TIP: Sports Tracker - aplikácia nielen pre amatérskych športovcov

Desiatky kilometrov a niekoľko aktívnych dní sme strávili s perfektnou aplikáciou pre cyklistov, chodcov, turistov, lyžiarov... A nezabudli sme ju porovnať s konkurenciou.

Tento rok som opäť osedlal svoj bicykel. Blízkosť Váhu a množstva poľných ciest, terén s prevýšením maximálne 100 metrov, kilometre mimo asfaltiek a mimo áut ma presvedčili, že bicykel tu bude môj najlepší priateľ. A keďže mám rád techniku, bez smartfónu z domu odchádzať nezvyknem, obľúbil som si aplikácie, ktoré nielen merajú prejdenú vzdialenosť, ale ju aj vyznačia na mape, ukážu ju aj mojim známym a mne poskytnú dokonalý rozpis prejdenej trasy. Používam android, ale Sports Tracker som prvýkrát nainštaloval do mojej starej dobrej E71-ky od Nokie. A bolo to pekne dávno. Začnem však konkurenciou.

Open GPS Tracker vyzerá veľmi dobre, no zameriava sa hlavne na označovanie prejdenej trasy na mape. Nedáva dôraz na aktuálne parametre ako rýchlosť, prejdenú vzdialenosť či maximálku. Do trasy rôznofarebne zaznačenej do mapy (podľa rýchlosti pohybu na danom mieste) môžete vložiť poznámku alebo fotografiu, nahrať záznam či video. Štatistiky prejdenej trasy sú viac než detailné a zdieľanie (rozumej odoslanie prejdenej trasy e-mailom) univerzálne (formáty KMZ, GPX či klasický obrázok + text). Práve univerzálny záznam trasy do formátu KMZ alebo GPX považujem za veľkú výhodu oproti populárnejším konkurentom. Aplikácia je však na môj vkus nudná a som už akosi rozmaznaný dnes recenzovaným Sports Trackerom.

Endomondo je priamym konkurentom so silnou fanúšikovskou základňou. Nájdete ho v bezplatnej i platenej verzii. Tá za necelé tri eurá ponúka navyše grafy, zvukového trenéra či iný zvukový doprovod pre dosiahnutie vami zadaného cieľa (kalórie, čas) a atraktívny "low power mode", teda režim zníženej spotreby energie (vhodný napríklad na dlhé túry). Chýba tu možnosť prezerať aktivity priateľov, no oproti Sports Trackeru má zásadnú výhodu - pri vybití batérie počas merania sa záznam nestratí. Práve na toto si dávam pri Sports Trackeri mimoriadny pozor. Hoci priamo v aplikácií chýbajú podrobné štatistiky, na webe Endomondo ich nájdete. Nechýba tam export a import údajov (použiteľný aj medzi Endomondo a Sports Tracker). Výhodou je tiež menej náročný web avšak s množstvom detailných informácií.

Pri porovnaní s Endomondo ponúka Sports Tracker definovanie, používanie i zverejnenie vašich trás s komentármi a snímkami. A to je práve dôvod, prečo som zvolil Sports Tracker ako aplikáciu ideálnu pre mňa.

Sports Tracker používam na Samsungu Galaxy Note. Batéria s kapacitou 2600 mAh, veľký displej na prezeranie mapy a relatívne stabilné a dostatočne citlivé GPS potvrdzujú dobrú kombináciu aplikácie a mobilu. Sports Tracker som skúšal aj s HTC One X a bol som sklamaný z nestabilného GPS počas prestávok. Za pár minút na terase pohostinstva som nachodil niekoľko stoviek metrov navyše, hoci mám vždy nastavenú automatickú pauzu pod 2 km/h. Na Galaxy Note sa mi toto nestáva. Riešením by mohla byť automatická pauza pod 5 km/h, lenže čo pri iných športoch, napríklad chodzi?

Za tri hodiny cyklo-výletu s dvomi hodinami šľapania a hodinou prestávok rôzneho typu mi Sports Tracker spotrebuje 40 % batérie. Počas tejto doby som stále online na Gtalku, prijímam e-maily, nezabúdam snímať zaujímavé zábery do zaznamenávanej trasy... Reálne odhadujem, že Sports Tracker na Galaxy Note s plnou batériou poslúži na maximálne 7-hodinovom výlete.

