . Celý Instagram je len nafúknutá bublina. Okrem toho kto sa chce venovať úprave fotografií využíva k tomu programy na PC a v telefóne si tak môže ponechať orginálny záber bez puberťáckych úprav...

Tončo15.04.2012 - 11:38 Trvalý odkaz

Aj aviary photo editor tokáže takéto veci,a ešte ani neorezáva fotografie do štvorca a môžte si dokúpiť efekty na viac..

Celá diskusia 7 príspevkov