Android TIP: instant messaging - Facebook, Skype a Gtalk v jednom

Facebook, Google Talk, Skype, ICQ a MSN. To sú najznámejšie komunikačné služby, ktoré majú jednu veľkú nevýhodu - pre využívanie jednotlivej služby potrebujete príslušnú aplikáciu. Tento neduh liečia tzv. Instant Messengery (ďalej už iba IM). Ktoré z nich patria medzi tie najlepšie?

eBuddy Messenger

Pamätám si akoby to bolo včera, keď eBuddy bol jediným schopným IM pre Symbian S60. Bol rýchly, hardvérovo nenáročný a stabilný. Všimli ste si, že používam minulý čas? eBuddy si totiž svoju kvalitu nezachoval ani len z časti.

Hneď z kraja ma nemilo prekvapilo používateľské prostredie. Je prakticky totožné s tým zo starého Symbianu a v niektorých prípadoch veľmi nepraktické. Ďalším kameňom úrazu je stabilita, resp. nestabilita. Je úplne normálne ak vám eBuddy uprostred konverzácie z ničoho nič spadne. No do infarktového stavu ma dostávali rôzne reklamy. Predstavte si: píšete správu, v tom vyskočí reklamné okno, ktoré vďaka malej ikonke na jeho zatvorenie zminimalizujete na piaty pokus a zatiaľ aj zabudnete, čo ste chceli písať.

Ak si myslíte, že sa tejto zloby zbavíte ak si zakúpite plnú verziu ste na omyle. Plná alebo prémiová verzia pre operačný systém Android neexistuje. Samozrejme, našli sa aj nejaké tie pozítiva. Medzi ne patrí určite zobrazenie kompletnej histórie konverzácie. Konkurencia vám zobrazí iba tú časť, ktorá prebehla pomocou nej.

Každý IM prešiel aj testom spotreby. S odvolaním sa na výsledok testu vám radím len jedno. eBuddy používajte len ak je to nutné. Je podľa mňa utopické aby si za 6 hodín zobral 48% kapacity batérie.

Link na stiahnutie eBuddy Messenger: play.google.com

IM+

Po úvodnom šoku z eBuddyho som si povedal: "už môže byť len lepšie" a moja predtucha bola našťastie správna. Na začiaok môžem povedať len jedno - IM+ je skrátka skvelý.

Po spustení vás privíta používateľské prostredie, ktoré je po dizajnovej stránke zvládnuté na jednotku. Žiadne krikľavé farby, z ktorých mi v noci slzili oči, iba jednoduchý čierny podklad. Vyššie spomínaný vývojár by si mal zobrať príklad z umiestnenia reklám v IM+. Tie sú umiestnené v hornej časti tak, že o nich ani neviem. Je síce pravda, že pri spustení občas vyskočí upozornenie, ktoré vám odporúča zakúpiť si plnú verziu (jej kúpu však neodporúčam), no táto situácia nastala naozaj len párkrát.

IM+ si navyše výborne poradil s plynulým odosielaním správ aj pri pomalšom pripojení. Čo však zamrzelo, bol katastrofálny výsledok testu spotreby. Počas 6 hodín IM+ spotreboval 37% kapacity batérie.

Link na stiahnutie IM+: play.google.com

imo

IM+ nastavil latku veľmi vysoko a nečakal som, že by ju imo mohol nastaviť ešte vyššie. imo si z IM+ zobral všetky pozitíva a negatíva vylepšil. Ako prvé sa musím zmieniť o perfektnom používateľskom prostredí, ktoré je spomedzi troch IM najlepšie.

Bohužiaľ, biely podklad v tmavom prostredí ťahá oči, a preto by som ocenil možnosť zmeny farby pozadia. Ako ďalšie pozitívum musím označiť absenciu reklám. Pôvodne som si myslel, že reklamy sa mi zobrazia asi po štyroch dňoch používania, čo je bežná prax, no nestalo sa.

imo sa stal aj víťazom v teste spotreby. Počas 6 hodín si z kapacity batérie zobral 15 %, čo je v porovnaní s konkurenciou fantastický výsledok. Nič však nie je dokonalé a aj imo má pár negatívnych vlastností. Medzi ne patrí zlá podpora smajlíkov, ktorí sa niekedy nezobrazujú a už zmienená absencia zmeny pozadia.

Link na stiahnutie imo: play.google.com

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

joyster 26.10.2012 - 16:10

Chyba mi tu este napr. Fring ci Palringo

marek27.10.2012 - 17:50 Trvalý odkaz

Pouzivam IM+ ale facebook tam ide otrasne. Ale to moze byt aj tym ze FB je sam o sebe otrasny :)

cotton29.10.2012 - 15:08 Trvalý odkaz

Uz dlho pouzivam IMO a mozem potvrdit ze je to jedna z najkvalitnejsich App-iek.Kto hlada chat na FB+Gtalk+Skype tak nech hned stahuje ;)

Este pomerne slusny sa mi zdal Trillian ktory pouzivam na PC ale na telefone mi viac sedel IMO

Celá diskusia 3 príspevky