Flash na Android 4.1 nebude

V novembri minulého roka sme vás informovali o ukončení vývoja Flash Playera pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android. Spoločnosť Adobe sa chce orientovať výhradne na Adobe AIR a HTML 5. Od 15. augusta 2012 zmizne Adobe Flash Player z Google Play úplne.

Prečítajte si: Flash Player pre Android 4.0 do konca roka 2011? (23. 11. 2011)

Firma Adobe na svojom blogu informovala, že nová platforma Android 4.1 Jelly Bean sa musí zaobísť bez flash prehrávača, a navyše plugin už nebude v obchode s aplikáciami dostupný ani pre staršie verzie. Od polovice augusta si ho z Google Play už nestiahnete.

Kto plánuje aktualizovať svoje zariadenie na novú verziu Android 4.1, mal by si predtým Flash odinštalovať. Adobe upozorňuje, ža aktuálna verzia Flash Playera nemusí s novým softvérom spolupracovať a zariadenie sa môže správať nestabilne.

Po prípadnej reinštalácii smartfónu po 15. auguste 2012 stiahnete potrebný plugin pre Android 4.0 a nižší napríklad z archívu určeného pre vývojárov.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: blogs.adobe.com

Diskusia k článku:

Marko 02.07.2012 - 15:37

Takze jedina najlepsia podpora flashu ostava na MeeGo a N9 ;) HTML 5 by som sa zatial neohanal...nie je v nom ani live stream a celkovo podpora je chaba...jedina deviza androidu padla...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.07.2012 - 16:53 Trvalý odkaz

suhlas,
akurat: jediná devíza androidu padla - toto beriem ako vtip :-))
samozrejme sa už o tom nejaký ten týždeň píše a užívatelia Nexusu s "Billie Jeanom" potvrdili, že im flash fachčí bez problémov. Možno bude fakt riešením zálohovať teraz inštalačku.

Niektoré Custom Romky majú flash priamo v sebe..

Marko02.07.2012 - 18:16 Trvalý odkaz

Ak niekde citam o androide, stale vidim len custom rom, launcher, root atd...uz by sa konecne patrilo mat system kde fungujem tak ako mam...o to sa pokusal WP, ale nejako nevyslo...ak im fachci bez problemov tak je to ok, ak skoncila iba nejaka oficial podpora tak budiz...kazdopadne nie je uz "nove" zariadenie s oficialnou podporou flashu...a pritom stale sa mi nezda aby nejake html5 to malo nahradit...a co komplexnejsie aplikacie ako IB, alebo nejake hry atd...tak sa to proste neda...a neviem o ziadnom nahradnikovi flashu co sa do funkcii tyka...silverlight bol a neuspel a dalej co ? podporuje inak adobe oficialne nejake sucasne zariadenia alebo telefony ? (myslim tym hlavne nove verzie) inak to bola trojica android, webos a meego...posledne dve v podstate neinovuju a android inovoval ale opacnym smerom...a ano dost casto sa hovorilo ako o devize androidu...ak by bol na WP urcite by sa to vytahovalo ako bombasticke plus...je to tak ze ak niekto ma co ini nie je to proste deviza...a u niekoho moze kludne rozhodnut...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.07.2012 - 18:54 Trvalý odkaz

"uz by sa konecne patrilo mat system kde fungujem tak ako mam..."
neviem, podla mna iOS funguje ako ma..

"casto sa hovorilo ako o devize androidu.."
ano, ale nie jedinej..

"android inovoval ale opacnym smerom"
podporu zastavil Adobe, čo aj dávnejšie avizoval. Nie google

html 5 tak skoro flash nenahradi, ani nedokáže všetko čo flash. vačsina webu ide cez flash. nevravím, že to nezaťažuje OS a HW, ale vždy bola možnosť to vypnúť.

Marko02.07.2012 - 19:13 Trvalý odkaz

Adobe vobec nezaujima podpora na mobilnych zariadeniach hlavne ked prieskumy hovoria ze coraz viac prevladaju mobilne prehliadace ?

iOS je asi najviac, ale napriklad nemoznost zvolit si nejake tie widgety na obrazovke alebo zmenu obrazovky, alebo vacsia customizacia by sa zisla urcite...

Celá diskusia 10 príspevkov