Apple predal v Q1 2012 viac než 35 miliónov iPhonov

Apple oznámil svoje finančné výsledky za druhý štvrťrok tohto fiškálneho roka, t.j. Q1 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 31. marca 2012. Zverejnené výsledky sú lepšie pri medziročnom porovnaní, no horšie než za predchádzajúci "vianočný" kvartál. Medzinárodný predaj predstavoval 64 % príjmov.

Fiškálny rok, známy aj ako rozpočtový rok alebo daňový rok, je časovo ohraničeným obdobím hospodárenia subjektu, ktoré nemusí byť zhodné s kalendárnym rokom. V prípade Applu trvá fiškálny rok od 1. októbra do 30. septembra.

Spoločnosť Apple vykázala tržby vo výške 39,186 miliardy amerických dolárov a čistý zisk predstavoval 11,6 miliardy, čo znamená 12,30 dolárov na akciu.

Prečítajte si: Apple oznámil rekordné predaje (25. 1. 2012)

Apple predal 35,064 miliónov kusov iPhonov, čo je o 88 % viac než v rovnakom období minulého roka, no oproti minulému štvrťroku je to o 5 % menej. Segment tabletov na tom bol v medziročnom porovnaní ešte lepšie. Predalo sa ich až o 151 % viac; vyčíslené v jednotkách: 11,8 miliónov kusov iPadov. V uplynulom štvrťroku ich však bolo predaných o 24 % viac.

Aj keď Apple svoje výsledky za predchádzajúci "vianočný" štvrťrok neprekonal, v porovnaní s číslami za rovnaké obdobie minulého roka sú výborné. Keď sa pozrieme na údaje z jednotlivých regiónov vidíme, že oproti roku 2011 predaj rástol všade. Najvyšší percentuálny prírastok zaznamenali trhy v Ázii. Tie ako jediné rástli aj v porovnaní s posledným minuloročným, resp. prvým fiškálnym štvťrokom 2012.

CEO spoločnosti Tim Cook i finančný riaditeľ Peter Oppenheimer sú z výsledkov nadšení, no pravdepodobne vedia, že trh nie je nafukovací. V nasledujúcom období očakávajú tržby vo výške 34 miliárd dolárov a zisk na akciu vo výške 8,68 USD.

Apple NY

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu