BlueAnt X5 (Cellect U109)

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bluetooth stereo handsfree na počúvanie hudby bez káblov.

Základné parametre:

hmotnosť: 70 gramov (zistená)

Bluetooth 1.2

profily: A2DP, AVRCP, headset, handsfree, AG

pripojiteľný mikrofón,

dosah: 10 metrov

výdrž: 12 h hudby / 200 h pohotovosti

nabíjanie: 3 hodiny

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

V balení nájdete:

X5 Stereo Bluetooth Headset, mikrofón do miniUSB, miniUSB nabíjačka, potrebné dokumenty.

Voliteľné príslušenstvo

A2DP Audio and Voice Streamer pripájaný cez 3,5 mm konektor pre odosielanie hudby z akého koľvek zariadenia do slúchadiel X5.

fotkafotka

Pôvodne sa BlueAnt X5 predáva aj s Audio Streamer-om, ale u nás sa vyskytujú aj predajcovia, ktorí tieto produkty predávajú samostatne. Dnes už je veľa mobilných telefónov s podporou A2DP profilu, a tak je pre mnohých z vás oddelenie streamovacieho modulu od slúchadiel pozitívnym krokom.

BlueAnt X5 sú už takmer dva roky starý produkt, no stále ho môžeme považovať za konkurencieschopný prístroj.

Zaujímavosťou je dodávaný pripojiteľný mikrofón. Ten musíte pripojiť ku miniUSB konektoru.

Kvalita hudby

Bezdrôtové slúchadlá X5 som najradšej používal so Samsungom i450, ktorý cez A2DP odosiela hudbu vo vyššej kvalite než Sony Ericsson K810i či Nokia E61i. Ja to vidím na podstatne menší dátový tok používaný o spomínaných dvoch telefónov. Možno to ušetrí energiu, ale z K810i by som ja osobne hudbu cez A2DP (s BlueAnt X5) nepočúval ani v hlučnej električke. Len si predstavte, že máte všetky MP3 súbory uložené s dátovým tokom 32 alebo 64 kbps...

Ovládanie

Všetky ovládacie prvky sa nachádzajú na pravom slúchadle. Ovládanie hlasitosti výborne nahmatateľnými tlačidlami chválim, aj tlačidlá play/pause a on/off sú dobre prístupné a vďaka výstupkom dobre nahmatateľné.

Pohodlie nosenia

Nosenie hodnotím na 50 %. Tie slúchadlá získali za nízku hmotnosť, kvalitné materiály aj poskladateľnú konštrukciu. Zalomenie hlavového mostu som využil nielen pri prenášaní, ale dokonca aj pri nosení na hlave. Avšak ostré hrany hlavového mosta tesne za reproduktormi, kde sa most opiera o ušnice, spôsobovali bolesť už po pár desiatkách minút nosenia. Stále tak hľadám A2DP Bluetooth slúchadlá na uši, ktoré ma nebudú tlačiť...zatiaľ márne. V tomto smere slúchadlám na uši silne konkurujú slúchadlá do uší s krátkym káblikom, na ktorého konci je A2DP prijímač a často aj displej. U nás sú známe Bluetooth slúchadlá do uší najmä od Nokie (BH-903) a Sony Ericssonu (HBH-DS200, HBH-DS220, HBH-DS970, HBH-DS980). Pohodlnejšia je tiež konštrukcia štýlu DJ, teda masívnych slúchadiel na uši s veľkým hlavovým mostom (Motorola S805, Nokia BH-604).

Takéto slúchadlá "na uši a za hlavu" stále nedosahujú pohodlie nosenia podľa mojich požiadaviek. Použitie silikónu na miestach, v ktorých sa most opiera o ušnice, aspoň malá možnosť nastavenia a ďalšie vylepšenia by pohodlie nosenia určite výrazne zvýšili.

Orientačná cena: 1 990 Sk

Záver

Ľahké, štýlové slúchadlá s konštrukciou, ktorú je možné pri prenášaní poskladať, patria k priemeru A2DP slúchadiel na uši. Mne osobne táto konštrukcia veľmi nevyhovuje. Je síce štýlová, ale nedovoľuje mi opretie hlavy o vankúš alebo sedačku a tlačí ma na ušniciach. Stále sa však teším na ďalšie produkty tohto typu, ktoré konečne ponúknu nastavenie hlavového mosta, nižšiu hmotnosť a použitie pohodlných mäkkých materiálov v časti, ktorá sa opiera o ušnice. S kvalitou reprodukcie hudby som bol spokojný, len som musel BlueAnt X5 spojiť s telefónom, ktorý cez A2DP odosielal hudbu v najvyššej kvalite.

fotkafotkafotka

Konkurenti a predchodcovia, o ktorých sme písali:

RECENZIA: Nokia BH-501

RECENZIA: Motorola HT820

RECENZIA a VIDEO: Motorola S805

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.02.2008 - 15:20

unived micindev: nebudem sa vyjadrovat ku kvalite "recenzie" lol...skor by ma zaujimalo ci to niekdo skusal aj s uiq3 hrackami...podobny srot od ovislinku som nerozchodil aj napriek velkym napisom a2dp cez celu krabicu

anonymous09.02.2008 - 19:45 Trvalý odkaz

Atlis: Co sa ti nepaci na tej recenzii? MAl tam riso mapisat ako chuti plast na sluchadlach? BlueAnt je dost seriozna firma, ktoru u nas nikto nepozna, o co ti teda ide?

Celá diskusia 2 príspevky