Predaj smartfónov vo svete stále rastie

Agentúra GFK priniesla zaujímavé zistenia o telekomunikačnom trhu, ktoré pripravila na tohtoročný veľtrh Photokina 2012 v Kolíne nad Rýnom. Rastie nielen záujem o smartfóny, ale aj fotografické funkcie.

Podľa agentúry GFK sa za prvý polrok 2012, napriek celosvetovej ekonomickej kríze, predalo po celom svete viac než 650 miliónov smartfónov.

Vysoké číslo predstavuje približne 50 % medziročný nárast. Za mimoriadnou obľúbenosťou chytrých telefónov sú, podľa agentúry, multifunkčnosť a fotografické funkcie. "Chytré" mobily pred obyčajnými telefónmi preferujú hlavne zákazníci zo západných vyspelých štátov. Všimli si toho i výrobcovia a produkujú aj cenovo dostupné telefóny s otvoreným operačným systémom pre menej náročných používateľov, ktorí túžia po smartfóne, no nie sú ochotní investovať do drahého zariadenia. Smartfóny s vyššou cenou než 150 € predstavujú podľa zistení GFK 80 % predaja mobilných telefónov.

V menej rozvinutých krajinách stále vedie predaj klasických "hlúpych" telefónov. No už i na týchto trhoch je predaj smartfónov oproti údajom z minulého roka na vzostupe.

Približne každý piaty zakúpený telefón (dumbfón či smartfón) má zabudovanú kameru a dopyt po nich stále rastie. Podiel mobilných telefónov s rozlíšením 5 magapixelov a viac medziročne vzrástol zo 17 % v prvej polovici roka 2011 na aktuálnych 27 %. V Európe sa toto číslo vyšplhalo dokonca až na 40 %. Predávané príslušenstvo k smartfónom, napríklad vymeniteľné objektívy, dokáže ešte viac vylepšiť niektoré žiadané fotografické funkcie.

Medzi špičku medzi fotomobilmi aktuálne určite patrí Nokia 808 PureView, ktorá ponúka inovatívne funkcie vyvinuté spoločnosťou Nokia, xenónový blesk a efektívne 38 megapixelové rozlíšenie.

Veľké množstvo používateľov zhotovené fotografie a videá zdieľa so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach. Aj preto sú smartfóny v poslednom období stále viac obľúbené. Niektorí výrobcovia fotoaparátov si túto skutočnosť už všimli a ponúkajú digitálne fotoaparáty s operačným systémom Android a Wi-Fi technológiou na rýchle pripojenie k sociálnym sieťam a bezproblémové zdieľanie zhotoveného obsahu. Takýmto zariadením je aj Samsung Galaxy Camera alebo Nikon Coolpix S800c.

Druhou významnou skutočnosťou, okrem pridávania obsahu na sociálne siete, je možnosť nakrúcať videá v HD, prípadne Full HD kvalite. Túto možnosť ponúkal v Európe, ktorá je v tomto smere svetovým lídrom, jeden zo šiestich smartfónov predaných v druhom štvrťroku 2012. Pred rokom bol pritom podiel telefónov s možnosťou nahrávať videá vo vysokej kvalite iba 3 %.

Zdroj: gfk.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu