České O2 spustilo NFC platby

Český mobilný operátor Telefónica O2 dnes (23. augusta 2012) spustil komerčnú prevádzku bezkontaktných platieb pomocou NFC v mobilnom telefóne.

Čo k tomu budú naši susedia potrebovať? Záujemca o platby technológiou NFC musí vlastniť telefón s NFC čipom a špeciálnu UICC kartu (modernejší typ SIM karty), ktorá má v sebe secure element - šifrované úložisko, kde sa bezpečne ukladajú všetky dáta o vašich platobných kartách. Mobilný telefón musí vedieť s touto novou NFC SIM kartou, ako ju operátor O2 nazýva, spolupracovať. Kompatibilná je iba s telefónmi, ktoré prešli certikáciou Visa a Mastercard.

V mobilnom zariadení je potrebné nainštalovať aplikáciu, cez ktorú sa budú platby realizovať. Pri platbách vyšších než 500 českých korún bude potrebné priamo v aplikácii zadávať aj PIN.

K dnešnému dňu sa do projektu platenia pomocou NFC zapojilo už 969 predajní v celej Českej republike. Zákazníci majú možnosť túto službu využiť u väčšiny veľkých obchodný reťazcov, ale aj v menších prevádzkach.

NFC platby

Nové NFC SIM karty budú, zatiaľ v obmedzenom množstve 2 000 kusov, zákazníkom českého operátora O2 k dispozícii od pondelka 27. augusta 2012 s prednabitým kreditom 250 Kč.

O2 na svojej stránke uvádza zatiaľ tri podporované modely: Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Mini 2 a Samsung Galaxy Ace 2. Do konca tohto roka má patriť medzi kompatibilné zariadenia 18 telefónov. Aplikácia bude k dispozícii v Google Play.

Ako sa vám platenie pomocou mobilného telefónu pozdáva? Boli by ste za spustenie rovnakej služby aj na Slovensku? Budeme radi, keď sa vyjadríte v diskusii pod článkom.

Za čitateľský tip ďakujeme Gabovi.

Zdroj: kartavmobilu.cz

Diskusia k článku:

Martin Meszaros 23.08.2012 - 19:30

ja by som bol rad aspon by som nemusel vsade vlacit penazenku je to super vec podla mna

Alan Balažovjech23.08.2012 - 20:21 Trvalý odkaz

ja by som to bral na moju S3 :) a hneď :)

Rastislav.j24.08.2012 - 10:54 Trvalý odkaz

Keďže čím ľahšie sa platí tým ťažšie sa šetrí tak NFC platby nie :-)

andrej24.08.2012 - 22:45 Trvalý odkaz

coskoro sa dockame toho ze budeme zarabat iba virtualne peniaze :-)

Celá diskusia 4 príspevky