Dôležité upozornenie: Ako som už naznačil, ak sa vám počas záznamu trasy telefón vybije, daný záznam stratíte. To je najväčší nedostatok tejto aplikácie. Po prvom sklamaní si už na nabitie mobilu pred cestou dávam pozor. Endomondo je v tomto smere doriešené.

Vyrážam teda na výlet. Spustím aplikáciu, pozriem, či ma GPS zaznamenalo správne na mape, skontrolujem dobu do západu slnka a na mape si približne naplánujem trasu. Spúšťam meranie, no ešte potvrdím typ športu (mountain biking) a vyberiem automatické zastavenie merania (auto-pause) pod 2 km/h. Meranie sa môže začať, čo na displeji potvrdzuje aj prítomnosť viacerých údajov.

Na priložených screenshotoch môžete vidieť, čo všetko Sports Tracker ponúka. A medzi zväčšenými screenshotmi môžete, ako aj v ostatných článkoch, listovať šípkami na klávesnici. Počas jazdy môžem nielen sledovať detailné údaje, ale aj snímať fotografie a ukladať ich do trasy. Pozor, Sports Tracker panoramatické zábery neberie. Snímky si môžete neskôr pohodlne prezrieť, no nečakajte plné rozlíšenie osemmegapixelového fotoaparátu.

Vo vlastnom denníku mám množstvo prejdených trás s fotografiami a údajmi o rýchlosti i nadmorskej výške. Zábavou je nielen samotný šport, ale aj prezeranie prejdených trás. A na mape môžete nájsť podobných fanúšikov športu i objavovať nové trasy či už vo vašom okolí, alebo po celom svete.

Sports Tracker je moja srdcovka a nedám naň už roky dopustiť. Vyskúšajte ho aj vy. Je k dispozícii zadarmo a pre všetky možné operačné systémy. Viac informácií nájdete na www.sports-tracker.com.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

ml 17.05.2012 - 00:37

Ja to používam :) www.sports-tracker.com/#/workout/mlipocky/ Kedysi to bolo len pre Symbian

Deathless17.05.2012 - 00:38 Trvalý odkaz

Sports Tracker momentalne nie je kamarat s rozlisenim na glaxy note, useknute su cisla atd., ze si to nespomenul. :) update najskor koncom maja bude ;) Pulz meter asi nepouzivas, super vec ;)

japoj17.05.2012 - 13:09 Trvalý odkaz

pouzivam ho skoro rok a nevsimol som si za cely ten cas ziadnu novu funkciu - smutne...
najviac mi tam oproti konkurencii chyba spominane pravidelne zalohovanie, odpocitavanie pred startom, zvukovy signal pri zvolenom casovom,vzdialenostnom useku (napr. 12 min beh), editacia tracku - keby aspon na webe...
a uplna bomba je synchronizacia fotiek - nie ze by ta upozornil ze ides synchronizovat 150 fotiek - sak naco....a tak raz v lete pri mori som trackoval celodenne clnkovanie a popri tom dake fotky. ked som o dake dva dni niekde v krcme chytil wifinu a dal synchronizovat - uz som aj zabudol ze som daco fotil.. po tyzdni doma len tak kuknem na web - skoro mi oci vypadli - 88 fotiek na webe a neboli prave verejne...
a samozrejme ze sa nedaju zmazat naraz len pekne po jednej a na tom superrychlom flashy... a samo ze to nemozes ani niekde nastaveniach zakazata ani nastavit default sharing na "private".... tak pozor pani na sukromne fotky z vyletov !!

Deathless17.05.2012 - 13:27 Trvalý odkaz

chod do svojho profilu -> My Workouts -> klikni "Private" -> automaticky vsetky workout-y co budes uploadovat bude nastavene ako private..jednoduche.

japoj17.05.2012 - 19:17 Trvalý odkaz

to je take skrabanie za uchom - ja chcem co najednoduchsie zdielat workouty ale fotky by som rad zdielal a uploadoval iba sem tam aj to iba vybrane... na webove rozhranie aj tak idem len raz za cas...

Celá diskusia 6 príspevkov