Disk Google: 5 GB online priestoru zadarmo

Google dnes uviedol aj pre slovenských používateľov novú cloudovú službu Disk Google (známu ako Google Drive). Bezplatne ponúkne až 5 GB voľného miesta pre uloženie multimédií, PDF formátov a umožní spravovať aj dokumenty.

Nová služba sa tak zaradila medzi už existujúce cloudové služby - Gmail, Google Kalendár alebo Google Dokumenty. Tie slúžia na vytváranie, zdieľanie a spoluprácu na dokumentoch v reálnom čase.

Odteraz sa s novými funkciami stávajú súčasťou Disku Google. Používatelia budú môcť pridávať a editovať komentáre pre najrôznejšie typy súborov, vrátane obrázkov, videí a PDF dokumentov.

Disk Google taktiež dokáže rozpoznať objekty na fotografiách alebo text v naskenovaných dokumentoch. Vyhľadávať v službe môžu používatelia podľa kľúčových slov alebo filtrovaním podľa typu súboru, vlastníka, aktivity a mnoho ďalších možností.

Výhodou Disk Google je bezpečné zálohovanie a jednoduchý prístup k uloženým súborom odkiaľkoľvek a z akéhokoľvek zariadenia. Používatelia o svoje dáta neprídu ani v prípade zlyhania počítača, či straty mobilného telefónu.

Disk Google

Aplikáciu Disk Google je možné nainštalovať do počítača, vrátane Mac zariadení a mobilná aplikácia pre telefóny a tablety s OS Android 2.1 a vyšším je k dispozícii na stiahnutie v Google Play. Pre iPhone a iPad sa aplikácia pripravuje.

Link na stiahnutie: play.google.com

Disk Google

V Disk Google sa budete môcť, podľa informácií na stránke služby, vrátiť vo svojich dokumentoch v čase až 30 dní späť a zobraziť predchádzajúce verzie pred úpravou. Ako presne táto funkcia funguje zatiaľ nevieme, no pravdepodobne bude v ponuke zobrazenie histórie s predchádzajúcimi verziami dokumentov.

So službou získajú používatelia 5 GB priestoru zadarmo. Úložný priestor je možné navýšiť za mesačný poplatok od 2,49 $ na rôzne úrovne kapacity od 25 GB až do 1 TB. S prechodom na platený účet sa používateľom automaticky navýši aj kapacita ich Gmail účtu na 25 GB.

Niekoľko aplikácií tretích strán založených na Google Drive je dostupných v Internetovom obchode Chrome a ďalšie budú pribúdať.

K službe Disk Google získate prístup na adrese drive.google.com/start. Po získaní prístupu môžete prejsť do aplikácie Disk Google na webe a nainštalovať si aplikáciu na svoj počítač.

Ak sa v pravom hornom rohu okna zobrazuje modré tlačidlo Začíname, znamená to, že máte prístup k službe. Je možné, že sa budete musieť zaradiť do zoznamu čakateľov na prístup k službe Disk Google kliknitím na modré tlačidlo Upozorniť ma v pravom hornom rohu okna.

Prístup k službe Disk Google získate hneď, keď dostanete e-mail od tímu služby Disk Google a zobrazí sa vám modré tlačidlo Začíname v pravom hornom rohu okna, keď prejdete na adresu drive.google.com/start.

Nám v redakcii sa zatiaľ nepodarilo k Disk Google pripojiť. Sme na zozname čakateľov. Ako ste na tom vy? Začali ste novú službu využívať alebo čakáte na prístup? Budeme radi, keď sa podelíte o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: drive.google.com

Diskusia k článku:

Brano 25.04.2012 - 10:31

Čakám na prístup

Miroslav Elias25.04.2012 - 18:54 Trvalý odkaz

Zdravim, vyborna služba od google, funguje vyborne co zatial skusam, len zarazilo, že si nemožno vybrať vlastné priečinky, ktoré by som chcel synchronizovať, musím mať ten globálny, ale inak super :)

Marian25.04.2012 - 21:21 Trvalý odkaz

Prave mi prisla sprava, ze uz funguje...

aston14725.04.2012 - 22:10 Trvalý odkaz

No ja mam aj skydrive aj docs, ale dropbox stale best, aj ked vyuzivam vsetky.

Lenka Ivančíková25.04.2012 - 23:08 Trvalý odkaz

Aj ja som poobede konecne dostala pristup k sluzbe. :-) Takze im to netrva ani 24 hodin. Vyskusam, uvidim...

Celá diskusia 6 príspevkov